728 X 90

Innen tudhatjuk, ha érzékenyek vagyunk a tejcukorra

By Frizura & Szépség

Minden a laktózérzékenységről

Kivel fordult már elő, hogy kellemetlenül érezte magát, miután megivott egy nagy bögre tejeskávét, vagy megevett egy tál tejbegrízt? Nem vagyunk egyedül! „Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek tej- és tejtermékek fogyasztása esetén” – mondta Szűcs Zsuzsanna, dietetikus.  A tüneteket laktózérzékenység is okozhatja.

 

Mi a tejcukor- (vagyis laktóz) érzékenység?  

A tejcukor emésztésének zavara az azt lebontó laktáz enzim hiányának vagy csökkent aktivitásának következménye. Jellemző tünetei a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés. Gyakorisága 7-20 százalék körüli a világban, hazánkban a felnőtt lakosság majdnem harmadát érinti.

Hogyan mutatható ki?

Általában laborteszttel diagnosztizálják. Emellett hasznos, ha táplálkozási naplót vezetünk: a legtöbb beteg a savanyított tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerálja, ezt azonban nekünk kell magunknak kitapasztalni. Fontos, hogy ha arra gyanakszunk, hogy laktózintoleranciánk van, mindenképp forduljunk háziorvoshoz, majd gasztroenterológus szakorvoshoz, az öndiagnózis veszélyes!

Így együnk-igyunk, ha laktózérzékenyek vagyunk

Mivel a tej és tejtermékek egyik legfontosabb tápanyaga a kalcium, így teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Ezért – hacsak nem muszáj – a tejtermékeket ne zárjuk ki az életünkből teljesen, csak arra törekedjünk, hogy ételeink laktóztartalma ne haladja meg a szervezetünk által még befogadható mennyiséget. Választhatjuk a laktózmentes tejet és tejtermékeket, vagy azt, hogy laktáz enzim tartalmú rágótablettát veszünk be, amikor tejet vagy tejes ételeket fogyasztunk. Egy ilyen rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 200 ml teljes tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő, ha ennél többet fogyasztunk, emeljünk az adagon. Emellett a növényi italok természetesen laktózmentesek, így bátran színesíthetjük velük az étrendedet.

Tipp: A laktózszegény étrendben napi fél liter laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt elfogyasztani. És hasznos információ, hogy a tejhez képest kevesebb a savanyított tejtermékek, a túró, a félkemény és a kemény sajtok tejcukortartalma.

Ismerkedjünk meg a növényi alapú italokkal!

Fotók és forrás: A 100 százalékban növényi alapú, hozzáadott cukor nélkül készülő AdeZ italok jó alternatívát jelentenek étrended színesítésére. Az AdeZ termékcsalád tagjai a mandula- vagy kókusz- vagy rizs- vagy szójaitalt tartalmazó.

Cikkajánló: Gyors szilvás süti Gretas Kitchen módra

 

Kulcsszavak: , , , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications