728 X 90

Hajápolás

A szépségápolás meghatározó része a hajápolás. Nincs szebb látvány, mint egy erőtől, egészségtől ragyogó hajzuhatag.

Különös figyelmet kell fordítani a fejbőr ápolására. A fejbőr megfelelő masszírozása a hajápolás elengedhetetlen része. Minden hajmosáskor masszírozzuk a fejbőrt, ezáltal élénkül a vérkeringés és gyorsul a hajnövekedés.

A haj két fő részből épül fel, a hajgyökérből, és magából a hajszálból. A szálak gyökerét körülfogó réteg pedig a hajhagyma, mely a haj fő építőelemét, a kreatint termeli. A hajszálak  is különböző rétegekből épülnek fel. A külső rész a pikkelysejt-réteg (cuticula),  a belső pedig a kéregréteg (cortex). A külső felszínt cserépszerűen egymásra boruló sejtek halmaza védi, melyek a rongálódása esetén, a haj töredezetté, kezelhetetlenné válhat, s nem csak nem csak esztétikailag hagy némi kívánnivalót maga után, de a növekedést is gátolja. A természetes színű, jól ápolt haj sokáig képes megőrizni fényét és egyenletességét.

Egy hajszál átlagos életkora közel 6 év. A hajszálak viszonylag lassan nőnek (tavasszal és nyáron körülbelül 1 centit havonta, ősszel és télen azonban csak 0,5 centit egy hónapban), s ha végük letöredezik, akkor hiába az új lenövés, a teljes hajkorona hossza nem növekszik. Emellett az élettelen, letöredezett hajvégek rengeteg energiát szívnak el a hajszálaktól, így azok előbb utóbb fénytelenné, teljesen mattá válhatnak.

Tippek:

  • A haj ápolásának első lépése a hajmosás. A samponok tisztítják a hajat is, de a lényeg a fejbőr tisztán tartása és a mosás közbeni masszírozás. A fejbőr mérsékletes masszírozása élénkítőleg hat a vérkeringésre, ezáltal elősegíti a hajnövekedést. A sampont közvetlenül a hajra csak vízzel hígítva szabad felvinni. Mosás után a hajat öblítse át nagyon alaposan! Legalább kétszer annyi ideig öblögessen, mint ameddig a haja a samponnal érintkezett.

 

  • A sampon után a balzsam vagy a pakolás következik. Erre a célra olyan termékeket használjunk, amelyek vitaminokat, aminosavakat, proteint és egyéb összetevőket tartalmaznak. Ha nincs különösebb probléma a hajunkkal, akkor is ajánlott minden alkalommal a balzsam használata, és legalább egyszer a héten egy pakolás felrakása.

Használjon a hajtípusának megfelelő hajápoló termékeket. A termékekből mindig annyit használjon, amennyi a leírásban szerepel. Ha a formázó termékekből túl sokat használ, elnehezítheti és zsírosíthatja a hajat. A hajformázó termékek ne kerüljenek a fejbőrödre, mert eltömhetik a pórusokat.

Praktikák a természetből:

  •  Kamilla: A szőke hajat világosítja és természetessé teszi.
  •  Ginzeng: Pótolja a száraz haj elvesztett nedvességét, rugalmasságát.
  •  Rozmaring: Csökkenti a korpásodást és serkenti a hajnövekedést.
  • Jojobaolaj: olajos pakolás készíthetünk belőle.  Molekulasúlya ugyanannyi, mint a fejbőr természetes zsírjáé, ezért ez pótolja legjobban a hiányzó zsíranyagokat. Az olajos hajra tegyen fóliát és törölközőt, így a melegben jobban ki tudja fejteni hajápoló hatását.

Hajápolás sörrel: Természetes hajápoló a világos sör, melyet hajmosás után oszlass el egyenletesen a nedves hajadon, majd vízzel öblítsd ki. Nem kell félni, frizurád nem marad ragacsos és sörszagú. A sör a magas B2-, B6-vitamin-, biotin- és folsavtartalma miatt fényessé és erőssé teszi a hajad.

A hajszárítást bízzuk a friss levegőre, vagy lassan, kis hőfokra állított hajszárítóval szárítsunk. A túl meleg hajszárítás roncsolja a hámsejteket, a haj könnyen meghasad és eltörik.

Belső ápolás

Ahhoz azonban, hogy a haj, egészséges és csillogó legyen, nem elég kívülről táplálni. Rendkívül fontos, hogy a haj számára nélkülözhetetlen megfelelő mennyiségű A, B vitamint és vasat is bejuttassuk szervezetünkbe. Rengeteg A vitamint tartalmaznak a piros és narancssárga zöldségek és gyümölcsök, sötétzöld leveszöldségek, B vitamint a barna rizs és az élesztő, vasat pedig a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáruk.

Az egészséges haj hidratált kell legyen. Igyon sok vizet. Víz nem csak a bőrét, de a haját is hidratálja.

A hajápolás egy jó vágással folytatódik

Egy professzionális frizura gondoskodni fog róla, hogy a haja sérülésmentes és egészséges legyen. Havonta kéthavonta vágass le a felhasadt, töredezett hajvégeket. Ha új frizurát szeretne merítsen ötleteket a Frizura trendekből.

Fotó: Mátrix

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble