728 X 90

Parfümök illemtana

By Frizura & Szépség

Hogyan találjuk meg a hozzánk illő parfümöt? Nagyon egyszerű a megoldás, ki kell próbálnunk. Biztos, hogy már Önök is jártak úgy parfümvásárláskor, hogy összezavarodtak a sok illattól, vagy már az illatokat sem érezték, a sok próbálgatás után.

 

A parfümillat nagyban függ a környezettől, ahol teszteljük. Ha például egy illatokkal teli parfüm boltban próbáljuk ki, más lesz a hatása, mint ha egy semleges környezetben teszteljük. Továbbá befolyásolja a hőmérséklet és a levegő páratartalma is. A lényeg azonban az, hogy minden parfümnek saját illatérvényesülési ideje van és sajátos jellegét csak egy idő után fejti ki.

A szaglóérzék hasonló illatok esetében hamarabb elfárad, ezért az a szabály parfümválasztásnál, hogy hasonló illatokból maximum 2-3 fajtát, míg a különböző típusúaknál 5-6 próbáljunk összehasonlítani egy alkalommal. Mindig a könnyebb illatokkal kezdjünk. Ha van rá lehetőség, akkor egymástól távolabb lévő helyeken végezzük a próbát. Az egyik legjobb megoldás a leginkább tetsző 1-2 illatból kis mintákat hazavinni, és otthon a tiszta környezetben újból tesztelni.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a barátnőnkön lévő nagyon finom illat, nem biztos, hogy hozzánk is illeni fog. Minden embernek sajátos, egyedi szaga van. Ez függ a bőr adottságától, táplálkozási és életvitelbeli szokásoktól. Például az erősen fűszerezett ételek fogyasztásának hatására változik a testszag, ami szintén befolyásolja a parfüm illatának összhatását rajtunk.

A parfüm optimális felvitele a testünkre az illat koncentrációjának függvénye. A parfüm ott fejti ki a legjobb hatást, ahol a bőr a legmelegebb és a vérrel való ellátottsága a legjobb, mint például a fül mögött, a pulzuson és a könyökhajlatban.

Kerüljük egyidejűleg többféle parfüm használatát! Minden parfüm önmagában a legharmonikusabb. Ha több illat van egyszerre rajtunk, ez a harmónia megbomlik és megzavarja az egyes illatok jellegét, vagy rosszabb esetben nagyon kellemetlen szagot eredményez.

A parfümmel mindig mértékkel bánjunk, gondoljunk másokra is! A gond az szokott lenni, hogy elfárad az orrunk és mi már egy idő után nem érzékeljük az illatot. Ilyenkor előfordulhat, hogy kicsit túlzásba visszük az adott illat felvitelét és ezzel másoknak és magunknak is kellemetlenséget okozunk.

A parfümnek nem szabad a környezetét uralnia! Legyen kevesebb és finomabb! Egy hivatalos alkalomnál a parfüm legyen könnyű és kevésbé feltűnő! Nappalra a szintén a könnyebb illatok ajánlottak pl. Eau de Toilette. Évszaktól függően is változik a parfümhasználat. Meleg évszakokban a friss, virágos jellegűek, míg télen a nehezebb illatok javasoltak. A fentiek figyelembe vétele ajánlott, de szabály nincs – az ízlésünk és hangulatunk dönt, hogy milyen parfümöket is választunk. Lehet egyszerre több kedvencünk is. Arra érdemes figyelni, hogy ha egy adott nem gyakran mosott ruhadarab például kabát átveszi az egyik illatot, akkor, amikor a másik kedvenc illatunkat vesszük elő, összekeveredhet a kettő.

 

A parfümöket szobahőmérsékleten, napfénytől elzárt helyen tároljuk! Zárt csomagolásban egy évnél tovább is tarthatóak, de ha már megbontjuk őket, akkor körülbelül fél évig állnak el. Ha a parfüm elszíneződött, besűrűsödött és savanykás szag érződik, akkor nagy valószínűséggel már nem jó. Ne tartogassuk sokáig, inkább használjuk bátran minden nap!

A parfümök illemtana második részben további hasznos tippeket olvashat.


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble