728 X 90

Hozzuk egyensúlyba az emésztésünket!

By Frizura & Szépség

 A pre- és a probiotikumok, valamint a ballasztanyagok hozzátartoznak az étrendünkhöz, hogy az emésztésünk zökkenőmentesen működjék. Ma már szinte minden ember tudja, hogy a belek milyen nagy jelentőséggel bírnak az egészségünkre és közérzetünkre.

Aktív védelem napról napra

A belek nap mint nap kemény munkát végeznek. A teljesen kifejlett emésztőcsatornánk összesen csaknem 8 méter hosszú. Már a belek méretéből is adódik, hogy a legtöbb kórokozó itt hatolhat be a szervezetünkbe. A belek védekező sejtjei az elsők, melyek idegen és gyakran veszélyes anyagokkal kerülnek kapcsolatba. A bélnyárkahártyának kell megakadályozni, hogy a káros szubsztanciák, a kórokozók vagy az allergiát keltő anyagok testünkbe behatoljanak. Ezen túlmenően a tápanyagokból az energia kinyerésére is egyik fontos feladata az emésztési traktusnak. A gyomorból továbbhaladó tápanyagpép a béltraktusban keveredik az epe és a hasnyálmirigy váladékaival. Ezek az enzimek parányi molekulákra bontják le a pépet, melyet a bélizomzat szállít tovább. Eközben a test szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket vesz fel. Ahhoz, hogy a belek meg tudjanak felelni a feladatuknak, fittnek kell lenni a bélflóráknak. Ez sok millió mikroorganizmusból áll (500 fajtából), melyek igen fontosak a szervezetünknek. Ezek teszik értékesíthetővé a tápanyagrészecskéket, miközben vitaminokat és esszenciális zsírsavakat képeznek, melyek akár a ráktól is védhetnek, egyben frontot alkotnak a bélfalakon a vírusok, a baktériumok és a gombák ellen.

A stressz, az egyoldalú táplálkozás, a gyógyszerek (például az antibiotikumok) vagy az alkohol az emésztési traktust kibillenti az egyensúlyából. Ennek emésztési zavarok, gyulladások, sőt akár daganatok is lehetnek a következményei. A pre- és a probiotikumokkal a belek újra lendületbe hozhatók és megelőzhetők a működési zavaraik. A tejsavbaktériumokat vagy a bifidobaktériumokat például a tejtermékek (természetes vagy probiotikus joghurt, kefir, aludtej) vagy a tejsavakban erjesztett zöldségek (például savanyú káposzta) tartalmazzák. Velük szemben a prebiotikumok speciális ballasztanyagok (inulin, oligofruktózok), melyekkel  a tejsavbaktériumok táplálkoznak. A prebiotikák a természetben a chicorée-salátában, a fokhagymában, a spárgában és a vöröshagymában fordulnak elő. A patikákban is kaphatók speciális preparátumok is (tabletták, porok), melyekkel a belek gyógyíthatók.

Fontos tudni mindenkinek, hogy a pro- és a prebiotikumok javítják az emésztést, enyhítik a fájdalmakat, támogatják az immunrendszert, csökkentik az allergia kockázatát, sőt a bélrákot is megelőzhetik. A zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék nem hiányozhatnak az étlapunkról. Ezek az élelmiszerek gazdagok az oly fontos  ballasztanyagokban és tisztítják a bélfalainkat is.  Aki ügyel a ballasztanyagokban gazdag kiegyensúlyozott táplálkozásra és mértékkel mozog is mellette, naponta kényezteti a beleit.

Internetpatika Black Friday

November 22-én újra itt a várva várt Black Friday, amely mindenki számára lehetővé teszi a legkedvezőbb online vásárlást. Az Internetpatika is kedvezményekkel lepi meg vásárlóit. A karácsonyi ajándékok vásárlását is érdemes erre az időszakra beütemezni, hiszen rengeteget lehet spórolni, és ezáltal még több ajándékkal szerezhetünk örömet a szeretteinknek.

Kulcsszavak: , , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications