728 X 90

Hogyan lát minket a Nap?

By Frizura & Szépség

UV fotó 2

Nem véletlen, hogy imádjuk a napot és a napozást, hiszen a napfény serkenti az immunrendszerünket, pozitív hatást gyakorol testünkre és lelkületünkre egyaránt. A napfürdőzésnek azonban negatív oldala is van, és ennek kockázatait még mindig nem vesszük elég komolyan: még mindig túl sokan utasítják el meggondolatlanul a fényvédő termékek használatát!

A legutóbbi tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a napvédő kozmetikumokat még mindig sokan nem használják. A magyar nők 61%-a nem használ napozókrémet! Ennek egyik legfontosabb oka az, hogy nem értik, milyen hatása van az UV sugárzásnak a bőrre és hogy miként működnek a napozótermékek. A NIVEA éppen ezért eldöntötte, hogy olyan kampányt indít, amely igyekszik növelni a napozótermékek népszerűségét azáltal, hogy megmutatja, milyen hatást gyakorol az UV sugárzás a bőrre, miközben azt is megtudhatjuk, hogy a napsütést lehet biztonságosan is élvezni.

Az új kampány láthatóvá teszi a láthatatlant, forradalmi és tele van meglepetésekkel. Thomas Leveritt brit képzőművész és fényképész, illetve a NIVEA SUN csapata egyesítették erejüket és közösen készítettek egy filmet, amely a nézők számára feltárja a saját, korábban soha nem látott arcképüket. A film készítéséhez egy új, speciális technikát alkalmaztak, mely segítségével megmutatható, milyen hatása van az UV sugárzásnak a bőrre. Az UV kamera által készített képeken ugyanis az arc a szokásostól eltérő módon jelenik meg: ez a technika képes megjeleníteni a napfény szabad szemmel nem érzékelhető UV (ultraviola/ibolyántúli) tartományát. A megdöbbentő különbség mindenkiből más-más reakciót vált ki, amit a filmen Thomas Leveritt hitelesen rögzített, és így valósan mutatja meg az emberek meglepettségét azon, hogyan mutatkozik meg az UV sugárzás a bőrükön és hogyan hatnak a napozótermékek.

Thomas_LeverittThomas Leveritt „How the sun sees you” című filmjét nem egészen egy évvel ezelőtt töltötte fel a YouTube-oldalra, és azóta 14 millió ember látta. „Az alkotása elbűvölt minket és gyorsan ráeszméltünk, hogy nagyon hasonlóak a nézeteink. Ezért megállapodtunk, hogy az általa feltalált és felhasznált technikát közösen továbbfejlesztjük és felhasználjuk. Szeretnénk minél több embert meggyőzni arról, hogy a nap elleni bőrvédelem fontos, és élőben bemutatni, hogy a fényvédő termékekkel valóban minimalizálható a bőr károsodásának kockázata. Úgy tűnik, hogy a film hihetetlenül hatékony módja annak, hogy figyelmeztessünk, és mindenkinek elmondjuk azt, hogy a bőr védelmére elegendő minőségi napozóterméket használni” – mondja Dr. Frank Schwanke, a cég napozótermék kutatásának és fejlesztésének vezetője.

Az UV fotózás titka

Az elején csak egy művészeti projektről volt szó: Thomas Leweritt egyáltalán nem sejtette, mit fedez fel. Az első felvételek számára is óriási meglepetést jelentettek. „Az UV kamerával megjeleníthető a napfény nem látható UV tartománya, ezért képes megmutatni nekünk az UV sugárzás és a bőr közötti interakciót, amit az átlagos kamerák nem mutatnak meg” – mondta Leweritt. „Ezt a kamerát egy szokványos nyári nap folyamán használhatjuk kinn vagy beltérben, speciális UV megvilágítás mellett. A felvételeket megtekintve az emberek nagyon meglepődnek. Amikor az UV fényben először látják magukat, sokkot kapnak: ők azok, valódiak, de soha nem látták saját magukat ennyi folttal az arcukon.”

UV fotó 1

Az UV fotográfia ugyanis kiemeli a bőr pigmentációját. Egy átlagos fényképpel összehasonlítva ezeken a képeken a világosabb arcbőr nagyon halványnak, a sötétebb bőr pedig még sötétebbnek tűnik. Az egyenetlen, foltos pigmentáció a jele annak, hogy az adott bőrfelület a múltban gyakran ki volt téve az UV sugárzásnak – a bőr károsodása elsősorban azokon a helyeken jelenik meg, amelyek rendszeresen ki vannak téve a napnak, például az arcon vagy a kezeken. A csecsemők bőrszíne az UV felvételeken többnyire egységes. A tinik arcán az UV felvételek már jelentős hiperpigmentációs foltokat mutatnak ki, amelyek az idő előrehaladtával még erőteljesebbek lesznek.

„Éppen ezt szerettem volna az UV kamera segítségével megmutatni az embereknek, és meggyőzni őket, hogy feleslegesen ne kockáztassanak” – teszi hozzá Leweritt. „Mindannyian egészséges bőrrel születünk, és a nap elleni védekezés hatékonyan segít, hogy bőrünk egészséges is maradjon. Ezért olyan fontos, hogy az emberek megértsék, hogy a bőrüket védhetik napozáshoz készült kozmetikumokkal és így megelőzhetik a bőr korai öregedését.”

A napozótermékek hatása

Az emberek többsége számára az UV kamera által megjelenített kép látványa meglepő és sokkoló volt, ugyanúgy, mint a bőr sötét színe a képeken a napozókozmetikumok alkalmazását követően. A vegyi szűrőkkel ellátott napozótermékek többsége ugyanis az UV sugárzás ellen azzal véd, hogy elnyeli azt. Ezért a napozótermékek használatát követően készített felvételeken sötét, akár fekete bőrszín mutatkozik. Ez a bizonyíték arra, hogy a fényvédő termék valóban működik. A szűrők másik nagy csoportja, a fizikai szűrők, ettől eltérően működnek: az UV fényt tükör módjára verik vissza.

beauty 1

A NIVEA SUN napozókozmetikumok mind a két UV szűrő típust tartalmazzák, ezáltal garantálják a legjobb UVA és UVB védelmet. Mindegy, milyen napozószert választunk, a fényvédő faktor a különböző terméktípusokban nagyon hasonlóak, csak a vízállóság, az érzéki tulajdonságok és víztartalom tekintetében mutatnak különbségeket. A tökéletes védelemhez azonban nagyon fontos a megfelelő mennyiségű napozókozmetikum használata. Kutatások sorozata tárta fel, hogy a felhasználók csak feleannyi naptejet kennek fel, mint amennyi ténylegesen szükséges volna, ez pedig jelentősen csökkenti a hatékonyságot: 50-es faktorszámról 30-as, vagy még alacsonyabb faktorszámra. A bőr optimális védelméhez az egész testre nagyjából 6 teáskanálnyi napozószert kell felkenni – egyet-egyet mindegyik karra, egyet-egyet mindegyik lábra, egyet a test elülső (mellkas, has) részére és egyet a hátra. Érdemes külön figyelmet szentelni az érzékenyebb részeknek: a fülek, az orr, az ajkak, a tarkó hajlamosabb a leégésre, de a vállak, a csípő, a hát alsó része és a térd hátoldala is érzékeny lehet. Ma már nem csak krémeket és tejeket használhatunk, hanem különböző permeteket is. Ezek ugyanolyan hatékonyak, mint a krémek, de alkalmazásuk sokkal kényelmesebb és egyszerűbb.

Élvezzük a nyarat, átadjuk magunkat a napsugaraknak, feltöltjük az energiaraktárainkat és közben a bőrünk is csodás barna színt kap. Csak a lelkiismeretünk ne kételkedne állandóan: tényleg jót teszek a bőrömmel? Nem kellene inkább az árnyékban maradnom? Végül mégis meggyőzzük magunkat: ki szeretne a nyaralásról ugyanolyan fehér bőrrel visszatérni, mint amilyen az indulás előtt volt?

A bőr lebarnulására abban a pillanatban kezdődik, amikor a napsugarak a bőrre esnek. A napsugárzás a hám alsó rétegében melanin képzésére ösztönzi a sejteket. Ez az a pigment, amely meghatározza a bőr színét és a bőrsejteket is védi a napsugárzás káros hatásai ellen.

Fotók és forrás: NIVEAbeauty 2

Kulcsszavak:

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications