728 X 90

Hogyan változtassunk életvitelünkön?

By Frizura & Szépség


Az elmúlt évtizedekben komoly átrendeződések mentek végbe világunkban, melyek kihatottak egyéni életünkre is. Megváltozott a „modern” ember életvitele, ennek következtében az élettani folyamatok is módosultak. E változást az emberi szervezet egy ideig tolerálta, de egy határon túl tömeges megbetegedések jelentek meg, melyeket ún. civilizációs ártalmaknak neveznek.

A civilizációs ártalmak főként a nem fertőző betegségek csoportjába tartoznak, ilyenek például a csontritkulás, mozgásszervi problémák, cukorbetegség, rákbetegség, szív- és érrendszeri betegségek stb. Az elmúlt évek kutatásai és az egészségesebben élő, egyszerűbb népcsoportok között végzett felmérések azonban rámutattak arra, hogy az említett kórképek jelentős része, egyéni odafigyeléssel, tudatos preventív (megelőzést célzó) gondolkodásmóddal visszaszorítható.

A megelőzésnek és a kialakult betegségek hatékonyabb kezelésének egyik fontos feltétele: az életmód-változtatás. Ha elfogadjuk, hogy életünkben javítani való szokások lehetnek, és megértjük, hogy a helytelen szokások gyakorlása idővel komoly megbetegedéshez, vagy meglévő problémáink súlyosbodásához vezethet, elgondolkodunk a változtatáson.

Sokan szeretnének változtatni életvitelükön, de nincs ehhez elég erejük, és hosszabb távon visszaesnek régebbi hibás szokásaikba. Mások talán rendelkeznek a szükséges erőtartalékokkal, de nem tudják, melyik irányzatot válasszák a számtalan „ígéret” és filozófia közül.

A változtatást az emberi szervezet működésének megismerésével érdemes kezdeni. Az emésztőrendszer és a különböző tápanyagok illetve élelmiszerek alapvető megismerése nélkül a hosszú távú szemléletbeli és fizikai változás nehezebben kezdhető el. A változtatás minőségi (mit mivel fogyasszak, hogyan építsem fel az étrendemet?) és mennyiségi (hányszor egyek és mennyit?) kérdéseket is felvet, melyeket egyénileg kell átgondoltan, személyre szabottan alkalmazni. A fokozatosság elve szintén hangsúlyos, hiszen nem mindegy, milyen lépcsőfokokon keresztül szoktatjuk hozzá testünket egy új elvrendszerhez.

Összességében életvitelünk átalakulása komoly odafigyelést, számos konkrét elv megismerését, esetenként külső segítséget, testünkkel való „kommunikatív képességet” igényel, de végül az egészségjavulás áldásos gyümölcsével jutalmaz minket.

 

Tóth Gábor

életmód és táplálkozástudományi tanácsadó

 

 

 

A szerző könyvei és szakmai-tudományos termékfejlesztései elérhetők, illetve érdeklődni lehet: www.tudomanyeseletmod.hu, taplalkozas@gmail.com, 0620 772 2220

 

(www.kepguru.hu)


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble