728 X 90

Így óvjuk a szemünket tévénézés közben

By Darók Ramóna

Az őszi-téli időszak a tévézés és filmnézés főműsorideje. Ilyenkor korábban sötétedik, és egyre vonzóbb hellyé válik a kanapénk. Fontos, hogy akkor is vigyázzunk a szemünk épségére és általában az egészségünkre, amikor egyetlen éjszaka alatt tervezzük ledarálni a kedvenc sorozatunk komplett évadait. 

Így óvjuk a szemünket tévénézés közben

A tévézéshez nem kell teljes sötétség

Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy hosszúra sikerült tévézős este után szemeink szárazzá válnak. Ezen felül égni vagy viszketni kezdenek. Ezen felül látásunk elmosódottá válik, sőt, a fejünk is megfájdul. Ilyenkor legtöbbször arról van szó, hogy túlerőltettük szemeinket, holott a szemfáradtság viszonylag egyszerűen megelőzhető volna.
Bár a moziban ahhoz szoktunk hozzá, hogy csak a vásznon pergő képek világítják be a termet. Viszont mégsem ajánlatos otthon teljes sötétségben filmet nézni. A sötét környezet és a képernyő fényes négyszöge közötti kontraszt szemfárasztó hatású. Ennek elkerülése érdekében használjunk a tévé közelében elhelyezett „hangulatvilágítást”.-javasolja Takács György, az LG szórakoztató elektronikai üzletágának termékspecialistája.

Ezzel a megoldással nem csak a szemünket kíméljük, de a filmek képei is kontrasztosabbnak tűnnek majd. Ennek az az oka hogy világosabb háttérhez képest a szürkék és a feketék is mélyebbeknek látszanak. Talán meglepő, de itt nem egy meghitt, sárgás színű hangulatfény a jó megoldás. Épp ellenkezőleg. Ahhoz, hogy színhelyesként lássuk a film képkockáit, kifejezetten hideg fényű, 6500 Kelvin színhőmérsékletű háttérvilágításra van szükség. Ez a színhőmérséklet ugyanis az a referenciaérték, amelyet a kijelzőgyártók és a tartalomgyártók egyaránt használnak.

Így óvjuk a szemünket tévénézés közben

Távolság és szünet

Az is fontos, hogy megfelelő távolságból nézzük a tévét, valamint legyen bár-milyen izgalmas is a film, bizonyos időközönként tartsunk szünetet.

Sokféle ökölszabály látott napvilágot az elmúlt években arra vonatkozólag, mekkora is pontosan az ideális tévézési távolság. Ilyen például az az egyszerű képlet, amely szerint a képátlót kell beszorozni 2-2,5 körül értékkel, míg a kanadai optometristák szövetsége  ennél nagyobb, a képernyőszélesség ötszörösének megfelelő távolságot javasol. Szintén ez a szervezet tanácsolja azt, hogy ne csak a monitorhasználat, de a tévézés során is tartsuk be a 20-20-20-as szabályt. Ez azt jelenti, hogy 20 percenként tartsunk 20 másodperces szünetet amikor a képernyő helyett egy legalább 20 láb – 6 méter – távolságra lévő tárgyra fókuszálunk.

Óvakodjunk a kék fénytől

Nem kell ahhoz súlyos horrorfilmet vagy nyomasztó lélektani drámát néznünk éjszakába nyúlóan, hogy azután álmatlanul forgolódjunk és reggel kialvatlanul kászálódjunk ki az ágyból. Ennek egyik oka lehet, hogy a képernyőket általában megvilágító LED fényforrások által kibocsátott, szabad szemmel esetleg nem is érzékelhető kék fény csökkenti az álmosságért felelős hormon, a melatonin termelését. Így megzavarhatja az alvás és ébrenlét ciklusának szabályozását. (Ebből a szempontból tehát mégis megfontolandó a hideg fehér fényű háttérvilágítás alkalmazása.) A jó hír az, hogy a tévéképernyők jellemzően messze nem a legnagyobb fényerőn üzemelnek folyamatosan, továbbá a filmek a színskála széles spektrumát ölelik fel. Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb kék fény terheli tévézés közben a szemet annál, mint ha tableten vagy okostelefonon olvasnánk, böngésznénk. Ha mégis aggódnánk a túlzott kékfény-terhelés miatt, vegyük lejjebb a tévéképernyő fényerejét. Állítsuk melegebbre a színhőmérsékletet.


Fotók és Forrás: LG Magyarország

Cikkajánló: A legidőrablóbb munkahelyi szokásaink

Hogyan óvjuk meg szemünk egészségét

Kulcsszavak: , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség