Hajpakolások házilag Lafferton Annamáriától
A házilag elkészíthető pakolások sok esetben nem vetekedhetnek a professzionális termékekkel, ám népszerűségük továbbra is töretlen, főleg a természetesség híveinek körében. Lássuk, miként tudjuk a leggyakoribb hajproblémákat otthon, házi hajpakolásokkal orvosolni!
Száraz, igénybevett hajra
Facsarjunk ki, majd szűrjük át 0,5 dl kígyóuborkalevet. Adjunk hozzá 3 tojássárgáját, 1 evőkanál mézet és 1,5 evőkanál olívaolajat. Alaposan elegyítsük a hozzávalókat, majd vigyük fel a hajunkra a pakolást. A könnyedebb eloszlatás érdekében enyhén benedvesíthetjük a hajszálainkat, illetve használhatunk egy ritkafogú fésűt is. A hajpakolás bemasszírozása után háztartási fóliával tekerjük be a hajunkat, majd borítsuk be egy törölközővel, így melegebb hőfokot biztosíthatunk a hatóanyagok számára. Bő fél óra elteltével nagyon alaposan, langyos vízzel (nehogy a tojás kicsapódjon) öblítsük ki a pakolást, és csak másnap mossunk hajat.
A száraz, töredezett hajvégeket támogassuk belső A-vitamin-pótlással, sárgarépa, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika fogyasztásával.
Zsíros, zsírosodásra hajlamos hajra
2 dkg élesztőt pépesítsünk össze 0,5 dl frissen főzött, langyosra hűtött kamillateában. Verjünk fel 3 tojásfehérjét, majd a habot óvatosan elegyítsük az élesztős, teás masszával. A kész hajpakolást gyengéden masszírozzuk a fejbőrbe, hajba, majd hagyjuk hatni 30 percig. A hatóidő letelte után, kevés higított samponnal és langyos vízzel mossuk meg a hajunkat, majd minimális mennyiségű balzsamot felhasználva zárjuk le a folyamatot.
A zsíros, zsírosodásra hajlamos hajat belső H-vitaminpótlással támogathatjuk, fogyasszunk gyakrabban mogyorót, mandulát, sertésmájat, szezámmagot, túrót.
Korpás hajra
2-3 ág friss rozmaringot forrázunk le 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni 45 percig. (Amennyiben nem tudunk friss ágakhoz jutni, úgy gyógynövényboltban vásároljunk szárított őrleményt, és 2 evőkanálnyit forrázunk le belőle.)
A 3 dl rozmaringfőzetbe tegyünk 2 evőkanál almaecetet, majd ezt dörzsöljük bele a fejbőrbe. A hajszálakat szobahőmérsékleten, vagy napon hagyjuk megszáradni, majd másnap mossuk meg gyengéden a hajunkat. Az oldatot öblítőként is használhatjuk, azonban az almaecet végett számolnunk kell némi szúrós illattal.
A korpás haj esetében ugyancsak ajánlatos a H-vitamint pótolni, de sokat segít az egészséges állapot visszaállításában az A-vitamin is.
Gyenge, tartás nélküli hajra
A vékonyszálú, gyenge haj ápolásához tegyünk 5-7 evőkanál almaecetet 5 liter testhőmérsékletű vízbe, majd a szokásos módon mossunk hajat. A balzsam eltávolítása után, az almaecetes folyadékkal gyengéden öblítsük át hajunkat. Lényeges, hogy ekkor ne használjunk hajszárítót, hagyjuk a tincseket maguktól megszáradni, jó időben akár a napon, hideg időjárás esetén a szobában.
A gyenge, tartás nélküli hajat alapjaiban kell megerősíteni, érdemes a folsavpótlásra fokozott figyelmet fordítani. A folsav egyébiránt minden hajtípus életműködését kedvezően befolyásolja, megtalálható a májban, gabonapelyhekben, a brokkoliban, a földimogyoróban és a kelbimbóban.
Hajhullásra
A hajhullás kezelésére 70 gramm sörélesztőt, 0,5 dl csalánfőzetet (friss levélből 3-4 darabot, őrleményből 1 evőkanálnyit forrázunk le), 5 evőkanál mézet, 6 evőkanál olívaolajat és 2 tojás sárgáját keverjünk össze, majd masszírozzuk a fejbőrbe. A hajpakolást 30 percig hagyjuk hatni, majd a szokásos módon gyengéden, langyos vízzel mossunk hajat.
A hajhullás kezelése során célszerű fokozottan ügyelni az F-vitamin pótlására. Ez a kevésbé ismert vitamin olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyeket a szervezet nem képes előállítani. Ebből kifolyólag a hiányt külsődlegesen kell pótolni, növényi olajok, búzacsíra, dió fogyasztásával. Sokat segít a B-vitamin is, hiszen serkenti a hajnövekedést. Tőkehalban, pulykahúsban, banánban, kelbimbóban találhatjuk meg.
Forrás: www.lafferton.hu
Fotó: www.kepguru.hu
Vélemény, hozzászólás?