728 X 90

Így jártunk a kecskeméti dalszövegíró táborban

By Frizura & Szépség

Július 1-4 között rendezték meg a kecskeméti dalszerző és dalszövegíró tábort az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) támogatásával, aminek a Granada Konferencia, Wellness és Sport Hotel adott otthont. Egy nyitott, egymás tiszteletén és a zene szeretetén osztozó társaság gyűlt össze, ahol jelen lenni, valamint pár napot eltölteni önmagában nagy ajándék volt.

Mi történik, ha összezárnak több mint 20 zenészt?

Meglepő módon semmi olyan, amire a hollywoodi filmekből következtetnénk. A táborban a külső világ lassan eltűnt és egy olyan helyen találtuk magunkat, ahova mindannyian ugyanazért érkeztünk: hogy alkossunk.

A szervezők, Jakab Andrea dalszövegíró és a Kecskeméti Zenészegylet vezetője, Szénási Pál Bertalan gondoskodtak róla, hogy már az első előadásnapon egész hétre elegendő megemészteni való információt kapjunk. De ez a „mindent szeretnénk szívből átadni” hozzáállás nemcsak rájuk, hanem nagyjából az egész előadói gárdára igaz volt. A Jakab Andrea ismeretségi köréből válogatott neves előadók és profi zenészek mind szívvel-lélekkel adták magukat a rendezvényhez.

Dalszövegírónak áll a világ

Jakab Andrea és Szabó Norbert dalszövegírók előadásaiból megtudhattuk, hogyan írjunk szerkezetileg és dramaturgiailag is jó szövegeket. Mint kiderült, ehhez van két kimondatlan jól bevált módszere a szakmának:

:) a dallamra a legtöbb művész kamuangollal (értsd: angol halandzsával) énekeli fel először a szöveget és nekünk erre kell egy jól hangzó, angolosan dallamos magyar szöveget varázsolnunk,

:) muszáj néha szokványosnak, akár kicsit közhelyesnek lennünk ahhoz, hogy minél több emberhez eljuthassunk – komoly és különleges fogalmazással egy speciális réteget tudunk elérni, amely tökéletes, ha ez a célunk.

Azt is megsúgták nekünk, miszerint nem csupán mítosz, hogy egyetlen slágerdalszöveg megírásával akár 10–20 millió Ft-ot lehet keresni. Szóval dalszövegírónak áll a világ! Persze eddig el is kell jutni és – ahogy a későbbiek folyamán megtudtuk – ez az út sem cukormázzal van kikövezve.

Zenei csúcs és komfort alatti alkotótelepek

Több, a zeneiparban ismert és elismert személyiséggel találkozhattunk a táborban. Burai Krisztián, a jelenleg legkeresettebb hazai zenei producer előadásán például azt a tanácsot kaptuk, hogy legyünk mindig őszinték, mert így lesznek igazán hitelesek a dalszövegeink. Ugyanakkor abban is motivált minket, hogy ne adjuk fel a próbálkozást. Ő maga 17 évig foglalkozott zenével, mielőtt sikeressé vált, ezért azt mondta nekünk, hogy kitartóan haladjunk a célunk felé, mert „egyszerűen nincs olyan, hogy a befektetett munka ne térüljön meg”.

Farkas Gábriel (Fari) zenei producertől és dalszerzőtől a zenei alapról és keverésről (mastering) tanulhattunk. Hársházi Szabolcs menedzser, zeneszerző és zenei producer a zeneipar menedzsmenttitkaiba, valamint buktatóiba avatott be minket.

Eljött hozzánk Bajnai Zsolt, a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda igazgatója is, aki a Hangfoglaló program pályázati és támogatási lehetőségeire hívta fel a figyelmünket. Meglepően sok ilyen program van kezdő és haladó zenészeknek.  

Bajnai Zsolt beszélt nekünk egy kutatásról, amit 800 hazai könnyűzenei formáció megkérdezésével végeztek el. Ebből kiderült, hogy a műfaj termékeit jóval komfort alatti körülmények között alkotják. A dalok többsége elhagyatott gyártelepeken és víz nélküli próbatermekben, a civilizáció peremén születik. Ezen talán el sem gondolkodunk, amikor reggel vezetés közben bekapcsoljuk a rádiót. A könnyűzene a magyar kultúra meghatározó része, ez a kutatás pedig elég szomorú képet fest a kultúránkról.

Majoros Rita, a Petőfi Rádió műsorvezetője és Hegedüs Roland, a Duna Tv Családbarát című műsorának szerkesztője is hasznos tanácsokkal látott el minket. Lombos Marci dalszövegíró Kardos Norberttel szintén nagyon színes és interaktív előadást tartott nekünk.

Késő estébe nyúló gyakorlások is voltak. :)

Amikor nem számít, ki vagy és honnan jöttél

Az NKA támogatásának köszönhetően mi egy 4 csillagos hotel szobáiban, előadótermében, illetve egy erre az alkalomra felszerelt stúdióban alkothattunk. A kiscsoportos közös dalszerzés és dalszövegírás az esti program részét képezte. A négy nap alatt így négy dal született, amiből kettő a helyszínen levő stúdióban felvételre is került. Utolsó nap az összes dalt bemutattuk a tábor zárókoncertjén, csiszolgatásuk és a további stúdiómunkák pedig jelenleg is folynak.

Hogy miért volt érdemes elmenni a kecskeméti dalszerző és dalszövegíró táborba? A szakmai tudásunk gyarapításán túl azért, mert egy olyan motiváló, kreatív energiától lüktető közösséggé kovácsolódtunk pillanatok alatt, ahol nem számított, honnan jöttünk vagy hová tartunk, csupán az volt fontos, hogy mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéltük. Olyan társakra és szakmai mentorokra találtunk, akikkel tovább motiválhatjuk egymást az alkotás útján, és akikhez bármikor fordulhatunk némi szakmai tanácsért.

Hálás köszönet a szervezőknek és a Nemzeti Kulturális Alapnak, hogy világra hozták ezt a több szempontból is hiánypótló rendezvényt!

Fehér Csilla

Fotók: Frizura & Szépség, Kecskeméti Zenészegylet

Cikkajánlók:

Olyan lett, mint amilyenre vágytam. Szemöldöktetoválás mesterfokon Mathisz Helgánál

Nyári szépségújdonságok

Hozzuk egyensúlyba az arcbőrünket az új Epoch Yin and Yang Mask arcpakolással!

Epres tiramisu Gretas Kitchen módra

Reggeli Gretas Kitchen módra

Gretas Kitchen hírek és újdonságok

Beleszülettem a fodrászkodásba, interjú Jenser Sofival

Ezért szeretjük a Naja Forest Ganoderma Hialuron Sejtmegújító Szérum Essenciáját

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble