728 X 90

Hatásos hajnövesztő praktikák

By Frizura & Szépség

A hosszú haj sosem megy ki a divatból, hiszen kevés olyan külső jegyet tudunk említeni, ami ennyire visszatükrözné a nőiességet. Mindazonáltal a hosszú haj csak akkor vonzó, ha kellőképpen természetes és maximálisan egészséges. De hogyan érhetjük el ezt a hőn áhított, rendkívül látványos frizurát?

_MG_7176

Mitől nő nehezen a haj?

A köztudatban számtalan tévhit kering a hajnövekedést érintően, ezek közül az egyik legjelentősebb a haj roncsolására vonatkozik. A hajszálak növekedését illetően tudnunk kell, hogy a folyamatot nem befolyásolja az, ha a hajszálainkat roncsoljuk. A növekedést az nehezíti, ha a fejbőrünk megsérül, megfázik, valamilyen okból kifolyólag károsodik. Ugyanakkor nem mellékes téma az sem, milyen állapotban vannak a hajszálaink, hiszen ha nem ügyelünk a kíméletes ápolásra, akkor a fodrásznak a következő látogatás alkalmával meglehetősen sokat kell rövidítenie a tincseken. A gyorsabban roncsolódó hajvégek folyton megtörnek, leszakadoznak, s a rendbetételhez jó pár centitől meg kell szabadulni. A roncsolás tehát a szó szoros értelmében nem befolyásolja a növekedést, azonban közvetetten hozzájárul a problémához.

Mivel károsíthatjuk a szálakat?

A hajszálakat sajnos nagyon könnyű károsítani, de némi odafigyeléssel legalább ennyire egyszerű gátat szabni a roncsolásnak. A leggyakoribb sérüléseket a magas hőhatás okozza, amit a hajszárítás, hajvasalás, hajsütés által válthatunk ki. A nem megfelelő minőségű készülékek (pl. elavult hajvasaló), eszközök (pl. fésűk, különösen, ha vizesen bontjuk a hajszálakat) is ugyanezt a hatást válthatják ki. A probléma fokozódhat, ha nem ápoljuk a szálakat a célnak megfelelően, tehát a kócos haj kibontását nem segítjük balzsamokkal, olajokkal, illetve kihagyjuk a hővédőket.

Különösen nagy gondot jelentenek manapság a vegyszerek (pl. otthon használatos hajfestékek), amik sok esetben valóban katasztrofális végkimenetet okoznak, és nem csupán a hajszálakat, hanem a fejbőrt is károsíthatják.

A hajhullás megelőzése

Annak érdekében, hogy frizuránk dúsnak és egészségesnek hasson, nem elegendő csupán a növekedés serkentésére koncentrálni, feltétlenül ügyelni kell a hajhullás megelőzésére is. A hideg hónapokban kulcsfontosságú, hogy mindig este mossunk hajat, így reggel már garantáltan száraz fejbőrrel mehetünk ki az utcára. Télen a fodrászhoz is mindenképpen vigyünk magunkkal sapkát, kapucnis kabátot, mert bár úgy érezhetjük, hogy teljesen száraz a hajunk, a fejbőrünk ilyenkor kikerülhetetlenül felázik. Nyáron ez természetesen teljesen másként néz ki, a melegben akár vizes hajjal is kimehetünk a levegőre, a fejbőrünket nem éri semmilyen sokkhatás. Mivel azonban legtöbbször a fejbőr megfázása az, ami a problémákat okozza, a megfelelő védelemre elengedhetetlen ügyelni.

Fontos a megfelelő táplálkozás

Az, hogy kinek milyen mértékben és gyorsaságban nő a haja, abszolút egyéni adottság kérdése, ám a folyamatot szerencsére egyáltalán nem nehéz felgyorsítani. Az élet minden területén, így az egészséges hajkoronát illetően is nagyon sok minden függ a táplálkozástól. Aki gyönyörű és gyorsan növekvő hajkoronát szeretne, feltétlenül ügyeljen az egészséges és változatos étkezésre, főként a gyümölcs-és zöldségfogyasztásra.

Az étkezésen felül is támogathatjuk a hajnövekedést, mégpedig a megfelelő táplálékkiegészítők segítségével. A komplex szépségvitaminokat illetően némileg árnyalt a helyzet, ugyanis rendkívül sokrétűek, ám kevésbé koncentrált hatóanyagtartalmúak. Náluk célzottabb segítséget jelentenek a Cink+C- és a kovaföldkapszulák.

Otthoni növekedésstimulálás

A már jól ismert ricinusolaj tökéletesen stimulálja a hajhagymák működését, de a sörélesztős, koffeintartalmú pakolások, csalánfőzetek is hatékonyak. Ezek a fejbőrben fokozzák a vérbőséget, miközben hatóanyagaik a hajhullás megelőzésére kiválóan alkalmasak. Ugyanezt a cél szolgálják a további készen vásárolható, kizárólag növényi alapanyagokból álló termékek is (pl. Varga hajcsepp, vagy Bánfi hajhullást csökkentő hajszesz).

A készítményeket este masszírozzuk be a száraz fejbőrbe, majd másnap reggel alaposan mossunk hajat. Nem szükséges a szálakat teljes egészében beborítani a pakolással (bár a hidratáltság szempontjából nem is felesleges), a növekedés elősegítésére elegendő a fejbőrbe masszírozni a választott terméket.

Fotó: www.wertanfoto.hu  – Wertán Botond

Forrás: www.lafferton.hu – Lafferton Annamária

Kulcsszavak:

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications