728 X 90

Feketéből világosat vagy szőkét

By Frizura & Szépség

A régi fodrászrecept – a hajból a fekete szín eltávolításához – még ma is a következő: szőkítő por, víz, sampon 1:1:1 arányú keveréke, melyet maximum 6%-os hidrogén-peroxidból kell kikeverni. Sajnos vannak, akik a gyorsabb eredmény érdekében a legerősebb 12%-os oxidálót keverik csak szőkítő porral, aztán a roncsolódott hajjal a kedves vendég semmit sem tud már kezdeni, ez a haj az új festéket sem tudja megtartani.

Aki elszánja magát arra, hogy megszabaduljon a nagyon sötétre festett hajszínétől, mindenképpen szakértő kezére bízza. A fodrásznak a festés megkezdése előtt ki kell kérdezni a vendéget, hogy milyen beavatkozásokon ment már keresztül a haja. Nem mindegy, hogy előtte milyen típusú festékkel volt festve a haja és az világosra vagy sötétre, volt-e dauerolva.

A hajszínváltó vendégnek érdemes alaposan kikérdezni a szakembert arról az eljárásról, ahogyan ő végzi a színeltávolítást, mert a régi receptet is lehet nagyon kímélően alkalmazni. Kímélő megoldás lehet átmenetileg és lassúbb világosításhoz a fóliás melír, mivel a fólia megtartja az oxidáció során felszabaduló hőt, ez a hő pedig gyorsítja a reakciót, ezért is szükségtelen erős vegyszereket használni a kezeléshez.

  • Ajánlott a klimazone használata is. Valószínűleg többször meg kell ismételni a hajon a kezelést, mivel a hajzat – szinte hajszálanként – változó mennyiségben tartalmazza a festéket.
  • Minden kezelés előtt szükséges tincspróbát végezni, így sokkal gazdaságosabban lehet végigvinni a lépéseket, mivel kiszámítható a felhasználandó anyag mennyisége. Ha nagyon makacs a haj, akkor több lépésben kell elvégezni a szőkítést.

Óriási türelem kell a világosításhoz. Egy felelősségteljes fodrász nem kezd bele, ha nem látja biztosítottnak a haj minőségének megtartását és a végeredmény biztosságát. Pontos hajdiagnosztikát kell végezni. Megvizsgáljuk a haj sérülékenységét, vastagságát. A festett hajat csak szőkítéssel lehet világosítani, mert festék festéket nem világosít. Világosítás után újabb festés következik, ezzel újra feltöltjük a hajszálakat. Ha régóta feketére van festve a hosszú haj, a végeken pigment-felhalmozódás történt, ezért többször és kíméletesen kell végrehajtani a világosítást.

Fontos, hogy szánjunk időt a világosítás műveletére, ami akár több óra is lehet.

  • Amikor elértük a kívánt színmélységet, alaposan mossuk meg a hajat semleges hajsamponnal, ezáltal közömbösítjük a vegyi anyagokat.
  • Elengedhetetlen az utókezelés, amit otthon is folytatni kell. Alkalmazzunk professzionális pakolásokat.

 

Nemes-Meggyes Zsuzsanna

 


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble