728 X 90

A meditálás jótékony hatásai. Ismerd meg a Transzcendentális Meditációt!    

By Frizura & Szépség

„A mennyek országa olyan, mint az elektromosság. Láthatatlan, mert benned van.”  Maharishi Mahesh Yogi

Nagyon szeretek meditációkat végezni, mivel érzem magamon a jótékony hatásukat. Így mikor a Transzcendentális Meditációról hallottam, szintén nyitott voltam rá, hogy megtanuljam.

Nagyon hasznos és könnyű

Ez napjaink legkomolyabb tudományos háttérrel rendelkező technikája, amely nem csak a modern vizsgálódások próbáját állta ki, de több évezredes múlttal is rendelkezik.

A technikát Maharishi Mahesh Yogi hozta el a nyugati világba az 1950-es években Indiából, és azóta közel 10 millióan tanulták meg és gyakorolják ezt a meditációt. A TM kiváló hatásait a több ezer éves védikus szövegek is leírják, 10 millió gyakorlója is beszámol róla, és több mint 500 lektorált tudományos kutatás is igazolta már.

A szerkesztő tapasztalatai

Még december elején tanultam meg a TM-et Olgyay Ádám TM-oktatótól. Azóta próbálom rendszeresen végezni reggel és este. Vagy ha esetleg szükségem van rá, még többször is pl. ha érzem, hogy valami betegség bujkál bennem és kitörni készül vagy lelkileg több megterhelés ér az adott napokon.

Már hiányzik, ha egy alkalom valami miatt kimarad a napomból (igyekszem, hogy ne legyen ilyen). Napi két alkalommal 20 perc ajánlott. Nagyon jó érzés fog el a meditáció után. Nyugodtabb, frissebb és tettre készebb vagyok az elvégzése után. Kevésbe jövök ki a középpontomból. Egy zavaró tényező vagy  például a kamasz fiam is nehezebben tud kihozni a sodromból, nem hatnak annyira már a negatív tényezők. Bár még az út elején járok, amit ezt a meditációt illeti, de azt gondolom, hogy ez egy szuper lehetőség tenni magunkért, nagymértékben átformálni életünk minden területét, természetesen a jó irányba.

Jobb közérzet és élet

Az első oktatáson, amely személyesen kell megtörténjen az oktatóval, kapunk egy személyre szóló mantrát, mely egy szanszkrit szó és csak hangzása van, jelentése nincs. A TM egyszerűsége is nagyon szimpatikus számomra, mivel csak a kapott mantrámat kell mondogatnom magamban a meditáció alatt, azaz nem egy bonyolult dolgot kell megjegyezni és folyamatot kell végigvinni mindennap.

De ez sem kevés, mert néha önuralom kell ahhoz is, hogy ezt végrehajtsuk és mindennap bármi van, megcsináljuk legalább két alakommal. Ehhez van, hogy korábban kell kelni 20 perccel, vagy amikor már nagyon álmos vagy, akkor is össze kell szedni az erődet, hogy megcsináld.

Javasolt könnyű gyomorral végezni, azaz evés előtt vagy amikor két étkezés között vagyunk.

Jó érzés számomra azt gondolni, hogy amíg ezt csinálom, azalatt sok régi rossz tudatalatti beidegződésem kitisztul, régi traumák oldódnak és az agytekervényeim átalakulnak egy jobb struktúrába, ami jobb közérzetet és életet eredményez.

Nagyon jó magamon ezt megtapasztalni. Bár próbálom leírni nektek, hogy én mit érzek a meditáció alatt és utána, azaz hogy alakulnak tőle a napjaim, az életem, de ez nem ugyanaz, mint amikor magadon tapasztalod meg. Ezt szerintem mindenkinek magának kell kipróbálnia és megélnie.

Az oktatás felépítése

Először is sor kerül egy előzetes online beszélgetésre, amely alapján el tudjuk dönteni, hogy szeretnénk-e megtanulni vagy sem. Majd a korábban említett személyes oktatás következik, ahol megkapjuk a személyre szóló mantránkat, lásd a korábban leírtak alapján. A következő alkalmak már mehetnek online formában is, ahol további érdekességeket tudunk meg az oktatónktól a TM működéséről, hatékonyságáról, amit persze lassan mi is megtapasztalunk. A 4 alkalom után is lehetőség van becsatlakozni Ádám TM-csoportjába, ahol kéthetente megoszthatjuk személyes tapasztalatainkat, feltehetjük kérdéseinket, beszélgethetünk a témához kapcsolódó kérdésekről, és természetesen közösen meditálunk.

Kicsit tudományosabban a transzcendentális meditációról

A Transzcendentális Meditáció abban különbözik minden más meditációs technikától, hogy figyelmünket nem koncentráljuk egy pontba, és nem is vezetjük azt relaxációs vagy vizualizációs gyakorlatok által. Ez a rendkívül egyszerű technika abban segít, hogy transzcendáljuk, vagyis túllépjük azokat a gondolati szinteket, melyeken minden kognitív folyamatunk zajlik. Elménk mélyebb rétegei felé haladva megtapasztalhatjuk önnön mélységünk csendjét, békéjét és boldogságát. A folyamat nagyon egyszerű, és spontán módon történik elménknek azt a természetes tendenciáját használva, hogy az elme figyelme mindig a számára beteljesítőbb irányba halad. Ha nem volna érdekes ez a cikk, akkor bezárnánk, és keresnénk magunknak valami mást, ami beteljesítőbb számunkra. Ezt az alapelvet követve könnyen megérthetjük, hogy ha az elménknek hagyjuk, hogy önmaga mélyebb szintjeit tapasztalja, ahol nagyobb csend, nagyobb béke és nagyobb boldogság található számára, akkor figyelmünk automatikusan abba az irányba fog haladni.

A technika trükkje az, hogy egy 4 alkalmas TM-tanfolyam keretében olyan személyre szabott mantrát kapunk az erre a célra megfelelően kiképzett Transzcendentális Meditáció tanártól, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megtapasztaljuk a fent említett meditatív állapotot, melyből rengeteg előnyünk származik már az első alkalomtól kezdve.

A rendszeres gyakorlás eredményeképpen – és agyunk emlékezőképességének köszönhetően (neuroplaszticitás) –, a meditációban tapasztalt pihenő éberség állapota a meditáción kívül is egyre erősebben tapasztalható. Legújabb tudományos kutatásaink azt igazolják, hogy a hosszabb távú TM-gyakorlóknál olyan koherens agyműködés figyelhető meg (az agy különböző területei összhangban működnek egymással), mint amilyen a csúcsteljesítőknél (sportolóknál, zenészeknél, topmenedzsereknél).

Mélypihenés a testünknek és az elménknek

A Transzcendentális Meditáció gyakorlata során elménk és testünk mélyen pihen. Ez a pihenés akár kétszer olyan mély szintet is elérhet, mint amit a mélyalvás során tapasztalunk. A mélypihenésben pedig fiziológiánknak lehetősége nyílik arra, hogy gyógyítsa önmagát. Mi sem természetesebb számára, hiszen így vagyunk programozva.

A mélypihenés mellett a technika olyan optimális agyműködést is eredményez, amely a stresszoldáson túl képességeink kibontakozását is lehetővé teszi. Agyunk elektromos hullámtevékenységét EEG-készülékkel mérve azt láthatjuk, hogy:

😊 Alpha 1-es hullámok (egyszerre relaxált és éber) dominálnak agyunk különböző területein, legfőképp a prefrontális kéregben, melyet agyunk ügyvezető igazgatójának is hívhatunk;

😊 koherens agyműködés figyelhető meg, ami azt jelenti, hogy a különböző részek, melyek különböző feladatokat látnak el, összhangban kezdenek működni;

😊 agyunk gazdaságos módon kezd el funkcionálni, tehát amikor feladata van, dolgozik, amikor nincs, akkor pedig pihen (ez már a meditáció után mérhető működési mintázat).

A rendszeres gyakorlás során a Transzcendentális Tudat konkrét minőségei velünk maradnak a meditációs tapasztalat után is.

A transzcendens ezáltal átformálja világképünket. Új összefüggéseket, új lehetőségeket, teljesebb képet kapunk önmagunkról és környezetünkről.

Hol tanulhatom meg?

Ha szeretnéd életed minden területét egyszerre fejleszteni, akkor tanuld meg a Transzcendentális Meditáció  egyszerű, de rendkívül hatékony gyakorlatát.

Ha érdeklődsz, teljes szívből ajánlom, hogy keresd fel Ádámot egy ismertető beszélgetésre, ahol díjmentesen tájékozódhatsz a technika és a tanfolyam részleteiről:

Olgyay Ádám Facebook elérhetősége 

olgyay.adam@tm.org

+36205017726  

 

Molnár Gréta

Köszönöm a segítséget a cikk elkészítésében Olgyay Ádámnak, TM-oktatómnak.

 

Cikkajánló

A sokoldalú citrom

Harisnya vagy harisnyanadrág? Tudd meg honnan ered és mi a különbség köztük!

Ne féljünk az önvizsgálattól! Miért? Mikor? Hogyan? végezzük el az emlőönvizsgálatot

Miért jó a hialuronsav? Ránctalanítás nőknek és férfiaknak

Kényeztetés a januári újdonságokkal

Télen is odakint – így maradjunk egészségesek mozgással a vírus idején

A nem létezik lehetetlen attitűd. Interjú Megla Rózsa divattervezővel

Vivienn Design – karkötők természetes ásványokból

 

 

Kulcsszavak: , , , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble