728 X 90

Fényvédelem – A bőr nem felejt!

By Frizura & Szépség

A napos Spanyolországban élő Salvador Dalí egyik híres mondásával talán mindannyian egyetértünk: „Ha a nap süt, senkit nem érdekelnek a csillagok”. Bár semmit nem tudunk a szürrealista festő bőrének akkori állapotáról, az azért feltételezhető, hogy az UV-védelemre nem fordított túl sok gondot. A 60 éves Dalí arcát borító ráncok és pigmentfoltok zöme ugyanis már az UV-sugarak káros hatásairól tanúskodik.

Protect_Refresh_beauty

A szakemberek pontosan tudják, mennyire fontos megvédeni a bőrt az UV-sugarakkal szemben. Van egy bizonyos expozíciós határ, mely mindannyiunk számára adott, és meghatározza, mennyi napsugárzásnak lehet kitenni a bőrt életünk során következmények nélkül. Amikor napozunk, vagy csak szabad levegőn tartózkodunk bőrvédelem nélkül, a képzeletbeli óra elkezd ketyegni: a bőrünk akkumulálja az őt ért sugárzást minden egyes alkalommal, amikor csak napfény éri attól a naptól kezdve, hogy megszülettünk. A gyermekkorban elszenvedett napégések száma szoros összefüggést mutat a felnőtt korban kialakuló bőrrákos megbetegedés valószínűségével. Ennek ellenére mindig nagyon sokan folytatnak laissez-faire politikát, és teljesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy minden egyes napsugárral közelebb kerülnek ehhez a bizonyos expozíciós határértékhez.

A védelemre mindig érdemes gondolni!

Széles körben elterjedt tévhit, hogy nem kell vesződni a bőrvédő készítményekkel, ha csupán néhány percig tartózkodsz napon. A védelemre mindig érdemes gondolni! Azok, akik naponta 30 percet töltenek kint, például bevásárolnak a piacon, kutyát sétáltatnak, egy baráti találkozó alkalmával a kávéház teraszán ücsörögnek, sportolnak, vagy épp csak munkába sietnek, évente 180 órát töltenek a napon mindennemű védelem nélkül. Az UV-sugárzás minden évszakban károsítja a bőrt, időjárástól függetlenül! Roncsolja a bőr mélyebb rétegeiben lévő kollagént és elasztint, és korai bőröregedést okoz. A károsodást szenvedett emberek bőrén már a húszas éveik közepén megjelennek az első ráncok. Az erős fénytől védő készítmények következetes alkalmazása és a jó bőrápolási rutin kialakítása a legjobb módszer arra, hogy megtartsuk bőrünk fiatalos ragyogását.

Különböző igények

A biztonságos napozás némi számolást igényel. Az az időtartam, amit védelem nélkül bárki a napon tölthet, függ a helytől, az évszaktól, a napszaktól, és a bőrtípustól is. A vörös hajú, világos, és szeplős bőrűek kimondottan érzékenyek a napsugárzásra. Náluk már öt perc után megjelennek a jellegzetes vörös foltok a váll, az orca és dekoltázs területén a nálunk megszokott nyári napsugárzási viszonyoknak kitéve. Ugyanezt a reakciót a szőke hajúak tíz, a sötétebb hajúak tizenöt perc után produkálják. A fekete hajú és sötét bőrtónusú emberek pedig 20-30 percet tölthetnek el a napon. Trópusi régióban a napégés ennél gyorsabban kialakul. Ha ezt a számot megszorozzuk a napozókészítményünk faktorszámával, akkor megkaphatjuk azt az időtartamot, melyet még leégés nélkül eltölthetünk a napon, ha használjuk a készítményt. Érdemes azért ennél kevesebb időt lenni a tűző napon, és az időtartam felében inkább árnyékban tartózkodni. A hegyekben, vagy a tengerparton ez az időszak lerövidül, hiszen a sugárzás a víz felszínéről, vagy a hóról visszaverődő sugaraknak köszönhetően intenzívebb.

Teljes védelem

A napsugaraktól védő termékek csak akkor tudják igazán kifejteni jótékony hatásukat, ha bőségesen visszük fel a napsugárzásnak kitett bőrfelületre. Ha csak egy kevéske 50 faktoros krémet használunk, akkor az csak 20 vagy 30 faktornak megfelelő védelmet fog biztosítani. Általában az arcra 3 gramm a teljes testre pedig 30 gramm naptej felvitele szükséges a faktorszámnak megfelelő védelem létrehozásához. Ez 6 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Érdemes kitüntetett figyelmet szentelni az orr, a homlok, a fülek, a dekoltázs, a lábfejek és a kézfejek gondos bekenésére.

 A kültéri sportok kedvelőinek, az úszóknak és a vitorlázás szerelmeseinek érdemes a vízálló termékek közül választaniuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg lehet feledkezni a védelemről, ha egyszer már bekrémeztük magunkat. Az izzadással, vagy a vízzel való érintkezés következtében a napozókrémek egy része „kárba megy”. A vízálló termékeket kétszer 20 perc úszással tesztelik. Az a napozótermék kaphatja meg a vízálló minősítést, ami a kétszer 20 perces úszást követően a tesztelt krém faktorszáma által ígért védelem legalább felét biztosítja. Éppen ezért még a vízálló termékek esetében sem kerülhető el a krémezés ismétlése, ha huzamosabb ideig tartózkodunk a napon.

 A tengerparton töltött napozás után a bőrünk speciális ápolást igényel még akkor is, ha sehol nem pirosodott ki – ilyenkor ajánlott napozás utáni készítmények használata, mivel hűsítenek és csökkentik a napsugárzás bőrre gyakorolt hatásait.

NIVEA Sun Protect&Refresh Átlátszó Hűsítő Napozó Permet FF30 4699FtA NIVEA Sun új, innovatív terméke egy olyan napozó spray, amely nemcsak megbízható UV-A-/UV-B-védelmet nyújt, hanem mentolt tartalmazó formulája révén kellemesen hűsíti is a bőrt. Az átlátszó permet gyorsan felszívódik, és nem maradnak zsíros vagy fehér nyomok a bőrön.

 

Forrás és Fotó: Nivea


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble