Epres tiramisu Gretas Kitchen módra
Az eredeti tiramisu ott van a kedvenc desszertjeim között, de az epres misu nélkül sincs eperszezon nálam.
Hozzávalók
500 g mascarponesajt, 2–3 evőkanál cukor vagy ízlés szerint több és kevesebb, epertea, 2 dl tejszín, 2–3 csomag vaníliás cukor, 2 csomag babapiskóta (inkább mindig többet veszek, mert pontosan nem számítható ki mennyi is kell a rétegekhez). Ízlés szerint mandulalikőr. Legalább fél kiló vagy több eper.
Amennyiben kisebb vagy nagyobb adagot szeretnénk, akkor mindenből felezni vagy duplázni kell értelemszerűen.
Az elkészítés módja
A mascarponesajthoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Én inkább kevesebb cukrot és helyette több vaníliás cukrot szoktam beletenni. Jöhet a mandulalikőr, ízlés szerinti mennyiségben. Például ha gyerekek is kapnak belőle, akkor csak nagyon kicsit vagy inkább sütéshez kapható esszenciát teszek bele. Ezeket csomómentesre keverjük.
Külön tálban mézzel összetöröm a megmosott és felvágott epret (az epermennyiség felét, mert a többi a sorok közé és a tetejére kell). Nagyon pépessé dolgozom, majd ezt belekeverem a mascarponés masszába. Csodás rózsaszín krémet kapok. Lazításként külön felverjük a habtejszínt és az epres masszához öntöm.
A piskótát tálba helyezzük és langyos mandulalikőrös eperteával meglocsoljuk. A langyos teába ízlés szerint kicsi mézet és mandulalikőrt teszek, mielőtt meglocsolom vele a piskótát. Erre öntjük az epres krémet, amit már elkészítettünk. Én itt a rétegek közé is szoktam szeletelt epret tenni, mert így még finomabb, majd jöhet a következő réteg piskóta, amit megint meglocsolunk a teával és majd rá ismét a krém, ezt a műveletet addig végezzük, amíg az alapanyag vagy a tálunk magassága engedi. A tetejét végül egész vagy szeletelt eperdarabokkal beborítom.
Azzal számoljunk, hogy az elkészítés után pár órát, de akár egy éjszakát is jó ha áll és összeér. Ha elkészítés után tálaljuk, akkor a piskóta még nem szívta be a teát és nem áll össze az édesség. Az sem megoldás, ha túllocsoljuk.
Én most egy nagyobb tálba és kisebb desszertes tálakba is tettem az édességből. A kisebb tálakba rakott finomságot már csak tálalni kell a vendégeknek és nem kell a kiporciózással bajlódni.
Annyira finom. Próbáljátok ki!
Jó étvágyat hozzá!
Molnár Gréta – Gretas Kitchen
Cikkajánló:
Vélemény, hozzászólás?