728 X 90

Élménybeszámolónk a Leonardo da Vinci kiállításról!

By Frizura & Szépség

Világ körüli turnéja és több százezer látogatója után tavasszal Magyarországra érkezett a 15. századi zseni több festményének reprodukciója, valamint közel 60 műszaki találmányának interaktív és kipróbálható makettje. Az 1000 m2-es kiállítás tehát nemcsak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardót, hanem egy saját idejét több száz évvel megelőző, ezerarcú tudósként.

Leonardo 23 leghíresebb festményének reprodukcióját egyszerre, együtt csodálhatjuk meg

A reprodukciók eredetijének megtekintéséért keresztül-kasul kellene szelniük Európát a látogatóknak. A Mona Lisa a párizsi Louvre-ban, Az utolsó vacsora Milánóban, az Angyali üdvözlet Firenzében, a Madonna Benois Szentpéterváron, a Hölgy hermelinnel Krakkóban, a Sziklás Madonna Londonban található meg. Kiállításunkon a művészetkedvelők Leonardo 23 leghíresebb festményének reprodukcióját egyszerre, együtt csodálhatják meg.

VR-szemüvegek segítségével pedig bizonyos festményekbe be is léphetünk.

A „Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” című kiállításon elérhetővé és megismerhetővé válik a misztikus da Vinci munkássága a széles közönségnek. Leghíresebb műveinek reprodukciói mellett a kiállításon több tucat fából épült találmánnyal is találkozhatnak a látogatók, amelyek működését számítógépes szimulációk segítségével is megismerhetik.

Ezeket egy mai olasz mérnökcsoport da Vinci eredeti rajzai alapján állította össze olyan anyagokból, amik Leonardo idejében is elérhetőek voltak. Nagy részüket megérinthetik és ki is próbálhatják a látogatók. Leonardo da Vinci találmányait 4 nagyobb témakör köré csoportosítják a szervezők: hidraulika, mechanika, háborús szerkezetek és repülés.

Különleges aktivitások

A kiállítás nyitvatartása alatt megannyi különleges aktivitással készülnek a szervezők: az általános iskolások körében méltán népszerű ottalvós éjszaka a múzeumban sorozat, a Da Vinci Kids-pizsamaparti helyszíne is a kiállítás. Most nyáron pedig izgalmas tematikájú napközis táborral (2019. július 15-től augusztus 27-ig) várják az érdeklődőket a kiállítás területén múzeumpedagógusok részvételével, szintén a Da Vinci Kids Tv-vel együttműködésben. A gyermekek élménytanulásának segítésére a kiállítás ingyenes családi feladatlapja érdekes kvízkérdésekkel szórakoztatja az egyénileg, illetve csoportosan érkező fiatal látogatókat.

Nyáron sok anyuka problémája, így az enyém is, hogy míg a gyereknek szünet van, nekünk anyukáknak dolgozni kell. Még akkor is, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy otthonról is tudjuk a munkánkat részben végezni, sok szervezést igényel, hogy a gyerek színvonalasan töltse a nyarat. Egyrészről szeretem, hogy ott van velem, de ugyanakkor rossz nézni, hogy amíg én dolgozom, ő esetleg tv-t néz vagy nyomkodja a telefonját. Emiatt szeretem úgy szervezni a napot, hogy a munka mellett még valami közös program is beleférjen vagy legyen egy teljes nap, amikor csak programozunk a nyaralások mellett. Emiatt is nagyon örülök a jó programlehetőségeknek,  a da Vinci-kiállítás is ilyen volt. Mi egy kis városnézéssel, vacsival is egybekötöttük ezt. Be kell vallanom, hogy nagyon fáradtan érkeztem meg a helyszínre, de a fáradtságom hamar elszállt az érdekes találmányok láttán.

Ehhez hozzájött Kovács Krisztián történész szuper körbevezetése, amely által számos egyéb információt tudtunk meg Leonardoról, pl. hogy jegyző szeretett volna lenni, de mivel szülei nem voltak összeházasodva, nem mehetett erre a pályára. Ő biztos szomorkodott emiatt, de nagy veszteség lett volna a világnak.

Azt is megtudtuk, hogy kicsit csapongott a sok ötlettől és így sok mindent nem fejezett be, ezért van, hogy egyes festményeken bizonyos részek nem az ő stílusát jelzik, mert valószínű, hogy azokat a részeket már a tanítványai fejezték be, pl. Milánó hercegének képénél a fejrészt ő csinálta, de a ruharészt már nem. Vagy például glóriát nem volt hajlandó festeni, így ezeket mindig más festette rá a képeire, ahol vannak. Érdemes vezetést kérni, mert ezáltal még nagyobb élmény lesz a kiállítás.

Az is szuper, hogy ennyi találmányt ki lehet próbálni. Fantasztikus, hogy miket tervezett Leonardo, kezdve a repülőtől a mentőövön át a hadi találmányokig stb. Én és kis csapatom teljesen feltöltődve jöttünk ki a kiállításról, így ajánlom mindenkinek ezt a programot.

Molnár Gréta

Da Vinci nyári napközi a kíváncsi gyerekeknek!

2019 július 15.–augusztus 27.

Leonardo da Vinci 500 éve inspirálja az emberiséget. Egyszerre volt festő, szobrász, tudós, feltaláló, mérnök, geológus, botanikus, zenész, építész, matematikus anatómus, térképész, csillagász – hűha!

Volt egyáltalán valami, amit Leonardo da Vinci nem tudott? Ez a reneszánsz ember 500 éve élt a Földön, de zsenialitása a mai napig tovább él.

Élményoktatási napközinkben Leonardo szellemében a kíváncsiság erejével szeretnénk játékos formában inspirálni a gyerekeket a művészetek, a tudomány és a technika területein.

A napközi gerincét három alapprogram adja naponta változó tematikával:  interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás, Da Vinci Kids-élményóra és külsős kulturális program.

5 nap 5 témakör

Hétfő: tudomány, matek & technika.

Múzeumpedagógiai program: Leonardo da Vinci találmányai és kódfejtés.

Da Vinci Kids-élményóra: Csináld magad okosságok.

Külsős kulturális program: Földalatti Vasúttörténeti Múzeum.

Kedd: játék & alkotás.

Múzeumpedagógiai program: Leonardo da Vinci festészete, szimbólumkutatás.

Da Vinci Kids-élményóra: Művészi kézügyesség.

Külsős kulturális program: Bazilika.

 Szerda: történelem & hírességek.

Múzeumpedagógiai program: Én Leonardo.

Da Vinci Kids-élményóra: Törivadászok.

Külsős kulturális program: Budai Vár.

Csütörtök: kultúra.

Múzeumpedagógiai program: Reneszánsz hétköznapok.

Da Vinci Kids-élményóra: Történelem másképp.

Külsős kulturális program: Vajdahunyadvár.

 Péntek: élet & természet.

Múzeumpedagógiai program: Leonardo és a természet.

Da Vinci Kids-élményóra: Állati logika és az emberi agy titkai.

Külsős kulturális program: Sas-hegyi kilátó.

Helyszín:

„Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” interaktív kiállítás, 1061 Budapest, Király utca 8–10., földszint, volt Gödör Klub (Central Passage épülete). Megközelíthető a 1061 Budapest, Paulay Ede utca 3., illetve a 1061 Budapest, Király utca 8–10. oldalról is.

Javasolt életkor: 6 éves kortól.

Belépőjegyárak, jegyfelhasználási és technikai információk: napijegy: 8000 Ft (bármelyik napra megvásárolható), 5 alkalmas bérlet: 35 000 Ft.

A belépőjegy és a bérlet egyenként egy db 3 hónapos Da Vinci Kids-alkalmazás-előfizetést tartalmaz. A belépőjegy napi háromszori étkezést tartalmaz (tízórai, ebéd, uzsonna). A külsős kulturális program utazási költségét (BKV-jegy) a belépőjegy nem tartalmazza. A bérlet a napközi teljes időtartama alatt felhasználható, de előzetes bejelentkezéshez kötött, amelynek határideje 24 óra a felhasználás napja előtt.

Jegyvásárlás online az www.eventim.hu oldalon és személyesen a helyszínen.

További információ: info@davincikiallitas.hu, (+36-70) 411-8484.

Cikkajánló:  Frizura & Szépség programajánlók és hírek

Kulcsszavak: , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble