728 X 90

Aljas nyolcas: 8 végzetes hiba, amit fogyózás során elkövethetünk

By Frizura & Szépség

Ha fogyásról van szó, akkor mindenki szeret tanácsokat osztogatni, vagy bedobni egy sztárdiétát. Azt viszont sokan elfelejtik, hogy mindannyian mások vagyunk. Máshogy élünk, másképpen gondolkodunk, más életmódot folytatunk, különbözőek az adottságaink, betegségeink, így általánosan érvényes recept nincs a fogyásra.

hasi-elhizas-forever-slim

Éppen ezért most Dr. Gulyás Tamás életmódszakértő orvossal igyekeztünk 8 olyan végzetes fogyókúrás hibát összegyűjteni, amelyekből okulva megpróbálhatjuk kialakítani a számunkra megfelelő programot.

1. hiba: Koplalunk és mániákusan számoljuk a kalóriákat

Minden diéta esetén fontos, hogy a fölös energiabevitelt elkerüljük, azonban a szélsőséges energiamegvonás és a drákói szigorral számolgatott kalóriák éppen ellenkező eredményhez vezethetnek. Ez ugyanis drámaian lelassítja az anyagcserét és raktározó üzemmódba kapcsolja át a szervezetet. Így ha le is adunk valamennyit az éhezéssel, a diéta után pikk-pakk visszatérhet a felesleg, és kialakulhat a jojó-effektus.

2. hiba: Mozgás helyett inkább még többet diétázunk

Az energiamegvonás talán egyszerűbbnek tűnhet egy fárasztó nap után, mint pl. felkapni a futócipőt, de sajnos nem érhető el vele ugyanaz a hatás. Az intenzív sport ugyanis nemcsak energiaveszteséget okoz (amit esetleg diétával is “megspórolhatunk”), hanem az anyagcserét is felpörgeti, ami 6-12 órán át egy fokozott zsírbontó anyagcsere állapotot jelent. A drasztikus diéta hatása pedig éppen ennek az ellentéte! (Lásd: 1. pont)

3. hiba: Azt hisszük, ránk nem hat a mozgás

Sokaktól hallottuk már, hogy ők márpedig a mozgástól képtelenek fogyni, hiszen rendszeresen sétálnak, egész nap a gyerekek után szaladnak, mégsem megy le róluk egy deka sem. Ilyenkor nem arról van szó, hogy valaki a mozgástól ne tudna fogyni, hanem a mozgás intenzitása nem megfelelő. Bár a házimunka vagy a séta is fogyaszthat, ezeknek sajnos elenyésző a hatásuk az intenzív (pulzusszámot felpörgető) mozgásokhoz képest. Míg a kis intenzitású mozgás a szervezet anyagcseréjét csak rövid időre (1-2 órára) pörgeti fel, addig intenzívebb mozgásformák esetén ez az időszak 6-12 óra!

4. hiba: Kipróbálunk bármilyen diétát, ami szembe jön

A zsírfelhalmozódásban nagy szerepe van az anyagcsere-folyamatok különbözőségeinek, így nem jó mindenkinek ugyanaz a diéta. Az emberek egy részénél a zsír megszorítása, másoknál a szénhidrátok lecsökkentése működik jobban. Ezért a diéta kiválasztása előtt feltétlenül határozzuk meg az anyagcsere-típusunkat!

5. hiba: Gyulladásos betegségünk (pl. étel-intoleranciád) van, de nem kezeltettük

Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakran áll valamilyen gyulladás a leadhatatlan kilók mögött! Az ilyen folyamatok tartalék energia (zsír) felhalmozására ösztönzik a szervezetet, amelyek leadhatatlan kilók formájában jelentkezhetnek. A gyulladásnak gyakori oka az étel-intolerancia, amelynek fennállásáról sokan nem is tudnak, mert nem mindig okoz egyértelmű tüneteket. Tehát gyanú esetén érdemes táplálék intolerancia tesztet végezni, és kiiktatni az étrendből a problémás összetevőket (pl. tojás, glutén). Ajánlott az állati zsírokat is kerülni, mert ezek fokozhatják a gyulladásos folyamatokat.

6. hiba: Még nem szabadultunk meg a fehér mérgektől

Tudjuk, hogy a ropogós héjú friss fehér kenyérről, a tésztákról, az édes üdítőkről vagy pl. a fehér rizsről milyen nehéz lemondani… De higgyük el, érdemes! A finomított szénhidrátok ugyanis gyors vércukorszint emelkedést okoznak, megzavarva az anyagcserét és inzulinháztartást és ezzel raktározásra (azaz hízásra) késztetik a szervezetünket! Ha azonnal nem is sikerül ezeket kiiktatnunk, fokozatosan próbáljuk meg csökkenteni mennyiségüket, illetve igyekezzünk átállni a teljes értékű élelmiszerekre (pl. teljes kiőrlésű liszt, hántolatlan barna rizs)!

7. hiba: Átverjük magunkat az édesítőszerekkel

Az édesítő szerek, light üdítők átmenetileg jó érzést okozhatnak, de tanulmányok alapján összességében több nassolásra késztetnek. Épp ezért ne csapjuk be velük magunkat! Ha elhagyjuk az édességet, kb. egy hét alatt elmúlik az irántuk érzett vágyunk.

8. hiba: Önsanyargatással küzdünk a testalkatunk ellen

Testünk zsíreloszlása öröklötten meghatározott. És ha valahol több a zsírsejtünk, akkor sajnos ott rakódik le a makacs felesleg. Nagyon frusztráló, ha a koplalástól már eltűnt a mellünk, de még mindig ott az úszógumi, pl. a pólónk alsó vonalában, vagy a külső combunkon… Ilyenkor nem ördögtől való, ha célzott hatású fizikai alakformáló eljárást, pl. kavitációs zsírbontást veszünk igénybe. A kavitációs zsírbontás nagyon jó választás, mert célzottan azokat a testrészeket formálja, ahol a zsírpárna mindig makacsul ott marad. Ráadásul végleg lebontja a zsírsejteket, így a lefaragott párnácskák nem térnek vissza (azaz elkerülhető a jojó-hatás).

www.vitaminsziget.com

Kulcsszavak: , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség