728 X 90

Fogszabályzással az egészséges és szép mosolyért!

By Frizura & Szépség

A fogszabályzásban manapság igen nagy szerep jut a fogak ívbeállítása mellett az arc harmóniájának kialakításában, a mosolyív tökéletesítésében. Nem csupán egészségügyi hatása van egy szabályos fogazatnak, de esztétikai és pszichés előnyökkel is jár.

Mosolyogni jó és egészséges

A fogszabályozást életkortól függően tervezzük meg. A jól időzített kezelés esetében a fogak sorba állításán túl lehetőség van a csontos arc és a lágyrészek (úgy mint orca, ajkak, áll) finom harmonizálására is.

A fogszabályozást nem lehet elég korán kezdeni

Csecsemő- és gyermekkorban fejlődik az arc csontozata és az izomzat is. A harmonikus arcfejlődést ilyenkor támogatható fogszabályozó készülékekkel, de legalább ekkora szerep jut 0–7 éves kor között a tudatos és egészséges szokások kialakításának is.

A kisbabák arca a helyes táplálás során kialakuló izomegyensúlytól fejlődik harmonikusan. Az ép tejfogazat pedig a legjobb ugródeszka a szabályosan előtörő maradó fogsornak.

Az egészséges arcfejlődést és a szabályos fogív kialakulását kivehető készülékekkel lehet támogatni, melyek az izommunka hatására aktívan segítik a harmonikus állcsontfejlődést.

A tejfogaknak nem csupán a rágásban van feladatuk, de fontos, hogy helyet adjanak és helyet tartsanak a maradó fogaknak, valamint szerepük van a helyes csontnövekedésben és a beszédfejlődésben is. Ha szuvas lesz egy tejfog, akkor törekedni kell arra, hogy minél tovább teljes értékű fogként a szájüregben megmaradjon. A tejfog vezeti a maradó fogakat szabályos helyükre, ezekért van ilyen nagy jelentősége már a tejfogazatnak is. Egy ép tejfogazat nagyban megnöveli annak esélyét, hogy szabályos felnőtt fogsora legyen a gyermekünknek.

Fogszabályzás a kamaszkorban

Kamaszkorra befejeződik az arc csontjainak növekedése, ez azért fontos, mert fogszabályozni innentől kezdve már csak a fogakat lehet, a csontokat nem lehet terelni, nem lehet a növekedésüket befolyásolni. A pubertástól kezdve a kialakult helyviszonyokkal kell gazdálkodni. Ez azt jelenti, hogy a fogszabályozó orvosnak azt kell pontosan kiszámítani, hogyan tudja a rendezetlen fogakat az adott fogívben sorba állítani. Sok pácienst és szülőt először megrémít, ha például kettő vagy akár négy foghúzást javasol a fogorvos. Az előnyöket és a hátrányokat kell mérlegre tenni ilyenkor, hogy kiderüljön mit érdemes választani: egy kevesebb fogakból álló, ám szabályos fogazatot, vagy egy több fogból álló, ám rendezetlen fogsort. A szabályos fogazat mellett szól, hogy jobban tisztítható, kevésbé fordulhat elő az egyes fogakon túlterhelődés, a fogágy épebb, a fentiekből adódóan hosszabb élet jósolható a szabályosąn álló fogaknak, a mosoly is szebb, az egyén pedig magabiztosabb.

A korábbiakhoz hasonlóan a kamasz- és felnőttkorban a maradó fogak mozgatását is igen sokféle fogszabályozó készülékkel lehet elérni: úgymint a fogakra ragasztott tappancsos/brackettes fogszabályzó rendszerek, melyek lehetnek fémből vagy esztétikus anyagból (fehérek vagy átlátszók). Léteznek speciális, láthatatlan készülékek is, ezek lehetnek a nyelv felől ragasztott tappancsos fogszabályozók, vagy „láthatatlan” fóliákból is készülhetnek. Készülékből is számtalanféle van, és mindegyik a maga hatásterületén képes a legnagyobb sikert elérni. Éppen ezért van igen nagy jelentősége, hogy a fogmozgatást, az eredményt előre megtervezzék, így a megfelelő eszközt lehet kiválasztani a közös munkára.

A fogszabályzást nem lehet kinőni

Felnőttkorra tolódik annak a megoldása, ha mégis szükséges a csontokon is állítani, ilyenkor olyan deformitásról van szó, amely nem csak a fogazatra terjed ki, illetve nem megoldható kizárólag a fogak mozgatásával. Az arc csontjai olyan méret- vagy formabeli különbséggel rendelkeznek, hogy csak a csontok műtéti mozgatásával lehet ideálisan összeilleszteni őket. A fogszabályozó kezelés során együtt dolgozik a szájsebész a fogszabályozó orvossal. Hosszú fogszabályozó előkezelés után szájsebészeti műtéttel be lehet állítani az állcsontokat is, majd a fogszabályozó kezelés befejező szakaszával harmonizálják az arcot és a fogakat.

Általában a fogmozgatások, a fogszabályozó kezelések hosszú időt vesznek igénybe, mert csak optimális erővel lehet a fogakat a csontszövetben mozgatni, ez legtöbbször éveket jelent. A kezelés pedig nem akkor fejeződik be, amikor elérték a fogak a megfelelő pozíciójukat, hiszen ez még egy instabil állapot, a kezelés ezen szakasza után jön a stabilizálás. A csontban rögzülnie kell a fogaknak, az arcnak meg kell szoknia az új egyensúlyi helyzetet. A stabilizálás már passzív készülékekkel történik, ezek lehetnek fixek, azaz a fogakra ragasztottak vagy kivehetőek is. A stabilizálásnak tehát legalább akkora jelentősége van, mint magának a fogmozgatásnak.

Összefoglalva elmondható, hogy a fogszabályozást nem lehet elég korán kezdeni, de kinőni sem lehet. A harmonikus arc harmonikus fogazattal pedig fontos szerepet játszik a szájüreg és szervezetünk egészségében, a beszédben, a szép mosoly pedig önbizalmat és sikerességet is jelent.

Dr. Udvarhelyi Gabriella

fogszabályozó szakorvos

 

Cikkajánló:

Új szakértőnket, Várhelyi Georgina gyógytornászt köszöntjük a Frizura & Szépség oldalán!

Szérumkörkép

Legyen öröm a fogmosás!

Kulcsszavak: , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications