728 X 90

Fűszer és gyógyír: a fahéj

By Frizura & Szépség

Ez a csodás kis barna növény már az ókorban is gyógyította a betegeket, az egyiptomiak balzsamot készítettek belőle, mellyel sebeiket kezelték. A kínaiak láz és megfázás kezelésére, valamint emésztési panaszok elmulasztására használták.

fahéj csnedélet 132186

A fahéj a ceyloni (Srí Lanka-i) fa belső hántolt kérge. Létezik azonban egy másik fajtája is, a cassia, mely sokkal erősebb ízű és inkább sós ételek fűszerezésére alkalmas. Hazánkban először a 15. században jelent meg, és a nemesi konyha kedvelt fűszerévé vált. Jótékony hatásait ma is élvezzük!

A fahéj kiválóan oldja a görcsöket, hatékonyan enyhíti a felfúvódást, a hányingert és a gyomorpanaszokat. Nem kell mást tennünk, csak a kedvenc italunkat bolondítsuk meg egy kevés őrölt fahéjjal, és máris tapasztalni fogjuk, hogy gyomrunk megnyugszik, és kellemesebben érezzük magunkat. Egy kis mézzel felturbózva a gyomorfekélyt is megelőzhetjük vele. Emésztést segítő tulajdonsága miatt a fahéj hasznos fűszer a fogyókúrázóknak is. Telítettség-érzetet ad, így később éhezünk meg, és persze evés közben is gyorsabban alakul ki a jóllakottság érzése, emiatt kevesebbet fogyasztunk az adott ételből. Érdemes ezért a fogyókúra során olyan gyümölcsöket és zöldségeket választanunk, amelyekhez jól passzol a fahéj.

A cukorbetegség egyik jövőbeni megoldásaként, mint inzulinpótló anyagot is emlegetik a fahéjat, mivel néhány kísérlet során már beigazolódott, hogy fogyasztása képes hosszabb távon is csökkenteni a vércukorszintet. Segít lelassítani az öregedést, mert magas fenoltartalma miatt a szervezetben nem alakulnak ki azok a sejtkárosodások, amelyeket a sok cukor vagy méreganyagok okozhatnak. Csökkenti a véralvadást, és gyulladásgátló hatása is ismert.

Könyörtelenül pusztítja a baktériumokat és a vírusokat, így kiválóan orvosolhatók vele a különböző megfázásos megbetegedések.

Szervezetünkre gyakorolt hatásai mellett a fahéj a szépség gyógyírja is. Főként a narancsbőr ellen használják nagy sikerrel, ugyanis a fahéj a bőrünkkel érintkezve melegérzetet produkál, így vérbőséget okoz, ennek hatására pedig a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tudnak lebomlani és távozni szervezetünkből.

Nyugodjunk meg!

Egy bögre édes, illatos, fahéjas tea vagy forralt bor csodálatosan meg tudja nyugtatni az idegeinket, és kellemesebb, oldottabb légkört tud varázsolni. Aromaterápiás alkalmazása is igen közkedvelt: illóolajok, illatgyertyák, füstölők gyakori összetevője a fahéj. Emellett híres afrodiziákum is. Egy hosszú, fárasztó nap után hallgassunk kellemes dalokat, főzzünk magunknak (és párunknak) egy bögre fahéjas forró italt, vagy csepegtessünk fahéjillatú olajat a párologtatóba, esetleg gyújtsunk meg egy fahéjas gyertyát, dőljünk hátra a kanapén, és élvezzük a mesés illatot és a csendet!

Ne vigyük túlzásba!

A fahéj finom és kedvező hatású fűszernövény, azonban ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert nagyobb mennyiségnél olyan anyagok is felhalmozódhatnak a szervezetünkben, amelyek nem egészségesek. Ilyen anyag például a kumain és az eugenol, amelyek túlzott bevitel esetén gyomor- és májproblémákat is okozhatnak.

fahéjas kávé 143753

Fahéjas tippek:

  • Fogyasszunk fahéjjal ízesített teákat, kakaót, kávét, és gyorsabban fogunk meggyógyulni a megfázásból.
  • Keverjünk magunknak fahéjas masszázskrémet, és dörzsöljük be vele combunkat, fenekünket, hasunkat, vagy azt a területet, melyet szépíteni szeretnénk!
  • Használjuk bátran kompótokhoz, gyümölcsös süteményekhez, levesekhez, fánkokhoz, tejes finomságokhoz.
  • A karácsony egyik meghatározó illata, használjuk minél több formában az ünnep során!
  • Vazelinnel összekeverve csábító ajakbalzsamot készíthetünk (1 tk. vazelin, egy csipet fahéj).
  • Egyszerű ital: 3 rúd fahéj, citrom, méz. Elkészítés: kb. 2 dl vizet forraljunk fel a 3 fahéjrúddal, hagyjuk állni 10 percen át, majd szűrjük le! Öntsünk hozzá kb. 1,5 dl ásványvizet, ízesítsük mézzel és cukorral! Hűtsük le, majd igyuk meg jóízűen!
  • Forró, fahéjas almaital: 2 dl 100%-os almalé, egy evőkanál citromlé, egy evőkanál méz, egy kávéskanál őrölt fahéj. Elkészítés: forraljuk fel az almalevet, majd keverjük bele a citromlevet, a mézet és a fahéjat!
  • Mézes, karamellás, fahéjas tejital: 2,5 dl tej, diónyi vaj, 1 ek. méz, két csipet fahéj. Elkészítés: a vajat olvasszuk fel egy kisebb lábosban, adjuk hozzá a mézet, és folytonos kevergetés közben aranybarnára karamellizáljuk. Keverjük hozzá a fahéjat, öntsük fel a tejjel, és forraljuk össze!

 

Boross Nóra

 

Fotók: www.kepguru.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble