728 X 90

Interjú Daniel Pescio parfümőrrel: az érzékektől a szakértelemig

By Frizura & Szépség

Az illatok szerelmese

Daniel Pescio brazil származású parfümőr januárban ismét Budapesten járt, hogy bevezessen bennünket az illatok világába. A többféle mesterkurzus közül én a csokoládé- és parfümmesterkurzust választottam, mivel az illatok és a minőségi csokoládék igen csak közel állnak a szívemhez. Különleges élmény volt számomra, amit most veletek, olvasóimmal is szeretnék megosztani. Danielt többek között megkérdeztem arról is, hogy hogyan lett az illatok szerelmese, milyen tervei vannak erre az évre, hogyan kapcsolódik ki és mikor készíthetünk vele legközelebb saját illatot Budapesten.

Interjú Daniel Pescio parfümőrrel

Mikor jöttél rá, hogy az életedben különösen fontos szerepet töltenek be az illatok?

Brazíliában a természet illatai igen csak meghatározói voltak a mindennapi életemnek. Néhányat, mint a nedves levelek, az esőáztatott forró föld, a friss kátrány, a bőr és a cigaretta illatát ma is sokszor felidézem, és az emlékeimben örökre megőrzöm. Otthon Brazíliában az apám portugál kézműves szappanokkal kereskedett. Így minden zuhanyzásnál magamba szívhattam ezeket a nagyon aromás, virágos és fás illatokat.

Csak évekkel később ébredtem rá, miután már 10 évet eltöltöttem a filmiparban, hogy miért ne foglalkozhatnék csak az illatokkal.

Mi vonzott Párizsba?

A filmek és a kultúra iránti szenvedélyem vitt először oda. Párizs egy csodálatos város, ahol a művészet minden ágát ki lehet élvezni a filmektől a színházon, a divaton, a táncon és az építészeten át a gasztronómiáig. Nemrégiben művészettörténelmet tanultam a Louvre iskolájában (Ecole du Louvre). Ez is egy csodálatos megismerés és tapasztalatszerzés volt.

Mikor érezted először, hogy az illatokkal kell foglalkoznod?

2006-ban felkerestem egy karriertanácsadót, akinek a segítségével felfedeztem a parfümőrök világát, ekkor éreztem először, hogy esetleg ez lesz az én utam. Három hónapig dolgoztunk együtt, amely eredményeként beadtam a jelentkezésemet a nagy múltú versailles-i parfümiskolába, az ISIPCA-ba. Nem volt egyszerű ide bejutni. Nyolcan voltunk a csoportban, napi 6 órát dolgoztunk és alapos részletességgel tanulmányoztuk az illatokat (összetevők, a módszerek memorizálása és alkotása, formulák írása, akkordok készítése és értékelése).

Említenél néhány ismert illatot, amelyek születésében te is részt vettél?

A Zoologist Chameleon a legújabb parfümöm, amely tavasztól lesz elérhető. A Zoologist Chameleont nagyon szép és különleges folyamat volt megalkotni. Ez az új illat Madagaszkár szigetére, egy egzotikus illatkalandba varázsol minket. Saját bőrünkön érezhetjük ezt a csodás trópusi szigetet, és a parfüm illatának fejlődésében nyomon követhetjük a kaméleon bőrének környezetét visszatükröző színváltozását.

Van saját illatmárkád, amik elérhetőek nálunk is?

Amióta eljöttem Frederic Malle-tól 2015-ben, azóta megalapítottam a saját cégemet, illatokat alkotok és tanítok. Az első alkotásom a Fleur Cannibale, amellyel az Amerikai Parfümőrök Szövetségének versenyén is indultam. 100 parfümőr versenyzett szerte a nagyvilágból és az én illatom az első 15 legjobb közé került. Ennek nagyon örültem.

Mi a kedvenc területed? Új illatot megálmodni cégeknek vagy saját magad részére, vagy inkább workshopokat tartani, tanítani?

Nagyon nehéz megmondani. Szeretem a kurzusokat és workshopokat, mert meg tudom osztani a tudásomat és egyben közvetlen visszajelzéseket és személyes tapasztalatokat kaphatok a vendégektől. Nagyon élvezem az illatalkotás folyamatát is, mert miközben kommunikálok az illatokkal, egy csodás parfümuniverzumba kerülök. Mindkét terület fantasztikus tapasztalatszerzésre ad lehetőséget.

Amikor a kurzuson a saját illatunkat alkottuk, az a gondolat foglalkoztatott, hogy az illat jobb lesz, ha sok összetevőből áll, vagy egy csodás illat születhet kevesebb alkotóelemből is?

Mindig azt tanácsolom, hogy ne tegyünk bele túl sok összetevőt, csak körülbelül 12-félét. Így jobban megérthetjük az illat alkotófolyamatát, az ízlésünket és az akkordot, amit készítünk. Akik már tapasztalt illatkészítők és túl vannak a 4. és 5. workshopjukon, azok természetesen már mehetnek tovább és használhatnak több összetevőt, készíthetnek sokkal komplexebb kompozíciókat. Soha nem mondom, hogy valami nem jó, mert személyes. A legfontosabb dolog, hogy az alkotásban legyenek egyensúlyban az összetevők. Ez a folyamat kulcsa és az én megszállottságom, amikor alkotok.

A híres parfümmárkák mennyi összetevővel dolgoznak?

 40 komponenst használnak körülbelül, de találhatunk 10 és 15 összetevőt tartalmazó parfümöket is.

Melyik volt a legérdekesebb vagy legkülönlegesebb workshop, amit tartottál?

A parfümalkotó workshopokat és a gyerekeknek szervezett kurzusokat szeretem a legjobban. A csokoládé- vagy a bor- és illatmesterkurzusok is közel állnak hozzám, mert sokkal komplexebbek azáltal, hogy több érzéket bekapcsolunk és használunk a program alatt. Jobban fel tudjuk tárni a szaglókapacitásunkat, új aromákat és illatokat fedezünk fel és az érzékelés más szintjére juthatunk. (Valóban szuper élmény például a csokoládé- és illatkurzuson egy-egy csokoládét megkóstolva teljesen más lett az illat, vagyis mást érzékeltem. Az ízeket újra felfedezhettem, amikor az illatba beleszippantottam. Fantasztikus megtapasztalás volt, főleg két ilyen hozzám közel álló csábító terület, mint a csokoládé és a parfüm. Ajánlom figyelmetekbe az It’s Your World parfüm workshopjait. – a szerk.)

Elárulnál valamit az olvasóinknak a szépségápolási rutinodról?

Nem igazán van szépségápolási rutinom, szerintem a legfontosabb az alvás minősége. Ha rosszul alszunk, akkor a sminkelés ellenére is látják rajtunk, hogy fáradtak vagyunk és a bőrszínünk nem elég üde és sugárzó.

Milyen hobbijaid vannak a munkád mellett?

Nagyon szeretek moziba, múzeumba, operába vagy klasszikus koncertekre járni. Egy séta a városban, kertészkedés, úszás, olvasás vagy csak egyszerűen egy kávézás közben nézni az arra járó embereket, mind-mind kikapcsolnak. A kódó gyakorlása, megillatozni és megízlelni új dolgokat szintén nagyon feltöltően hatnak rám.

Hogyan relaxálsz?

Kétszer egy héten pilatesre járok. (Mivel az egyik szakmám a pilateshez kapcsolódik, így nagyon örültem ennek a válasznak. A pilates igen is nagyon jó a férfiaknak is. Jó lenne, ha itthon is egyre több pilatesre járó férfivendég lenne, nem csak külföldön – a szerk.)

Mit gondolsz Budapestről?

Szeretem Budapestet! Minden alkalommal, amikor itt vagyok, sokat sétálok, elmegyek a fürdőkbe, felfedezem a piacokat, a kiállításokat. Szívesen járok az Operába és helyi borbárokba, mivel nagyon szeretem a magyar borokat is.

Van már kedvenc helyed is nálunk?

Nincs, szeretem az egész várost a felkapott turistahelyektől kezdve a kevésbé ismert zugokig.

Mikor jártál először nálunk és mikor látunk újra?

2015-ben, amikor az első workshopot tartottam. Májusban újra visszatérek pár workshop erejéig. Lesznek régi és új csoportjaim is. Május 5-én lesz egy La Vie est Belle parfüm mesterkurzus is, ahol sok titkot megtudhatunk az illatról, mi magunk is rekonstruáljuk, s magunk is elkészíthetjük a saját La Vie est Belle parfümünket (It’s Your World programjai között találjátok – szerk.)

Mi a következő projekted?

Most két nagyon izgalmas feladattal készülök. Egy új parfümmel egy kisebb angol niche márkának, amely egy illat nélküli virágra épül. Egy budapesti kliensnek pedig egy saját illatot kreálok a saját kertjében található különleges rózsáiból. Mindkettő nagyon szép munka.

Említetted, hogy elnyertél egy ösztöndíjat Japánba. Mesélnél a kódóról?

Ez az életem egyik legfontosabb projektje. 2017-ben kezdtem el a kódóval foglalkozni. A francia intézet Villa Kujoyama művészeti versenyén nyertem el ezt a japán ösztöndíjat a „Hallgassuk az illatokat, avagy a láthatatlan művészet” című projektemmel, amely a XV. századi tradicionális japán művészetre, a kódóra épül. A kódó (füstölő, tömjén tisztelete) egyike a három klasszikus japán „finom művészetnek” a kadó (virágrendezés) és a csasó (teaszertartás – „a tea útja”) mellett. Ezt gyakorolták a szamurájok és a japán elit tagjai is. Ez a szertatás a test és a lélek megtisztításából, feltöltéséből és meditációból áll, összekötve minket az illatok és a füstölők játékának költészetével. Ezt a művészetet szeretném Japánban elmélyültebben tanulmányozni, gyakorolni és lefordítani az illatok nyelvére. Emellett több workshopot is fogok tartani az ott-tartózkodásom alatt. Remélem, hogy egy nap Budapesten is bemutathatom nektek.

 Molnár Gréta

Egy kis ismertető

  1. Az ISIPCA parfümiskolát 1970-ben Jean-Jacques Guerlain alapította. A parfümiskola a világon elsőként állított fel illatkönyvtárat és egy szagtárat, az ozmotékát. A tanulmányok során az oktatók megkövetelik a kemény gyakorlati és elméleti munkát is.
  2. Kódó: a szilárdságot, a formát nélkülöző, ki nem tapintható illatos füst, amely komoly hatást gyakorol az ember tudatára és inspirálja az elmét. Még a gondolatok rendezése is könnyebb a füstölő kellemes illatának élvezete közben. Ezeket a perceket a spirituális szabadság és béke megteremtésére vagy visszanyerésére szánt időnek tekintik. Az ilyen hangulatok előidézését segítő illatok neve a koh. A koh a japán esztétikai kultúra szerves részét képezi. A koh-do szertartás nagy jelentőséggel bír a japán hagyományban. A gésáknak talán még a tea szertartásánál is előbbre való, és legalább olyan fontossággal kellett megtanulniuk az illat szertartását, mint a teáét.

Fotók: Daniel Pescio

It’s Your World

Kulcsszavak: , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble