728 X 90

Lasagne és tiramisutorta Gretas Kitchen módra

By Darók Ramóna

Szeretem nagyon az olasz ízeket. Szívesen fedezek fel jó olasz éttermeket, de otthon is szeretek olasz ételeket készíteni. Az egyik kedvencem a lasagne, mert nagy családi összejövetelekre is megfelelő és szereti a család. Az édességek terén pedig természetesen a tiramisu a nagy sláger. Télen inkább kakaós-kávés változatban, nyáron meg inkább málnás és epres variációkban csinálom.

Kisfiam, a legnagyobb kincsem 13 születésnapjára készülve olasz menü mellett döntöttem, mert tudtam, hogy a két kedvence lenne. Szerettem volna a tortát a családi szülinapra saját kezűleg készíteni, így tiramisutorta lett a lasagne mellé.

Hozzávalók:

lasagne-tészta (ezt készen veszem),

paradicsomszósz (ezt szerencsére apósomtól érkezik és nagyon finom),

cukkini,

paradicsom,

hagyma, fokhagyma,

olívaolaj,

sajt a rétegek közé és a tetejére: trappista, füstölt mozzarella (általában szeretek kétféle sajtot összemixelni a ízek miatt),

darált hús, 1,5 kg: ez elég egy nagyobb és egy kisebb tál lasagne készítéséhez, az egyik elfogyott még a szülinapon a másikból meg maradt másnapi ebédre, a lasagne még nagyon finom másnap és harmadnap is szerencsére),

fűszerek: oregánó, bazsalikom, szegfűbors, fekete őrölt bors, só,

besamelmártás: vaj, liszt, tej.

Elkészítés

Először is elkészítem a darált húst, amely a szósz alapja lesz. Ezt már előző este megcsinálom, hogy ne legyen annyi teendő a másnapi ebéd előtt már vele, mert azért sok minden kell a lasagne összerakásához.

Darált húsos paradicsomos szósz

Olajon megdinsztelem kicsit a hagymát, majd ráteszem a darált húst. Ebbe szoktam kis pirospaprikát, sót, bazsalikomot, oregánót és borsot is szórni. Ha ezt előző nap készítem el, akkor másnap kicsit felmelegítem és felöntöm paradicsomszósszal. A paradicsomszósz mellett szeretek beletenni frissen készített cukkinit és paradicsomot is.

A cukkinit meghámozom és kicsi kockákra vágom, majd olívaolajon kicsit megpuhítom. Még paradicsomkockákat is szoktam rádobni (a paradicsom héját lehúzom előtte, miután leforráztam). Ez majd belejön a darált húsos szószba.

Besamelmártás

A megolvasztott vajra lisztet szórok és egy rántásszerű masszát kapok, amelyet elkezdek folyamatos kevergetés mellett felönteni tejjel. A tejet addig öntöm bele, amíg a kívánt sűrűségű nem lesz. Ezzel locsolom, vagyis kenem be a lasagne-lapokat mielőtt rákerül a darált húsos, paradicsomos egyvelegem. Én ezt a mártást ízesíteni szoktam sóval, bazsalikommal, oregánóval és szegfűborssal. Így már maga a mártás is nagyon finom.

Keresek egy megfelelő sütőtálat (én a kerámiabevonatú tálakat szeretem, mert nem ragad le annyira benne az étel és jól tisztítható is), és kicsit locsolok az aljára a besamelmártásból, hogy ne ragadjanak oda a lapok. Erre ráhelyezem a lasagne-lapokat egymás mellé. Ha átfedik egymást egy picit, akkor a fedésnél teszek rá a mártásból.

A lapokat bekenem a mártással, majd jöhet rá a darált húsos szószom. Erre szoktam még paradicsomot szeletelni és beledobok pár darab negyedre vágott mozzarellagolyót, plusz én még a tetejére szánt reszelt sajtból ide is szórok. Ha ez megvan, akkor jöhet a következő réteg lasagne-lap. Itt is az átfedéseknél bekenem. Arra figyelek, hogy a lapokat másképpen helyezem el a második rétegnél. A második réteget is bekenem a besamelmártással és jöhet megint a darált húsos szósz és a maradék mozzarellagolyók. Majd az egészet beszórom reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe szoktam tenni kb. 200 fokra, de ez sütőtől is függhet. Először még letakarom például a jénai tál tetejével vagy alufóliával, majd 30 perc múlva leveszem és pirosra sütöm a tetejét. Kb. 1 óra szokott lenni a sütés.

A végén mindig mintát veszek, hogy a lasagne-lap megpuhult-e.

A besamelmártás is azért kell, mert így jobban megpuhul és selymesebb lesz a tészta. Sajnos már láttam étteremben olyat, hogy ki voltak száradva a tészták. Ezt azt jelenti, hogy nem kaptak elég folyadékot és minden beszívtak, de így már nem lesz finom, szerintem.

Tiramisutorta

A tiramisu receptjét itt olvashatjátok el! A tortát is ugyanolyan módon kell készíteni, csak ilyenkor tortaformába kell összetenni. Olyan forma legyen, amelynek kicsatolható az oldala és csak le kell venni róla, de az alaplapja megmarad. Természetesen ha torta, akkor azt fel is kell díszíteni. Én málnával tettem ezt, de lehet eper vagy egyéb gyümölcs is hozzá!

Jó étvágyat hozzá!

 

Tiramisu recept

Csokis brownie

Fehércsokoládés mandulás kekszrecept

Prósza, avagy joghurtos gyümölcsös süti mama módra

Kulcsszavak: , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség