728 X 90

Kneipp-kúra a test, a lélek és a szellem harmóniájáért

By Frizura & Szépség

Sebastian Kneipp (1821–1897) születésének 200 éves évfordulóját ünnepeljük ez évben.  A katolikus német lelkész a hivatása mellett természetgyógyászati tevékenységgel is foglalkozott. Gyógyító tevékenysége alapján a természetgyógyászat egy teljesen új lendületet kapott.  Kneipp egy olyan világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma is Kneipp-kúrának ismerünk. 

Sebastian Kneipp, fiatalon tuberkulózisban szenvedett, ami előtt az akkori orvostudomány tehetetlenül állt. Kneipp szinte már a kór utolsó stádiumában volt, amikor kezébe kerül Johann Sigmund Hahn A hideg víz gyógyerejéről című könyve. Annak hatására határozta el, hogy meztelenül rövid fürdőket vesz a jeges Dunában. Érdekes módon az állapota nemsokára csodálatos módon javulni kezdett. Otthon tovább folytatta a fürdőzést, aminek köszönhetően teljesen meggyógyult. Ezek után először szűk környezetének kezdett el tanácsokat adni. Gyógyító tudásának híre később már eljutott Wörishofenbe is.  A megnövekedett érdeklődés kielégítésére könyvet adott ki, aminek olyan nagy sikere lett, hogy egyre több gyógyulni vágyó zarándokolt el hozzá.  Ekkor fogant meg benne a wörisheimi gyógyintézet megalapításának ötlete.

Kne­ipp-i öt-elem kú­ra alap­pil­lé­re

Sebastian Kne­ipp elve az volt, hogy az em­ber lel­két és tes­tét egy­ség­ben le­het csak gyó­gyí­ta­ni. Öt pil­lé­ren nyug­vó egész­ség­me­gőr­ző mód­sze­rei a test, lé­lek és szel­lem har­mó­niá­ját igye­kez­nek meg­őriz­ni és hely­re­ál­lí­ta­ni. A kúra öt alaposzlopa: a víz­ke­ze­lés, a táplálkozás (teljes értékű élelmiszerek, kevés cukor és zsír, semmi alkohol, nikotin és koffein), a mozgás (kitartást igénylő sportágak), a gyógynövények és az úgynevezett rendterápia. Ezek közül a víz­ke­ze­lés a Kne­ipp-i öt-elem kú­ra alap­pil­lé­re.
A kezdetben csak a vízkúrára korlátozódott a kezelés, később azonban Kneipp kiegészítette táplálkozási és életmód-változtatási tanácsokkal is.

A hidroterápia egyedül is alkalmazható

A vízkúra lényege azon a feltevésen alapul, hogy a bőrön keresztül, különböző hőfokú vízzel, a legváltozatosabb ingereket lehet kiváltani. A kúra lényege tehát azon alapul, hogy a hideg víz a bőrereket összehúzza, miközben meleget von el a testtől.

A bőr a hőszabályozás és az anyagcsere tekintetében sokkal fontosabb szerepet játszik, mint gondolnánk, mert számtalan fontos idegvégződés a bőrsejtekben található. A vízkezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre hatnak. Összhangba hozzák a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, a légzést, az immunrendszert és a mirigytevékenységet. Segítik a bőr megtisztulását, kiválasztó funkcióját és a lelki egyensúly kialakulását. A hidroterápia nagy előnye, hogy a legtöbb esetben a páciens egyedül is alkalmazhatja.

A kneippelés által enyhülnek a szív-és érrendszeri zavarok, a légúti megbetegedések, a gyomor-és bélbántalmak, az alvászavarok és a fájdalmak.  Ugyanis a vízterápia serkenti és edzi is az anyagcserét, az immunrendszert és a vérkeringést. A helyes táplálkozás, a kitartást igénylő sport, a gyógynövényekkel történő kezelés és a jól felépített napirend tovább fokozza a vízterápiák hatását.

Bad Wö­ris­ho­fen-ben a kneippelés szülővárosában a ke­ze­lé­sek re­per­to­ár­ja 130 fé­le zu­hanyt, für­dőt, bo­ro­ga­tást és le­mo­sást ölel ma­gá­ba.  A Kneipp-kúra ma már aktuálisabb, mint valaha. Igaz a kúrát már orvosi felügyelet mellett alkalmazzák, és szükség esetén egyéb terápiákkal is kiegészítik.  A kezdeti filozófia azonban máig is megmaradt. Igaz, bizonyos módszereket a modern igényekhez igazítottak.

Kovács M. Dóra

Forrás: eudne.com

Cikkajánló:

Így segít a böjt a testnek és a léleknek

A séta a legjobb orvosság

Tavaszi szépségújdonságok

Így válasszunk a tavaszi arckezelések között!

Tudj meg többet az asztrológiáról!

Hasznos tippek a fejfájás ellen

Kókuszgolyó Gretas Kitchen módra

Szívet melengető szépítő újdonságok

A meditálás jótékony hatásai. Ismerd meg a Transzcendentális Meditációt!

A sokoldalú citrom

fotó: pixabay

Kulcsszavak: , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble