Hogyan csökkentsük koleszterinünket?
A magas vérzsírérték lappangó veszély milliók számára. A tartósan magas koleszterinszint jelentősen emeli az érelmeszesedés kockázatát, ami zavarja a vér áramlását a testünkben. Ennek lehetséges következménye a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek egészen az infarktusig fajulhatnak.
Mikortól veszélyes a koleszterin?
A fölösleges koleszterin lepedékek formájában lerakódhat a véredényekben és a szívkoszorúerekben. A plakkokban, vagyis a lerakódásokban azonban gyulladásos folyamatok is lejátszódhatnak, amiknek a következménye, hogy az erek beszűkülnek, a szívizom túl kevés oxigént kap, ami szívizom-károsodáshoz vezethet. Az akut szívinfarktus kialakulása során a plakk leszakad az érfalról, ami életveszélyes láncreakciót indít el. Fokozott alvadékonyságot okoz, a vér besűrűsödik és vérrögök képződnek a szívkoszorúérben. Ez egyben magyarázatot is ad arra, hogy az érintett személy a túl magas koleszterinszinttel éveken keresztül tünetmentesen élhet, ám közben infarktust kap vagy másodpercek alatt hirtelen szívhalál következik be.
A koleszterin alapvetően nem „gonosz”, hiszen a test maga is termeli – mindenekelőtt a májban –, és fontos feladatokat lát el a szervezetben. Például elengedhetetlen az epefolyadék termeléséhez és meghatározott hormonok előállításához. A szakemberek megkülönböztetnek „rossz” LDL- és” jó” HDL-koleszterint. Az utóbbi védi a véredényeket. Ezek együtt teszik ki az összkoleszterint.
Kockázati tényezők
A túl magas értékek kockázati tényezői a zsírban és a koleszterinben gazdag táplálkozás, a ballasztanyagok csekély fogyasztása, a stressz, a diabétesz, az örökletes eredetű zsíranyagcsere-zavar, a pajzsmirigy csökkent működése, a veseelégtelenség és a máj megbetegedése.
Így táplálkozzunk helyesen!
– Csökkentsük az állati élelmiszerek fogyasztását!
– Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt!
– Válasszunk zsírszegény húst és felvágottakat!
– Fogyasszunk csökkent zsírtartalmú tejet és tejtermékeket!
– Kerüljük a belsőségek és a tojássárgája fogyasztását!Ügyeljünk a rejtett zsírokra, és részesítsük előnybe a zsírszegény főzési módokat!
– Sütés helyett inkább pároljuk a húsokat!
Ideális a földközi-tengeri táplálkozás, zsírok helyett olívaolajjal, hús helyett hallal és sok zöldséggel. A vízben oldódó ballasztanyagok is, mint az útifűfélék családjába tartozó Plantago-fajták ugyancsak csökkentik a kockázatot. A diók, mogyorók szintén jótékony hatásúak, mivel stabilizálják a szívritmust és megkötik a „káros” LDL-koleszterint a vérben.
Sportoljunk rendszeresen!
Sajnos önmagában a táplálkozás átállítása gyakran még nem elegendő. Ilyenkor a rendszeres mozgásnak is előtérbe kell kerülnie. Használjuk ki a legcsekélyebb lehetőséget is a mozgásra, mivel így csökkenthetjük a káros értékeket! Ajánlottak a kitartást igénylő sportágak, mint például az úszás, a kerékpározás, a séta. Aki rendszeresen sportol és átállítja a táplálkozását, jól kézben tartja a zsírértékét.
Előfordulhat azonban, hogy még a fent említettek együttes hatása sem elegendő a helyes koleszterinszint eléréséhez. Akkor viszont mindenféleképpen szakorvoshoz kell fordulni.
Cikkajánló: Soha ne felejtsünk el tervezni és álmodni!
Fotó és forrás: Internetpatika
Vélemény, hozzászólás?