728 X 90

Az úszás jótékony hatásai

By Frizura & Szépség

A nagy melegben mindenki a vízbe vágyik, hogy felfrissüljön. Ilyenkor ne legyünk lusták és ne csak ücsörögjünk vagy álljunk, hanem mozgassuk jól át a testünket egy kiadós úszással. Vagy ha nem szeretünk úszni, akkor tornázhatunk is a vízben (lásd aquafitnesz cikkünket!). Lehetőleg szabadban végezzük, használjuk ki a jó időt!

Az ókori görögöknél az úszás a műveltség fokmérője volt, de nem szerepelt az olimpiai játékokon. A rómaiaknál a fürdőzésnek és az úszásnak nagy kultúrája volt. A középkorban sajnos az úszást erkölcstelennek, parázna dolognak tartották, ezért tiltott tevékenységnek számított. Napóleon idején az úszás a katonák kötelező kiképzésének részévé vált. A cél az lett, hogy a katonák ruhástól, fegyverrel a kezükben, mellúszással tudjanak úszni.

Az úszás jótékony hatásai

Az úszás bármelyik életkorban megtanulható, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ajánlott mozgásforma, hiszen az egyik legkíméletesebb sportként, a legnagyobb hatással van fizikai állapotunkra. Az úszás megmozgatja a test összes izmát, fejleszti az állóképességet, növeli a mozgékonyságot. Az úszás ismétlődő mozdulatai ugyanis növelik az izmok rugalmasságát, különösen a váll, a csípőtájék és a térd izmait tartják kiválóan formában. Az úszás légzésszabályozásra kényszerít bennünket, és ezt nagyon fontos lenne beépíteni mindennapjainkba. Az úszás alkalmával megnövekszik a tüdő kapacitása, minek hatására sokkal mélyebbeket és nagyobbakat tudunk lélegezni. Úszás során nagy a szervezet oxigénigénye. Ennek következtében, az állandó fokozott légzés miatt, hosszú távon nő a tüdő befogadóképessége, teljesítőképessége. Emellett az úszás segíti a szív egészséges működését. Segít a gerincproblémákkal küszködöknek, így sokszor a gyógytorna mellé is ajánlják.

Fogyókúrás programba is beilleszthető

Az úszás az állóképességi sportok közé tartozik. Fogyókúrás programba is beilleszthető. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy zsírégető pulzustartományban ússzunk (alacsony és közepes intenzitással) és legalább 40 percen keresztül a bemelegítést és a levezetést leszámítva. Ez 5-5 perc lassabb tempójú úszás jelent, hogy felkészítsük a szervezetet az intenzívebb mozgásra. A fő szakaszban folyamatosan ellenőrizzük a légzésünket, hogy ne jussunk oxigénhiányos állapotba.

Ne feledkezzünk meg a bemelegítésről! Készítsük fel a szervezetet az úszásra bemozgatásokkal és dinamikus nyújtással még a medence partján, ha van rá lehetőség. Az úszás után a lenyújtás is nagyon fontos. Ne sajnáljuk rá az időt, mert így izmaink nem csak erősebbek, hanem rugalmasabbak is lesznek. És kevésbé fogunk az izomláztól is szenvedni. Az edzés végén már statikus nyújtást is alkalmazhatunk.

Melyik úszás mire a leghatékonyabb?

Gyorsúszás: Jótékony hatása van a belső szervekre, fenékre és a vállakra.

Hátúszás: A leghatékonyabb edzés az egyenes, és az összetett hasizmokra.

Mellúszás: Látható eredményeket érhetünk el a fenék, a térdinak és a végtagok terén.

Pillangó: Jó hatással van a belső szervekre, a vállakra és a hátra. Nagyon igénybe veszi a vállakat, így az alapos bemelegítés elengedhetetlen. A legfiatalabb úszásnem a pillangó, amelyet a német Erich Rademacher mellúszás közben talált ki, amikor egy szoros célba való benyúlás során kiemelkedett a vízből, és szinte ráugrott a falra.

További szép nyarat kívánunk!

Cikkajánló: Legyünk napozástudatosak! Napvédő termékkörkép testre és hajra!

Teszteltük az Image Skincare Prevention fényvédőit!

Fotó: www.frizuraszepseg.hu

 

Kulcsszavak: , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications