728 X 90

Főszerepben az édesburgonya!

By Frizura & Szépség

Főszerepben az édesburgonya

Fitnesz pizza, fánk, smoothie, kávéturmix, vörösboros ragu, hamis lila „gesztenyepüré” – mind, mind édesburgonyából. Nem tévedés, ugyanis az édesburgonya sokkal több, mint a hagyományos burgonyát helyettesítő köret. A ezerarcú édesburgonyából isteni előétel, főétel, köret és desszert egyaránt készíthető. A narancssárga, lila és fehér színű zöldségfélének a tengerentúlon komoly hagyománya van, itthon viszont közel sem annyira ismert.

A Konyhakiállításon, egy látványos főzőshow keretében mutatkozott be az „Édesburgonya – több mint köret” című receptkönyv, mely megannyi alternatívát nyújt az édesburgonya változatos és nem utolsó sorban ízletes elkészítésére.

Az édesburgonyát jó pár éve fogyasztom, és sokak étrendjébe beleillesztem, amikor valaki az edzés mellet táplálkozási tanácsot is kér. Úgy gondolom, a legtöbb ember már hallott az édesburgonyáról, de a felhasználása még elég egyoldalú. A Kovács Andrással közösen készített új receptkönyvemmel ebben szeretnék segíteni. A Konyhakiállításon is meghökkentő, de annál finomabb édesburgonyás ételeket kóstolhatnak az érdeklődők. Bízom benne: sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy kísérletezzenek és isteni fogásokat készítsenek ebből a különleges zöldségből – mondja Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója.

A népszerű edző Kovács Andrással, az édesburgonya legnagyobb hazai szakértőjével és Makk Norbert séffel hónapokon át finomította a mennyei fogások receptjeit.

Hosszú évek óta foglalkozom a bio édesburgonya termesztésével, így pontosan ismerem ezt a csodálatos zöldségfélét. Amellett, hogy az édesburgonya nagyon finom, tele van vitaminnal és ásványi anyaggal (C-, B2-, B6-, D -, E-vitamin, kálium, réz, vas, magnézium, cink, foszfor, mangán). A legfontosabb pedig, hogy alacsony a glikémiás terhelése, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, tehát nem terheli a szervezetet. A bio termesztésnek köszönhetően nálunk megmarad az édesburgonya eredeti organikus ízvilága, hiszen nem használunk kémiailag előállított növényvédőszereket, csupán természetből származó növényi kivonatokkal és élő organizmusokkal védjük növényeinket. Emiatt nem csak finomabb, de egészségesebb is a termésünk. Czanik Balázzsal készített receptjeink igazán különleges ízélményt visznek a tányérra – hangsúlyozza Kovács András.

Ízelítőként egy különleges recept: „Hamis lila gesztenyepüré

Hozzávalók – a püréhez:

2 db közepes lila édesburgonya

1/3 csésze tejszín

3 ek eritrit

Hozzávalók – a habhoz:

1/2 csésze tejszín

1/2 tk eritrit

1/2 tk vanília esszencia

A cukrászdák alapdesszertje. Az otthon elkészíthető egyik leggyorsabb nyalánkság. Sokféle címkével lehetne illetni a gesztenyepürét. Mi csavartunk egyet a történeten, és a boltban kapható massza helyett kikísérleteztünk egy tuti receptet lila húsú édesburgonyából, amelynek – ha hisszük, ha nem -, gesztenyére emlékeztető íze van.  Fantasztikus látványt nyújt a lila gesztenyepürén a hófehér tejszínhab.

A püré elkészítése

Süssük a lila édesburgonyát a sütőben 200°C-on 40 percig, majd hámozzuk meg és törjük össze egy villa, majd egy burgonyatörő segítségével! (Ha ügyesek vagyunk, akkor a megsült édesburgonyáról kézzel is lehúzható a héja. Ehhez mindössze egy bemetszést kell ejteni rajta hosszanti irányban, és egyszerűen kiforgathatjuk a héjából.) Amikor már azt érezzük, hogy nagyjából egységes állagú, hozzáönthetjük a főzőtejszínt és a vanília aromát. Ezután egy krumplinyomóval (ha nincs olyan a kéznél, akkor végső megoldásként a fokhagymanyomó, gesztenyenyomó is jó) „töltsük” kelyhekbe.

A hab elkészítése

Vegyünk elő egy keverőtálat, öntsük bele a tejszínt és egy kevés vanília aromát. Habverővel verjük olyan keményre, hogy amikor kihúzzuk a keverőfejeket belőle, akkor a keverőfej alján, és a tálban is maradjon „hegyes” a hab, és ne laposodjon le egyből. Amennyiben édesebb szájúak vagyunk, nyugodtan tehetünk még bele pl. eritritet. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a már elkészült gesztenyepürét beborítjuk hófehér tejszínhabbal, és néhány szem keksszel díszítjük. Meg fogunk lepődni, hogy milyen markáns gesztenyés íz keríti hatalmába majd az ízlelőbimbóinkat!

 

Fotó és forrás: Édesburgonya – több mint köret” című receptkönyv

 

 

 

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ne maradj le cikkeinkről

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás