728 X 90

Erőt adó vitaminok

By Darók Ramóna

A vitaminok a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek, hiszen ők szervezik a komplikált anyagcsere fontos folyamatait. Nem beszélve arról, hogy a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól fittebbek leszünk az új kihívásokkal szemben. Válasszunk mindig az élénk színű zöldségeket, mert minél harsányabb a színük, annál egészségesebbek!

Erőt adó vitaminok

A vitaminigényt azonban nem csupán az egészségi állapot, hanem az életmód is befolyásolja. A téli időszakban egyik legfontosabb vitaminunk a C-vitamin, ami aktiválja az anyagcserét, serkenti a csontképződést és stimulálja az immunrendszert és hozzájárul a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez. Szintén nélkülözhetetlen a D-vitamin, amely azon kevés vitaminok egyike, amit a szervezetünk nem tud előállítani.

Erőt adó vitaminok

Naponta 20 percet kellene napfényben tartózkodnunk, hogy szervezetünk feltöltődhessen D-vitaminnal. Ez azonban a borongós őszi és téli napokon itthon nem oldható meg. Éppen ezért mindenféleképpen ajánlott D-vitamint szedni. Az élelmiszerek közül a D-vitamin leginkább a heringfilében, a lazacban, a gombában és a tojásban található meg.   Mindezek mellett ajánlott még az A-, B-, E-vitaminok pótlása is, amik szintén nagyon fontos építői a szervezetünknek.

Erőt adó vitaminok

Az A-vitamin fontos a megfelelő látáshoz, emellett pedig gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van. A B1-vitamin energiával tölt fel, jót tesz az idegrendszernek és elűzi a depressziót, míg a B6 a hajhullás  ellen kiváló. Az E-vitamin védi a sejteket, a vitaminokat, a hormonokat és az enzimeket a szabadgyököktől és javítja a keringést.

 Kovács M. Dóra

Cikkajánló: Pilates első próbára szerelem

Kép: Frizura & Szépség, Kepguru

Forrás: Internetpatika

 

 

Kulcsszavak: , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség