728 X 90

Húgyúti fertőzések kezelése és megelőzése

By Frizura & Szépség

A hólyag és a vese legjobb védelme.

A húgyhólyag és a húgyutak gyulladásai igazi női problémák. A nők mintegy hatvan százaléka életében legalább egyszer átél húgyúti fertőzést. Sokan szenvednek visszatérő fájdalmas gyulladásokban is. A főbb tünetek: erős fájdalommal járó vizelés, gyakori vizelési inger, alhasi, kismedencei fájdalom, vizeléskor égő-csípő érzés. Ilyenkor legtöbben rögtön az antibiotikumos kezelést részesítik előnyben, pedig léteznek más szerek és utak is, amelyekkel meg lehet szabadulni a fájdalmaktól.

A megbetegedésben többnyire egy kólibaktérium (Escherichia coli) a felelős, amely korlátozott mértékben a bélben fordul elő, ám könnyen áthidalja a rövid utat a hüvelyig. Ott aztán gyorsan elszaporodik, majd megtelepszik a húgyszerveken. A cranberry, vagyis a tőzegáfonya meghatározott hatóanyagai (proanthocyanidinek) pontosan ezt képes megakadályozni. Tehát a tőzegáfonya (cranberry) segít a húgyúti fertőzések megelőzésében. Emellett speciális diéta is, képes elűzni a csírákat. Mint minden fertőzésnél, a test öngyógyító erejét ez esetben is serkenteni kell. A megoldás egyszerű: inni, inni, inni, mert csak így tudjuk kimosni a baktériumokat. Ez azt jelenti, hogy a szokásos mennyiség mellett minél több gyógyteát kell fogyasztani.

A gyógyteák az enyhébb hólyaggyulladások esetén segítenek.

Még erősebb a hatás, ha a klasszikus gyógyteák kerülnek előtérbe. A medveszőlő leveléből készült tea fertőtlenítő hatású és lassítja a baktériumok szaporodását a vizeletben. A mezei zsurló teája szintén erősen fertőtlenítő hatással bír a húgyutakra. Az aranyvesszőtea szintén segít az enyhébb hólyaggyulladásokon és vesehomokon. Serkenti a veseműködést, görcsoldó hatást fejt ki a hólyagizmokra, így enyhíti a vizeléskor jelentkező tipikus fájdalmakat. 

Segít a meleg!

Erős altesti fájdalmak esetén fektessünk a hasunkra vagy a hátunkra meleg vizes palackot.

Igazi jótétemény a meleg ülőfürdő!

Különösen hatásos, ha levendula-, boróka- vagy szantálfafőzetet adunk hozzá.  A kádat addig kell feltölteni, hogy a víz a hasunkig érjen, majd bele kell önteni az előre elkészített főzetet. A 36 fokos vízben legalább 15 percig maradjunk.

Megelőzés

A húgyúti fertőzések elkerülése érdekében segítséget nyújtanak bizonyos megelőző módszerek. Ügyeljünk arra, hogy mindig meleg legyen a lábunk! Hordjunk pamut vagy selyem alsóneműt, de semmi esetre sem műszálasat! Mellőzzük a slipbetéteket és ha tehetjük, mondjunk le a tampon használatáról is! Vigyázzunk továbbá a klímaberendezésekkel és a huzattal!

Jó tudni!

Igen gyakori az érzékeny hólyag, ami ugyanazokat a tüneteket mutatja, mint a hólyaggyulladás, de anélkül, hogy kórokozót lehetne kimutatni. Gyakran ismétlődő hólyaggyulladások után alakul ki, illetve stresszinkontinenciás nőknél, akik hólyagtelítettség esetén különösen könnyen veszítenek vizeletet. Ettől való félelmükben megelőzésképpen korábban ürítik a hólyagjukat, mintsem az megtelne. Így idővel a hólyag hozzászokik a kisebb folyadékmennyiséghez és még korábban jelez. Ennek következtében a nők túl keveset isznak, hogy kerüljék a WC-re járást, ez azonban komoly veszélyt jelent az egészségre. Ebben az esetben a hólyag megnyugtatására már szakorvosi kezelést kell bevonni.

Kovács M. Dóra

Forrás és fotó: Internetpatika, Utipro Plus

 


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hírlevél feliratkozás

Frizura és szépség