728 X 90

Álmaink nyomában

By Frizura & Szépség

Mindannyian álmodunk. Ki gyakrabban, ki ritkábban. Vannak rémisztő, felzaklató álmok és vannak mesebeliek. Így vagy úgy, átéljük őket és sokszor szeretnénk többet tudni róluk ébredés után.

álmok nyomában 191401

Az álmok tudatalatti nyelve

Az álom a tudatalattink nyelve, képekben és szimbólumokban beszél hozzánk. Vannak az úgynevezett élményfeldolgozó álmok. Ilyenkor álmunkban tovább foglalkozunk egy, a nap során megélt eseménnyel, problémával. Újra előhívjuk, értelmezzük, értékeljük, befolyásoljuk menetét. Olyan élményeknél lép életbe ez a feldolgozási folyamat, amelyek nagyon intenzíven hatottak ránk. E csoporton belül vannak vágyteljesítő álmok, melyek akkor jönnek elő, ha az ébrenlét során beteljesületlenül maradt egy-egy vágyunk. Így ezeket a tudat áthelyezi az álom valóságába. Léteznek szembesítő álmok is e csoporton belül, ilyenkor az álom fő célja az esemény feldolgozása és a szellemünk megnyugtatása. Ezek az álmok sokszor félelmetesek, hiszen a konfliktusokkal való szembesítés a céljuk. Léteznek jelző álmok, melyek a lélek üzeneteit hordozzák. Sokszor bajt, betegséget jeleznek. Vannak erotikus álmaink is, ezek rávilágítanak gátlásainkra. A szexuális álmok nem azonosak a szexuális fantáziákkal, hiszen azok csak képzelgések és mi magunk hívjuk elő őket. Az ilyenfajta álmaink hívatlanul érkeznek, gyakran bűntudattal és szégyenérzettel társulnak.

álmok nyomában 134020

Minden ember álmodik

Természetes emberi igényünk az alvás iránti vágy, hiszen szükségünk van arra, hogy kipihenjük napi fáradalmainkat. Az alvás ritmikus életműködés, amely a szervezet felfrissülését szolgálja. Mindenki szeret bekucorodni az ágyba, elereszteni a gondokat, és csak a pihentető alvásra koncentrálni. Szép lassan elalszunk, tudatunk elmosódik, helyébe tudatalattink lép, csak „zuhanunk” az ismeretlenbe, és megjelennek az álmaink. Kutatók állítják, hogy minden ember álmodik, csak legfeljebb nem emlékszik rá ébredés után. A legtöbb álom sorsa a feledés. Néha részleteket, apró foszlányokat fel tudunk idézni belőle, de gyakran nem áll össze a kép. Sokszor csak az az érzés marad meg bennünk, hogy az adott álom kellemes vagy kellemetlen volt-e. Vannak csodálatos álmaink, melyekből nem szeretnénk felébredni, és reggel egy-két másodpercre szükségünk van ahhoz, hogy visszatérjünk a valóságba. Ennek ellentéte a rémálom, amikor zaklatottan, izzadtan, esetleg sírva ébredünk, és örülünk annak, hogy véget ért ez a borzalom.

álmok nyomában 146064

Az álom megfejtése évszázadok óta foglalkoztatja az embereket. Már a Bibliában is fellelhető néhány, álomfejtéssel kapcsolatos feljegyzés. 1930-tól kezdve folynak kutatások álmaink megértésére. A legfontosabb kérdés, hogy minden este álmodunk-e. A kutatók válasza az, hogy igen, de amikor nagyon fáradtak vagyunk, az álomszakaszok száma nagymértékben csökken. Azt is kimutatták, hogy a REM (rapid eye movements) fázisban álmodunk. A 8 órás alvásidő alatt 4-5 álomperiódus van, a periódusok hossza 20-40 perc. Az alvás elején rövidebbek, majd egyre hosszabbak. Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy egy éjszaka alatt többfélét is álmodott.
Tehát, álmodni természetes, emberi folyamat, meglépni nem tudunk előle. Szükségünk van rá, hogy tehermentesíthessük lelkünket, tudatunkat.

Fotók: www.kepguru.hu

Kárpátiné Boross Nóra

Kulcsszavak: ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications