728 X 90

Hajfestés

A legkevésbé drasztikus beavatkozást igénylő készítmények, a hajszínező habok, festékek, melyek a hajat a savas festékmolekulákból képződő sók vékony rétegével vonják be. A nagy molekulák a sok konjugált kettős kötés miatt színesek, s a különböző molekulák keverékéből sokféle szín jöhet létre. Mivel ezek a molekulák nagy méretük miatt nem hatolhatnak át a hajszál külső rétegén, a szál felületén telepszenek meg egészen a következő mosásig.

féltartós festékek egy része alapvetően a hajszálak negatív és a festékmolekulák pozitív töltésén, s ezek elektrosztatikus vonzásán alapszik. A festékmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy behatoljanak a haj belsejébe, ezért a felületén maradnak, de az elektromos vonzóerő miatt hat-nyolc mosásig tapadnak csak meg, a külső behatás hatására szépen lassan leválnak a hajszálakról.
A másik rendszer két különböző méretű molekulát használ: egy olyat, mint a hajszínező készítmények, és egy kisebbet. Ezeknek a festékeknek a hatása azon alapszik, hogy a hajszál a növekedés során – a mosás, fésülés, szárítás hatására – megrongálódik. A pikkelysejtek meglazulnak, le is hullhatnak, s a haj belseje szabaddá válik. A kisebb molekulák belépnek a haj belsejébe, míg a nagyobbak a felszínén maradnak. A szín tehát tartósabb lesz, mert a kisebb molekulák beékelődnek a kéregrétegbe.

A legdrasztikusabb, hosszú távú és tartós végeredmény azonban csak a tartós festékek használatával érhető el. Ezek a festékek csak a hajjal együtt távoznak a fejről. Kis molekulákból állnak, például fenilén-diaminokból, amino-fenolokból és rezorcinból, amelyek behatolnak a haj belsejébe. A molekulák nem színesek, és ha csak önmagukban alkalmaznánk őket egyetlen mosás hatására lesodródnának a haj felületéről. Éppen ezért szükséges az oxidálószerek használata, melyek megakadályozzák a molekulák “lemosását”.  Legtöbbször ehhez hidrogén- peroxidot használnak, melyek a többi molekulát oxidálva, a festék többi komponensével egyesülve festékmolekulákat alkotnak, melyek azonban túl nagyok ahhoz, hogy kijussanak a kéregrétegből, tehát a haj színe megmarad.

Hajfestés otthon

Az üzletek polcain számtalan hajfesték található, melyek használata egyszerű és biztonságos. A legtöbb termék tartalmaz ápoló olajokat, balzsamokat, gyógynövényes összetevőket, melyek a festett hajat ápolják, és óvják a kémiai szerek negatív hatásaitól.  Ez azonban legtöbb esetben sajnos nem elegendő. A hajtípustól, a fejbőr érzékenységétől, sőt, magától a hajfesték színétől és minőségétől is függ a végeredmény. A rosszabb minőségű, olcsóbb hajfestékek könnyebben szárítják a hajat, ráadásul a végeredmény sem biztos. A fekete és szőke árnyalatú színek eléréséhez gyártott termékek pedig jobban károsítják a hajat, mint egyéb, kevésbé szélsőséges színű társaik.

Tippek az otthoni hajfestéshez

 • A dauerolás erősen igénybe veszi a hajat, ezért soha nem szabad hajfestékkel egy időben alkalmazni. A dauerolás és festés között legalább két-három hét szünetet kell tartani.
 • A világosabb árnyalatok mindig fiatalítják, a sötétebbek öregbítik viselőik arcát.
 • Nem szabad frissen, vagy nemrég mosott hajat festeni. A különböző samponok és balzsamok is egyfajta réteget képeznek a hajszálakon, s megakadályozhatják a festék teljes beszívódását.
 • A festék kiválasztása során figyelembe kell venni, hogy egy idő után megkopik, s a napfény is világosabbá teszi, kiszívja a haj.
 • Ha a festéskor foltos maradt a haj töve, a megfestett területet vizes vattával, vagy bőrradírral tisztítsuk meg!
 • Hajfestés után célszerű hajbalzsamot, s hajvégápoló készítményt alkalmazni, ezek megakadályozzák a hajszálak töredezését.
 • A festék használata előtt mindig bőrpróbát kell végezni. Ha a bőrre kent festék nem okoz irritációt 24 órán belül, akkor nagy valószínűséggel a fejbőrnek sem árthat.
 • Érdemes a szemöldök színétől szélsőségesen nem elütő árnyalatot választani.

 

Hajfestés fodrásznál

 •  Nagyobb színválasztékra van lehetőség és a problémásabb hajat is megfelelőbben lehet kezelni
 • A hajszínt jobban lehet variálni, divatosabb színárnyalatokat kombinálni.
 • A melírozást otthon nem ajánlatos elkészíteni
 • A melírozással végtelen sok variációra van lehetőség, amely a vágás formáját is remekül kiemeli.
 • A többszínű festés is a vágás formát emelheti ki, hangsúlyozza a fejformát.
 • A szőke vagy szőkített haj kívánja a legtöbb odafigyelést és kezelést, utókezelést ezért ezt a folyamatot is inkább jobb a szakemberre bízni, otthon könnyen tönkre tehetjük a haj minőségét.
 • Jó anyag választással és kellő hozzáértéssel fényes, és egészséges hajat viselhetünk

A  fodrászok rémálma: otthon elkészített és elrontott festés kijavítása főleg akkor ha azt a vendég rossz minőségű festékkel csinálta és tönkre is tette a haj minőségét.

Fotó: Matrix

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble