728 X 90

Gratulálunk! Hajas Laci aranykoszorús mester lett! Laci az idei szakmák versenyéről is beszámolt nekünk.

By Frizura & Szépség

Hajas Lacit a nem régen az Abu Dhabiban lezajlott szakmák versenyéről kérdeztem a napokban. Eddig nem sokat hallottunk erről az eseményről, így gondoltam, hogy itt az idő kicsit többet megtudni erről a rangos megmérettetésről.

Először is kezdjük egy nagyon jó hírrel, ami téged is meglepett, ha jól tudom. Aranykoszorús mester lettél. Rangos szakmai kitüntetést vehettél át a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakmai bizottságától. Ehhez szívből gratulálunk a magam és az olvasók nevében.

Mindig örül az ember, ha elismerik a munkáját. Én úgy érzem, hogy csak teszem a dolgomat és jólesik, ha ezt aztán mások is észreveszik. Próbálom a szakmát mindenhol előrevinni.

Hogyan kaphat egy ilyen szakmai kitüntetést az ember?

A fodrászszakmában ez a legnagyobb elismerés, amit a kamara adhat. Akkor kaphatod, ha már negyven éve a szakmában vagy és úgy ítélik meg, hogy megérdemled. Laci a mostani elismerés mellett már kapott életműdíjat, köztársaságtól lovagrendet és még több más kitüntetést is.

A szakmák versenyéről is elégedetten tértetek haza, úgy hallottam. Milyen eredményt sikerült elérni?

Még soha magyar fodrász nem ért el ilyen jó eredményt ezen a versenyen. Kiválósági érmet sikerült kapnunk, ami azt jelenti, hogy az első pontszám alapján az első egyharmadban végeztünk. Fantasztikus volt, 51 szakma, 59 ország és több mint 1300 versenyzővel zajlott az esemény.

Miről is szól ez a verseny?

A lényege, hogy minden szakmát egy ember képvisel egy országból, de van egy két szakma, ahol ketten alkotnak egy csapatot. Életedben egyszer vehetsz részt a WorldSkillsen és egyszer az EuroSkillsen, A WorldSkills esetében 22 év, a EuroSkills esetében 25 év a felső korhatár. A szakmák világbajnokságáról beszélünk, amit a spanyolok találtak ki még a második világháború után. Az 50-es évek után kezdett nemzetközivé válni. Mára már 80 ország tagja a szervezetnek. Az ázsiai országok kimondottan presztízskérdést csinálnak abból, hogy milyen helyezést érnek el. Most is a legtöbb érmet Kína gyűjtötte, a második Korea és a harmadik Svájc lett. Szerencsére az európai szakképzés is erősen jelen volt, de például sokan indultak Brazíliából, szóval az egész világ jelen volt. Az is lényege a versenynek, hogy az adott szervező ország minél több fiatal gyereket kivigyen a versenyre kedvcsinálóként az egyes szakmákhoz, segíteni a döntést a pályaválasztáshoz. Szuper hangulata van a rendezvénynek. Itt is több mint 100 000 nézője volt az eseménynek.

Mi alapján választják ki a szervező országot?

Az országoknak jelentkezni lehet a verseny megszervezésére, és egy szakmai bizottság dönti el, hogy melyik ország kapja a lehetőséget. A következő WorldSkills Kazanyban és az EuroSkills Magyarországon lesz 2018-ban.

Magyarországról hány szakma képviseltette magát?

Hazánkból 19 szakma vett részt a versenyen. A kamara szervezi meg a versenyt magyar oldalról, de nagyon fontos, hogy legyenek támogatók, mert enélkül sok szakmában nem tudnak felkészülni és indulni a versenyzők. Ez óriási befektetés egyes szakmáknál. A fodrászszakmában kicsit könnyebb.

Áttérve a fodrászszakmára, hogy zajlott a verseny? 

Ez a legösszetettebb verseny, ami létezik a világon a mi szakmánkban. Vannak más világbajnokságok, ahol lehetőség van egy kategóriában elindulni és például lehetsz világbajnok férfi hajvágás kategóriában. Itt viszont egy embernek mindent kell tudni. 4 napig versenyeznek az indulók. A szlogen, hogy úgy kell dolgozni, mintha a szalonban dolgoznál, csak kimagasló szinten. Kétféle zsűri van. Az egyik a a objektív, measurement (mérhető) és az szubjektív, a judgement. Az objektív zsűri végig kint van a páston és a versenyzőket figyeli, akik nem kommunikálhatnak kifelé a verseny alatt. Például ez a zsűri figyeli a festésnél, hogy a tálban ne maradjon 5 grammnál több festék, ne legyen pazarlás. Vagy a hajvágás után, ha nem sepersz fel, mielőtt a hajszárítást elkezded, akkor ezért is egy büntetőpont jár stb. Ezt tudják a versenyzők, de talán az izgalomtól sokszor elfelejtik. Ezek olyan apróságok, amelyekre az üzletben is figyelni kellene a fodrászoknak. A másik csapat, a szubjektív zsűri pedig különböző aspektusok szerint értékel. Ki van írva a verseny előtt, hogy mihez kell érteni az indulónak, pl. tudjon hajat festeni, hajat vágni, kontyot fésülni alkalomra, kifutóra, címlapra stb. 4 nap alatt 9 feladatot kellett végrehajtani a versenyzőknek.

Abu Dhabi oktatási miniszterével is találkozott Laci

Idén milyen feladatokat kaptak az indulók?

A pontos leírás, hogy mi lesz a feladat, az a verseny előtti napon derül ki. Ami újdonság volt a mostani versenyen, hogy idén a kreativitás nagyobb hangsúlyt kapott a versenykiírásban. San Paolóban az ázsiai versenyzők taroltak, mivel 2–3 éven keresztül képezték őket a versenyre precizitás szempontjából. Ekkor egy francia versenyzőnek sikerült csak bejutnia az első hatba az ázsiaiak mellé.

Ebben az évben olyan feladatokat adtak meg, amelyek már nem annyira begyakorolhatóak, robotmunkák, hanem spontaneitás és kreativitás kell hozzájuk. Three Wishes feladatok voltak. Textúra, szín és forma. Ez azt jelenti, hogy például a textúra lehet hullámos, egyenes, kócos vagy kreppelt. A forma lehet aszimmetrikus, szimmetrikus, kapcsolat nélküli. A szín fekete, vörös, azaz bármi.Most idén egy konkrét feladatot kaptak a fodrászok, pl. el kellett készíteni egy mennyasszonyi kontyot, aminek a tarkóban kellett lennie, de kellett benne lennie göndör hajnak és kellett lenni még valaminek. Rád volt bízva, hogyan oldod meg, azaz a három kívánság, inspiráció.

Vagy kaptak egy képet és azt kellett elkészíteni, mert a szalonba is lehet olyan, hogy bejön egy vendég és mutat egy képet, hogy olyan frizurát szeretne magának és készítsük el.A verseny végeredménye nagyon érdekesen alakult a korábbi évekhez viszonyítva. Az első nem európai ország, azaz Ausztrália a negyedik helyen végzett, az első ázsiai ország csak hatodik lett. A franciák nyertek, őket követték a finnek, az orosz versenyző lett a harmadik és az ausztrál végezett a negyedi helyen, de a lényeg, hogy a kreatív feladatok az európaiaknak kedveztek.

Hogy lehet nálunk jelentkezni a versenyre?

Előválogatót csináltunk. Két fantasztikus ember segítette a magyar fodrász felkészülését, Cseh Pisti és Tombácz Zsuzsi. Nagyon örülünk, hogy ilyen jó eredményt értünk el idén. Eddig inkább az utolsó egyharmadban voltunk. Most az a fontos szempont volt, hogy a kreativitás előtérbe került és ez kedvezett nekünk.


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hírlevél feliratkozás

Frizura és szépség