728 X 90

A haj szépsége a hajmosásnál kezdődik!

By Frizura & Szépség

Mindegy, hogy hosszú hajunk van, vagy rövid, festett, vagy a saját természetes árnyalatunkkal büszkélkedünk… Ha azt szeretnénk, hogy a hajunk egészséges, ragyogó ugyanakkor könnyen kezelhető legyen, foglalkoznunk kell vele. Kezdjük mindjárt a hajmosással!

masszázs

Ha nem is úgy tűnik, a haj szépségét leginkább a legegyszerűbb dolgok befolyásolják – például a hajmosás. Ez egy olyan banális lépés, hogy a nők többsége lebecsüli. Az eredménye így természetesen nem is ér sokat és nem javít rajta a legjobb vágás, vagy fényes ragyogású lakk sem. A hajmosás valami hasonló, mint az arcbőr ápolásánál a tisztítás és sminkeltávolítás. Röviden, mosás nélkül a további kényeztetés és szépítés hatástalan és gyakran felesleges.

Arról, hogy hogyan lehet egy olyan alapvető dolgot, mint a hajmosás, jobban végezni, Tisch Adéllal, a NIVEA hajápolási szakértőjével beszélgettünk. Kezdjünk együtt a megszokott rituálé felülvizsgálatába, és hagyjuk, hogy meglepjen az eredmény – ettől a pillanattól kezdve biztosan elégedettek leszünk a hajunkkal!

A helyes mosás tízparancsolata

Melyik az igazi?

A sampont és kondicionálót hajtípus (festett, melírozott, zsírosodásra hajlamos, vékony szálú, hullámos stb.), vagy az elvárt hatás szerint (fényesség, regeneráció, védelem, dúsabb hatás stb.) válasszuk ki. Ha a kínálatban nem találjuk meg pont azt, amire szükségünk van, vagy egyszerre két problémára keresünk megoldást, határozzuk meg, mit részesítünk előnyben a hajápolás során. Hogy jobban eligazodjunk: a hullámos hajra érdemes hidratáló sampont használni, ha ezen felül festett is, akkor a mosást követően használjunk festett hajra való hajkondicionálót, ha melírozott és világosított, akkor a károsodott hajra való terméket válasszuk, lehetőleg egy márkán belül. Ha korpa vagy hajhullás keseríti az életünket, a hajápolást rendeljük alá ezeknek a problémáknak és a hullámos hajat hajformázó készítményekkel emeljük ki.

samponozás

Takarékoskodjunk a samponnal!

Az ideális egy teáskanálnyi sampon használata. Nagy mennyiségű sampon nem szükséges, akkor sem, ha a hajat háromnaponta egyszer mossuk. A haj ugyanis csak bizonyos mennyiségű hajápoló készítményt „visel el”, a többi mindenféle haszon nélkül folyik le a lefolyón. A túlzott samponmennyiség helyett inkább öblítsük le a hajat és ismételjük meg a samponozást.

Helytelen technika

A kis samponmennyiséget habozzuk fel már a tenyerünkön, és akár fel is hígíthatjuk kicsit, hogy könnyebb legyen eloszlatni és bedolgozni a hajba. A hajat ne súroljuk, koncentráljunk a hajas fejbőr mosására. Ne vakarjuk a fejbőrt körmökkel a mosás közben, inkább gyengéden masszírozzuk ujjbeggyel. Ne hagyjuk túl sokáig a sampont a hajon. Ha naponta mossuk a hajat, egy samponozás elegendő. Ha az első mosásnál nem alakul ki hab, öblítsük le a hajat és ismét samponozzuk be. A hajat hetente háromszor ideális megmosni, de az ennél gyakoribb hajmosás miatt sem kell aggódni, a mai samponok kíméletesek és napi használatra is alkalmasak.

öblítés

Az öblítés tudománya

Ennél a lépésnél ne takarékoskodjunk a vízzel! Mosás előtt a hajat áztassuk át meleg vízzel. A haj struktúrája ettől megnyílik és a szennyeződések (por, styling készítmények maradványai stb.) is könnyebben kimosódnak. Ez egy egyszerű lépés, amely egyúttal csökkenti a samponszükségletet is. Ennek megfelelően az öblítésre és az ápoló anyagok kimosására is szánjunk akár háromszor több időt, mint a hajmosásra. A kozmetikumok maradványai terhelik a hajat, és így gyorsabban lelapulnak a hajszálak, a frizura pedig elveszíti természetesen dús megjelenését. A tiszta haj onnan ismerhető fel, hogy, hogy mosást követően érintésre érdes, horzsol és mintha nyikorogna.

balzsamozás

Megéri kondicionálót használni

Kondicionálóra minden hajnak szüksége van, még a férfiakénak is. 5 cm hajhosszúság felett a kondicionáló használata elkerülhetetlen, mert védi, kisimítja, hidratálja és ragyogást kölcsönöz a hajnak. A haj ugyanis nem csak vegyileg, hanem mechanikusan is terhelt. Hatással van rá a szél, a napsugárzás, a hideg, a kifésülés, a frizura kialakítása. Mosás után a hajat finoman szabadítsuk meg a felesleges víztől, majd a tenyerünkre vegyünk fel egy diónyi kondicionálót és vigyük fel a hajra. Figyelünkj arra, hogy a fejbőrt soha ne érje, mindig csak a haj alsó felébe masszírozzuk a balzsamot. Azután óvatosan fésüljük át, és a hatóidő elteltével gondosan mossuk le. Ha szeretnénk a hatást fokozni, a hajat a balzsam felhordását követően göngyöljük be felmelegített törölközőbe.

kifésülés

 Fésülni, vagy nem fésülni…

A hajat mosás előtt nem kell kifésülni. Elsődleges szempont, hogy ne sértsük meg a hajszálakat. Ha hajlakkot használunk, a kifésülés drasztikus lenne a hajunk számára, ezért elegendő a hajat az ujjainkkal átfésülni, a hullámos hajat pedig egyáltalán ne fésüljük ki. A hajat a mosást követően a kondicionáló használata során fésüljük át. Haladjunk lassan, a hajvégtől felfelé. Soha ne fésüljük erősen, vagy ne húzzuk. A széles fogú fésűk, vagy a puha, rugalmas fogú és sörtés kefék a legjobbak, amelyekkel a hosszú hajat is finoman és kíméletesen bonthatjuk ki.

törölköző turbán

Vigyázat – törékeny!

Gondoljunk arra, hogy a vizes haj sérülékeny! Soha ne dörzsöljük törölközővel, mert az megsérti a felszíni struktúráját. Göngyöljük be a törölközőből kialakított turbánba és hagyjuk, hogy a törölköző kiszívja a vizet a hajunkból. Erre elegendő annyi idő, amíg előkészítjük a hajszárítót és a kefét. Ezután fésüljük ki a hajad, és szárítsuk meg, vagy hagyjuk magától, természetesen megszáradni. Soha ne menjünk aludni nedves hajjal, és a nedves hajat ne fogjuk össze hajgumival, különben megtörnek a hajszálak!

Házi praktikák – kellenek?

Mindenki ismeri az úgynevezett jól bevált tanácsokat: használj olívaolajat, vagy tojáspakolást, ecetes, csalán-, vagy nyírfakivonatos öblítést stb. Ezeknek ma már nincs sok értelme. A mai hajkozmetikai készítmények receptúrái tökéletesen ki vannak dolgozva és a természetes forrásokból is a legjobbakat használják. Ezen felül kiegyensúlyozott mennyiségben, tehát helyes mosás során a hajat nem terhelik, nem kondicionálják túl és mindent megadnak a haj számára, amire szüksége van.

Időnként váltsunk!

A sampontípusok váltását javasolják a fodrászok bizonyos időközönként. Ez nem csak a haj változásaival függ össze, mint amikor például elkezdjük festeni, vagy nyaralás után száraz és roncsolódott, hanem azzal is, hogy többnyire nem csak egyetlen egy problémát kell orvosolni. Ezért a hajápoló termékeket időnként érdemes lecserélni, vagy kombinálni a különböző készítményeket. A hajápolást érdemes az évszakhoz is hozzáigazítani – tél végén a haj hidratálására törekedni, nyáron a haj védelmét biztosítani UV-szűrős készítmények segítségével.

Hogyan végezzük a fejbőrmasszázst mosás után?

A fejmasszázst egyetlen hajmosásnál se hagyjuk ki. Kellemes érzés és kellemesen lazító hatású, ráadásul az idegvégződéseket is stimulálja. Oldja a fáradságot, feszültséget és stresszt, vérbőséget idéz elő a fejbőrben, ezáltal javítja a hajgyökerek tápanyagokkal való ellátását. A masszázst az ujjbegyeinkkel végezzük: kis köröket írjunk le az egész fejbőr felületén a homlokvonaltól hátrafelé haladva. Vagy szorítsuk az ujjbegyeinket a homlok felett a fejbőrhöz és a masszázst az ujjak egymástól távolodó, illetve közeledő mozgásával végezzük, de akár cikcakk vonalakat is „rajzolhatunk” az ujjainkkal a fejbőrre. Közben lassan haladjunk a fejtetőn hátrafelé.

NIVEA tipp: A NIVEA Repair & Targeted Care ápoló sampon és kondicionáló a száraz és károsodott hajat pontosan ott állítja helyre, ahol szükség van rá.

Fotók és forrás: NIVEA

Kulcsszavak: , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications