728 X 90

Csokoládé: sztori, recept és programajánlók

By Frizura & Szépség

A csokoládé hallatán eszünkbe jut a finom, édes és olvadós fekete finomság. Van belőle kerek, táblás, töltött, ét és tejes, mogyorós és mandulás és még sorolhatnánk. Megehetjük, de magunkra is kenhetjük, azaz ezer arca van és felhasználási formája. Ismerkedjünk meg a történetével.

142607 csoki mogyoróval

A csokoládé alapanyaga, a kakaóbab a 12-18 méter magasra megnövő Theobroma cacao nevű fa termése, a szó jelentése: istenek eledele. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, így a magyarba is. Általában október és március közé esik a kakaóbab szüret. Fajtánként eltérő, hogy mennyi ideig erjesztik a kakaómagokat. A mai csokoládék legnagyobb része a Forasteróból van.

A maják birodalmában is ismert volt a kakaóbab, fizetőeszközként is használták. A kakaó szó is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg jelentése venni, cserélni, vásárolni. Az isteni ajándékként tisztelt kakaóbabnak mágikus erőt tulajdonítottak, vallási szertartásokban, illetve gyógyszerként használták láz, köhögés és terhességi depresszió ellen. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták.

134251 csoki darabok

A maják legyőzésekor az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kapták meg. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, vaníliával, kukoricaliszttel – és a legfontosabb: elkészítése során erjesztették is! Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.

Legendájuk alapján a Tollas Kígyóistentől kapták az istenek italát és eledelét, a csokoládét és a kukoricalisztet. Amikor a szakállas spanyol Cortés partra szállt, őt hitték a visszatérő Tollas Kígyónak és felszolgálták neki az isteni italt. Cortés észrevette a benne rejlő értéket, lefoglalta az ősi ültetvényeket és lemészárolta az aztékokat. Egy forrás szerint az őslakókat saját italuk segítségével győzték le: „Egyetlen pohárnyi belőle egy egész napra felfrissíti a katonát” – írta Cortés.

A spanyol magával vitte a kakaóbabok titkát. Spanyolország tehát a csokoládé világkörüli útjának első megállója. Cortés előtt már Kolumbusz is hozott kakaómagot Európába, de mivel nem tudták, mit kezdjenek vele, a korabeli kereskedők elvetették. A 17. századig az ország határain belül maradt, Európában nem terjedt el. A receptet kolostorokba zárva őrizték, és csak a leggazdagabb nemesek kóstolhatták. Eleinte nem fogyasztották szívesen a keserű italt, először a mexikói spanyol apácák kezdték el ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal, cukorral.

142626 csoki levél formában

További érdekességek:

  • 1569-ben V. Piusz pápa a xocolatlt olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.
  • A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában, az első Chocolate House 1657-ben nyílt meg.
  • A csokoládé 1700 körül vált a közember számára is elérhetővé, ekkor az ún. csokoládéházak éppoly népszerűek voltak, mint a kávéházak.
  • Franciaországban a hatóságok a csokoládét veszedelmes kábítószernek minősítették.
  • A csokoládé tejjel való összekeverésének ötlete Anna angol királynő háziorvosától, Sir Hans Sloane-tól származik.
  • A modern kakaóporgyártást Johannes Van Houten holland vegyész találta fel, és ez tette lehetővé a csokoládé tömegtermelését hova jön időben
  • Az első angol csokoládégyár Bristolban épült 1728-ban.
  • A csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestle fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé-szeletet.

 

156700 ét, tej és fehér csoki

Mi is a különbség az ét, a tej és a fehér csoki között?

Az alapvető összetevők tehát: a kakaómassza, kakaóvaj és esetleg kakaópor, Plusz cukor, tejpor és vanília. Az étcsokoládé csak kakaómasszát és vajat, valamint cukrot tartalmaz, a tejcsokihoz adnak tejport is. A fehér csoki nem is igazi csokoládé, mivel nem tartalmaz kakaómasszát. Az étcsokoládé a legegészségesebb, így a csokoládénak tulajdonított sok-sok jótékony hatás csak az étcsokoládé fogyasztása esetében áll fent.

Egy gyors, csokoládés recept – Csokoládés muffin

Hozzávalók: 15 kg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 5 dkg keserű kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 2 tojás, fél csomag sütőpor, ízlés szerint tört dió vagy mogyoró, tej

Az elkészítés módja pedig a következő:

A cukrot, a tojást és a vajat habosra keverjük. A szárazanyagokat, azaz a lisztet, kakaóport, az apróra tört étcsokoládét és a sütőport szintén külön összekeverjük. Ha szeretjük, akkor kevés apróra tört dióval, mogyoróval, mandulával is gazdagíthatjuk a tésztát. Majd a nedves és a száraz hozzávalókat összedolgozzuk, ha esetleg túl száraz lenne a tészta, akkor kevés tejjel hígítsuk. A tésztát a muffin sütőformába adagoljuk, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Ne érezzük magunkat bűnösnek, ha nem bírjuk csokoládé nélkül! Itt is a mértékletesség lényeg. Lehet csokit enni, csak ne legyünk függők tőle. És ha lehet, válasszuk az étcsokoládét.

144917 forró csoki

Kapcsolódó programajánlók:

Csokoládé múzeum, ahol sok-sok finomságot lehet megkóstolni és közben meg lehet tekinteni a csokoládé történetének bemutatóját is. Folyamatosan látogatható; további információ: www.csokolade-muzeum.hu

Édes napok Budapest – Ebben az évben ünnepli 3. születésnapját az ország legnagyobb csokoládé- és édességünnepe, az Édes Napok Budapest. A fesztivál a Millenárison kerül megrendezésre szeptember 20–22. között. A fesztiválon különleges kézműves csokoládék, világhírű márkák és a legfinomabb édességek randevúznak nemes borokkal, remek italokkal és ínyenc finomságokkal. A rendkívül gazdag programok között találhatunk szakmai workshopokat, előadásokat, kézműves csokoládé és bonbon-kurzusokat és profi bemutatókat. A fesztivál zenei programja is gazdag lesz. A Snétberger Zenei Tehetség Központ ifjú zenészei a fesztivál ideje alatt naponta több alkalommal, más-más helyszínen zenélnek. Emellett pénteken este Péterfy Bori & Love Band lép fel, szombaton és vasárnap napközben a gyerekek találkozhatnak a színpadon a MintaPinty és a Mesegyár zenekarokkal. Szombaton a Hangold Újra! produkció monstre koncertre készül, 320 fős gyerekkórus részvételével. A vasárnapi programokat pedig a Bon-Bon zenekar koncertje zárja. További információ: www.edesnapok.hu

 

Forrás: www.wikipedia, www.edesnapok.hu

Fotó: www.kepguru.hu

 


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble