728 X 90

Hogyan étkezzünk nyáron?

By Frizura & Szépség

A nyári étkezés szabályai

 

Nyáron a nagy meleg miatt különösen ügyelni kell a fehérjebevitelre, mivel a fehérjék a meleg időben gyorsabban bontódnak le a szervezetünkben. Ilyenkor érdemes növelni a fehérjebevitelünket legalább 10–15 százalékkal. Amennyiben tehetjük, főleg sok halat fogyasszunk! A sok izzadás miatt a vitaminok is hamar távoznak a szervezetünkből, tehát a vitamin-anyagcserénk is felgyorsul. A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminokra ilyenkor különösen szüksége van a szervezetünknek. Nyaranta a fokozott izzadás miatt a víz, a nátrium és a kálium is könnyen hiányozhat a szervezetünkből. Fontos tehát, hogy a vizet és a sót megfelelő arányban pótoljuk.

Nyári méregtelenítés

A hosszú nyár alatt az emberi testben sok nedvesség ártóan felhalmozódhat, ezért kell a szomjúságoldó ételek mellett vízhajtó hatású gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanunk. A nyári méregtelenítést, ha nincsenek panaszaink (pl. puffadás, hasmenés, hasfájás, székrekedés stb.), akkor is érdemes elvégezni, mert a megelőzést is szolgálja. Használjuk ki az évszak kínálta gazdag friss zöldség- és gyümölcskínálatot, és az egészségtelen ételek elhagyása mellett legalább 10 napig nagyobb mennyiségben csak ezeket fogyasszuk. A nyári méregtelenítés azért szerencsés választás, mert ilyenkor könnyen hozzájutunk a friss méregtelenítő és béltisztító növényekhez, amelyek gazdag ásványianyag- és vitamintartalma kellőképpen gondoskodik a szervezetük kiegyensúlyozott működéséről. A zöldségek és a gyümölcsök rostjai kipucolják a vastagbélben lerakódott salakanyagot, miközben magukba szívják a mérgeket. Ilyenkor a tökéletes hatás eléréséhez érdemes antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítők segítségét is bevonni, melyek segítenek a máj és a kiválasztási szervek megtisztításában. (Ilyenek például a polifenolok, karotinoidok, ásványi anyagok, zsírsavak, egyes vitaminok.)

Néhány nyári méregtelenítő gyümölcs és zöldség

Görögdinnye

Amellett, hogy finom és kellemesen hűsít, méregtelenít, segíti a vízháztartást és az emésztést.

Eper

A hagyományos kínai orvoslásban gyógynövényként is használatos. Enyhíti a nyári meleget, segít nedvesíteni a tüdőt és eltávolítani a pangó nyálkát. Vízhajtó és emésztésjavító hatású. Normalizálja a magas koleszterinszintet.

Sárgadinnye

Vízhajtó hatása miatt nagyon jót tesz a vesének és az emésztőszerveknek. Magas a C-vitamin- és a bétakarotin-tartalma.

Szőlő

Igen gazdag antioxidánsokban és nagyon jó méregtelenítő gyümölcs.

Alma

Sok C-vitamint, béta-karotint és fruktózt tartalmaz. Magas a rost- és pektintartalma. Gyümölcssavai segítik az emésztést és a toxinok kiválasztását a májból.

Körte

Vízhajtó, sok C-vitamint, rostot, káliumot és pektint tartalmaz.

Paradicsom

Enyhíti a hőt, eloszlatja a mérgeket. Oltja a szomjúságot, magas C-vitamintartalmú, és kiváló antioxidáns.

Uborka

96–98 százaléka víz. Minden zöldség közül ez tartalmazza a legtöbb vizet. Édes és hűvös jellegű növény. Speciális funkciója, hogy megállítja a cukorból való zsírképzést a májban, ezért fogyókúránál különösen ajánlott. Sok A- és C-vitamint, kalciumot, vasat, foszfort és cukrot tartalmaz.

A vitaminok szerepe a napvédelemben

A nyári nagy melegben a leégés veszélye egy örök probléma, amely egyes „napvitaminok” fogyasztásával csökkenthető. Ebben nagy szerepet játszik a paradicsom, mert likopint tartalmaz, amely segíti a bőr napelleni önvédelmét. A C-vitamin szintén fokozza a védekezést. Naponta több porció C-vitamintartalmú gyümölcs elfogyasztása 2-es fényvédő faktornak felel meg. Ez azonban nem elég bőrünk tökéletes napvédelméhez!

Fontos, hogy megfelelő faktorszámú fényvédőt használjunk!

Kovács M. Dóra

Fotó és forrás: Internetpatika

Gyümölcs és zöldség fotók: Kepguru

 

 

Kulcsszavak: , , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications