728 X 90

Allergiás tünetek természetes enyhítése

By Frizura & Szépség

A tüsszögés, csöpögő orr, könnyben úszó, viszkető szemek és légutak, irritáltság és kimerültség a szénanátha állandó kísérői.

Tavasztól őszig milliók és milliók szenvednek ettől a betegségtől. Komolyabb esetben ezeket a tüneteket köhögés, zihálás és nehéz légzés is kísérhetik. Égető viszketés, duzzanat és bőrpír, akár csalánkiütés is előfordulhat. A szénanátha a különféle virágporok okozta szezonális allergiás megbetegedések összefoglaló neve. A tavaszi szénanáthákat többnyire fák virágpora váltja ki, a nyáriakat különféle füveké, az őszieket pedig a gyomnövényeké.

Tehát mi is az allergia tulajdonképpen?

Egy „divatos” betegség, egy újkori nyavalya, mondhatjuk első ránézésre. És valóban, az utóbbi harminc évben drasztikusan megnőtt az allergiások száma a népesség körében. A fiataloknak már több mint az 1/3-a allergiás. A káros környezeti hatások (pl.: UV sugárzás, levegő- és vízszennyezés, dohányzás, pollen, tartósítószerek, stressz) nagy mennyiségben szabadítanak fel szabadgyököket a szervezetben. Ezek felszaporodva, már jelentős számú egészséges sejtet károsíthatnak, azokba beépülve megakadályozzák természetes védekező-, megújuló hatásmechanizmusát.

Mi is történik bennünk allergia és gyulladás esetén?

Az esetek legnagyobb részében egy hisztaminnak nevezett anyag szabadul fel bennünk. Ez a hisztamin egy pici kis molekula, az egyik aminosavból, a hisztidinből képződik. Ez a hisztamin csak nagy mennyiségben ártalmas, ugyanis kis mennyiségben folyamatosan jelen van. A sejtek ezeken a hisztaminhoz is hasonló anyagokon keresztül tartják egymással a kapcsolatot, ha jelen van, akkor növeli a vérátáramlást például az erekben.

,,Általánosan elmondhatjuk, hogy ha valaki allergiában szenved, sokkal nagyobb eséllyel lesz egyre több mindenre érzékeny. A kezeletlen légúti allergiában szenvedő betegek igen magas százaléka (20-40%) az évek elteltével asztmás lesz. Ezért fontos a betegséget időben felismerni és kezelni, valamint törekedni az egészséges immunrendszer kialakítására. Sajnos az is megfigyelhető, hogy ha a szülő allergiás, a gyermeke 30% eséllyel lesz allergiás, azonban ha mindkét szülő allergiás, akkor a betegség kialakulásának az esélye akár már 50% is lehet.,,-mondja Szabó Nikolett tudományos kutató

Az allergia a gyulladások egyik különleges fajtája. Olyan gyulladás, mely egy egyébként az ember számára közömbös, nem ártalmas, nem fertőző külső ágenssel való találkozásra (pollen, étel, gyógyszer, kémiai anyag, stb.) való erőteljes gyulladásos válasz formájában indul el, de a kialakulásához szükséges az, hogy az immunrendszer hibás, túlzó és szinte befolyásolhatatlan módon reagáljon erre az anyagra, vagyis hogy jóval korábban bizonyos életmódi hibák miatt érzékenyítve legyen erre az allergénre.

Az allergiás gyulladás nem szűnik egészen addig, amíg ezzel az ágenssel a kapcsolat fennáll, vagyis amíg virágzik a fa, amíg a kérdéses élelmiszert rendszeresen fogyasztja, amíg a levegőből az adott anyag nem tűnik el. Ebből mára kialakult az a hamis szemlélet, hogy valójában az allergiák terjedésének az az oka, hogy sok a parlagfű, a nyárfa és egyáltalán a természet. A hibás biológiai reakció viszont nem véletlenül jön létre.

Oka az életmódban, a táplálkozásban, a romló környezetszennyezést okozó tényezőkben, a megnövekedett és rosszul kezelt stresszben, az ember gondolkodásában keresendő.

Az allergiás betegségek folyamatosan növekvő száma (a modern világ közel 30%-a szenved allergiában) miatt a témával foglalkozó konzervatív szemléletű orvoslás rendkívüli jelentőséget kapott annak ellenére, hogy valós megoldást nem kínál.

Az allergológia önálló orvostudományi területté, orvosi szakvizsgává vált, melynek szakmai háttere, napi rutinja kimerül az allergének tesztekkel történő megkeresésében (nagyon sokszor eredménytelenül), az allergiás tünetek séma szerű gyógyszeres csillapításában, de magát a folyamatot szüntetni, enyhíteni a konzervatív allergológia nem tudja és a kezelései nyomán keletkező mellékhatásokkal sem számol felelősen.

Hogyan segíthetnek a gyógygombák?

Az allergia hátterében immunrendszeri defektus áll, mely idült gyulladást idéz elő a szervezetben. Az allergiás reakció során a felszabadult anyagok (pl. hisztamin) gyulladást váltanak ki a szervezetben. A tünetek csak abban az esetben mérséklődnek, ha ez a gyulladás megszűnik. A gombák allergia esetén úgy tudják hatékonyságukat megmutatni, hogy a gyulladáskészség ne legyen olyan intenzív. Immunrendszer harmonizáló hatásuk van. Egy fajta rendezést hajtanak végre a szervezetben. Mind a prevenció, mind a kurtaív terápia, mind pedig a rehabilitáció szempontjából jelentősek.

Az Agaricus blazei (Mandulagomba) az erős immunrendszer moduláló hatással rendelkező gombák közé is sorolható. E csoportba tartozó gombák megfelelő arányú kombinációjával gátolni képesek a hisztamin felszabadulását, vagyis az allergiás reakció kialakulását.  A Reishi gomba (Ganoderma lucidum, Pecsétviaszgomba)  természetes gyulladás csökkentő anyagokat úgynevezett növényi szteroidokat tartalmaz, szintén gátolja a hisztamin felszaporodását és lefékezi az allergiás reakciókat. Például a Naja Forest N3-as készítmény mind két gomba hatóanyagait koncentrált formában tartalmazza, így a hatóanyagok szinergizáló hatása érvényesül, ez azt jelenti, hogy egymás hatását felerősítik.

A bélflóra is hatalmas hatással van az allergia kialakulására. Tudjuk például, hogy a szervezet sokszor azért reagál hevesen egy-egy növényi pollen fehérjéjére, mert a bélrendszerében levő parazita fehérjéje ellen érzékenyíti magát. Tehát kvázi az allergia az ára annak, hogy a tápcsatorna parazitája ellen megfelelő ellenanyag termelése révén képes reagálni. Allergy is the price we pay for our immunity to parasites. (October 29, 2015 PLOS).

Allergia esetén nagyon fontos a bélflóra egyensúlyának helyreállítása is, ebben is segítenek a gomaba kivonatok, ugyanis prebiotikumként viselkednek, ez azt jelenti, hogy segítik a jótékony bélbaktériumok elszaporodását, és üzemanyagként szolgálnak az immunsejtek számára.

Forrás: Naja Forest – Internetpatika

Kulcsszavak: , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications