728 X 90

Készüljünk fel a téli hónapokra!

By Frizura & Szépség

Az emberi szervezet számára a hidegebb évszakra való átállás mindig megterhelést jelent. Gyengül az ellenálló képességünk, és így a kórokozók okozta betegségek is sokkal jobban fenyegetnek. Legfőbb ideje tehát, hogy a figyelmünket most az immunrendszerünk megerősítésére fordítsuk. Mivel a megelőzés a természetes gyógymódok egyik fontos területe, intézkedések nagy választéka áll rendelkezésre, amelyeket a mindennapokba integrálhatunk és kipróbálhatunk. Ahhoz, hogy védjük az érzékeny orrnyálkahártyát, megtisztuljon a lerakódásoktól és megkönnyítsük a szabad légzést, naponta egy csepp napraforgó- vagy repceolajat eloszthatunk az orrlyukakba. Így hatékonyan megelőzzük az első náthát. A propolisszal, a méhek gyantaszerű építő- és javítóanyagával, stimulálható az immunrendszer, mert az összetevői közvetlenül a védősejtek – különösen az úgynevezett falósejtek – aktivitására hatnak. Naponta 4-5 késhegynyi tiszta propolisz-granulátum elegendő a védelmi rendszer ösztönzésére.

Ezen kívül figyeljünk a jó emésztésre. A székrekedés és más emésztési problémák megnehezítik az immunrendszer munkáját, amely nem utolsósorban a bélnyálkahártya területén teljesíti fontos feladatai nagy részét. Amikor hűvösebbre és szelesebbre fordul az idő, szervezetünk örül a meleg, folyékony és kevésbé megterhelő ételeknek (levesek és egytálételek), valamint a forró gyömbérteának. Emellett erősíti az immunrendszert a friss gyümölcsök, zöldségek, saláták, szárított gyümölcsök és mandula napi fogyasztása.

A tél szeles hidegidőt, és havazásokat hoz magával. Ezek az időjárási hatások sok ember számára száraz bőrt és nyikorgó ízületeket jelentenek. Mindkettőt kedvezően befolyásolhatjuk olajok használatával.

A mandulaolajnak melegítő, tápláló tulajdonságai vannak, és kitűnően alkalmas az őszi arc- és testápolásra. Egy olajos masszázshoz szezámolajat melegíthetünk a tenyerünkben, és ezt körkörösen bemasszírozhatjuk a váll- vagy a térdízületbe. A melegítő és vérkeringés fokozó hatás erősítésére citromfű-, fahéj- és koriandereszenciákat adhatunk az olajhoz. Ezután jót tesz egy 36-38 °C-os teljes fürdő. A jól működő immunrendszer és az új évszakra történő panaszmentes átállás szempontjából fontos az elegendő alvás és az idegek megnyugtatása. Kényeztessük az idegeinket levendula- és citromfűolajjal az illatlámpából, és kerüljük a szükségtelen veszekedéseket, konfliktusokat.

Kovács M. Dóra

Fotók: www.kepguru.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hírlevél feliratkozás

Frizura és szépség