728 X 90

Dezodorok és izzadásgátlók: tudjuk mi a különbség?

By Frizura & Szépség

A dezodor kifejezést ma két különböző testápolási termékre használják gyűjtőfogalomként. Azonban különbséget kell tennünk dezodorok és izzadásgátlók között. Ezek a termékek, spray, golyós deo, stift, krém vagy pumpás változatban kaphatók. A dezodorok és az izzadásgátlók közös tulajdonsága, hogy lehetőleg hosszantartó védelmet nyújtanak a kellemetlen testszagok ellen és javítják a használók közérzetét. De valójában mi a különbség a két termékfajta között?

Dezodorok és izzadásgátlók: tudjuk mi a különbség?

Hogyan jön létre az izzadás?

A verejtékmirigyek a bőrfüggelékek közé tartoznak, és az emberi test szinte minden részén megtalálhatók. Az izzadás elsődleges szerepe szervezetünk hőszabályzó folyamatainak támogatása. Ezenkívül a verejtékmirigyek részt vesznek a bőrfelület antibakteriális védőrétegének – az úgynevezett hidrolipid filmréteg – kialakításában, ezáltal támogatják a bőr természetes savköpenyét.

A dezodor

A dezodor szó latin eredetű, és az elnevezés utal a termék működésére: körülbelül azt jelenti, hogy „szagtalanító” (de = fosztóképző, odor = szag). A bosszantó izzadás és a kellemetlen testszagok ellen dezodorokkal és izzadásgátló termékekkel védekezhetünk. Ám a két megoldás működése és hatása eltérő. Az alumíniumsóktól mentes dezodorok ugyanis illatanyagokat vagy antibakteriális összetevőket tartalmaznak, melyek megakadályozzák, hogy a bőrön kialakuljanak a nemkívánatos testszagot okozó baktériumok. Vagyis a dezodorok gondoskodnak róla, hogy a verejték szagtalan maradjon, ugyanakkor magát az izzadást nem csökkentik.

Az izzadásgátló

A dezodorokkal ellentétben az izzadásgátló termékek egy lépéssel előbb hatnak: a hónalj környéki verejtékezést szabályozzák. A termékekben található alumíniumsók szűkítik a verejtékmirigyek kivezetésének felső részét, ezáltal csökkentik a hónalj környéki izzadást. Így a baktériumok nem juthatnak olyan tápanyagokhoz, melyeket lebonthatnak. Ennek következtében a kellemetlen szagok és a ruhán a foltok jóval kisebb mértékben alakulnak ki. Ezenkívül az izzadásgátlók közvetlenül is akadályozzák a baktériumok kifejlődését, és a kellemetlen szagok elfedésére legtöbbször illatanyagokat is tartalmaznak.

A helyes választás

A dezodorok vagy az izzadásgátló termékek közötti választás elsősorban személyes ízlés kérdése. „Átfogó tanulmányaink szerint sok ember egyszerűen jobban érzi magát, ha nem csak a kellemetlen testszagok, hanem a hónalj környéki izzadás ellen is védelmet kap. Vagyis a hagyományos dezodorok ebben az esetben nem jelentenek az izzadásgátló termékekkel egyenértékű alternatívát – állítja Dr. Heiner Max, a NIVEA Testápolás Kutatási Részleg vezetője. – A verejtékezés aktív csökkentése érdekében a Beiersdorf összes izzadásgátló termékében használunk alumíniumsókat. Az alumíniumsókon kívül nem létezik olyan hatóanyagcsoport, mely egyszerre nyújt megbízható és bőrbarát védelmet izzadás ellen.”

A dezodorok elsősorban azok számára jelentenek megfelelő választást, akik kevésbé izzadnak, ugyanakkor gondot okoz számukra a kellemetlen testszag. A NIVEA termékek esetében egyébként nem szükséges az összetevők áttekinthetetlen felsorolását bogarászni: a dezodorként forgalmazott valamennyi NIVEA termék garantáltan mentes az alumíniumsóktól. Az izzadásgátlóként forgalmazott termékek pedig tartalmaznak alumíniumsókat.

Forrás és fotó: NIVEA Fresh Naturals pumpas dezodor_400x800

Kulcsszavak: , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications