728 X 90

Lipovszky Csenge illatesztéta tippjei – Karácsonyra hangolódás az illatokkal

By Frizura & Szépség

Nagyon szeretjük a finom és természetes illatokat. Egy finom illattal a munka is jobban megy a szerkesztőségünkben is. Szerettünk volna jobban belesni az illatok világába, így kikérdeztük Csengét egy rövid interjú erejéig.

Ma már a térillatosítás is egyre népszerűbb és nemcsak a saját magunk illatosítására gondolunk, hanem szeretnénk, hogy otthonunkban, munkahelyünkön is finom illatok vegyenek körül minket.

Milyen illatokat szeretünk térillatosításra használni? Melyek a karácsony illatai?

A tér illatosítására ebben az időszakban a mi kultúrkörünkben a fenyő, és a fűszerek illatát is használják, mint például a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg.

Ösztönösen érezzük, mi a jó nekünk, a fűszerek ugyanis melegítő funkcióval bírnak, tehát vérbőséget okoznak belsőleg is használva. Az illatokból is azt választjuk,  ami melegít és jó érzéssel tölt el, mert ebben az időszakban pont erre van szükségünk; minél kellemesebb meleget nyújtson és valahogy a kis fényecskéket felidézze bennünk.

A mi térségünkben, így Magyarországon is a karácsony illatához még hozzátartozik a narancs és a mandarin is. Gyerekkorunk óta megszoktuk, hogy ilyenkor érkezik meg hozzánk a mandarin- és narancsszállítmány. Mediterrán országokban a narancsszüret nem olyan különleges esemény és nem is a karácsonyhoz köthető, nyilvánvaló tehát, hogy illatemlékeinket a szocializációnk is alakítja.

A térillatosítás esetében az illóolajokra gondoljunk?

Teljesen mindegy. Ha  mézeskalácsot sütünk otthon, az ő természetes illata is belengi a levegőt. Nem feltétlen kell illóolajra gondolni. Ha forralt bort készítünk, ha fenyőágakat veszünk vagy a narancsot meghámozzuk és elöl hagyjuk, akkor ezek is csodás illatokkal lengik be otthonunkat. Ha szeretnénk valamilyen technikát alkalmazni, akkor igen, jöhetnek az illóolajok. Ez esetben azonban nem  javaslom, hogy a mécses feletti kis tálkában lévő vízbe csepegtessünk olajat, mert az nem egyenletesen oszlik el a víz felszínén, és  így hamar megég. Így sokkal inkább azt szoktam javasolni, hogy porlasztót használjunk. Egy hideg párásítókészülékben sokkal szebben kijönnek és jobban is érződnek az illóolajok terápiás hatásai is.

Ezeken kívül milyen illatosítókat ajánlanál még?

A párásítók mellett még vannak az illatos gyertyák, melyek azért jók, mert egyszerre az illatuk mellett még egy kis fényt is csempésznek az otthonunkba. Vannak a lakás kicsit semlegesebb illatosítására alkalmas bambuszos illatosítók, ezek intenzitásával is úgy lehet játszani, hogy ha kevesebb rudat teszünk bele, akkor kevésbé érződik maga az illat. Ha viszont mindegyik rudat beletesszük, és akár naponta megfordítjuk, akkor erőteljesebb illatokat tudunk a lakásba varázsolni.

Sajnos manapság nagyon sokan nem bírják ezeket az illatosítókat. Mi lehet bennük, amitől rosszul lehetünk?

A szintetikum. Egyre több ember érzékeny a szintetikumra, mert telítődik a szervezetük a méreganyagokkal, és így jelez a szervezet. Ezt komolyan kell venni. Ilyenkor nem velünk van a hiba, amiért nem tudjuk elviselni, hiszen ezek a szintetikumok az idegrendszert rossz értelemben stimulálják. Akik érzékenyek, inkább a természetes dolgokra törekedjenek, lásd természetes illóolajok. A parfümökben is vannak szintetikumok, így ha nem bírjuk őket, akkor a parfümválasztásnál is figyeljünk.

Mire figyeljünk még a térillatosításnál?

Akár gyertyát használunk, akár füstölőt, mindig szellőztessünk előtte vagy utána. Bármennyire is szeretjük az illatosítónkat, szükségünk van friss levegőre is.

Nagyon szeretjük a fenyőfa illatát. Melyik fának van a legjobb illata?

Sajnos a fenyőknek egyre kevésbé van illata. A Nordmann-fenyő például  nem hullajtja a levelét, de cserébe sajnos semmilyen illattal nem bír. Nagyon sokunknak hiányzik az a fenyőillat, amit a hullósabb fajták szoktak adni. Én az illata miatt inkább vállalom a macerát és az ezüstfenyőt vagy a feketefenyőt választom.

Parfümmel való enteriőrillatosítás mennyire helytálló?

Abszolút helytálló lehet. Főleg ha kiöntős parfümünk van, mert akkor a bambuszrudat akár abba is bele tudjuk állítani, és akkor azt párologtatja. Bár a nagyon drága parfümök esetében ez luxus.

Az lehetséges, hogy a parfümök a kedvünkre is kihatással vannak?

Abszolút, a parfümöknek energetizáló szerepe van. Ahogy egyre jobban megyünk bele a sötétségbe és a búskomorságba, úgy jó ilyenkor valamibe kapaszkodni. Akár az élet szépségét is mutathatja számunkra. Talán lelassulni is segít, követve a természet ehhez az időszakhoz kötődő folyamatát. A mai kor embere a nagy pörgésben elfelejt ezekre a természetes folyamatokra, pedig a lelkünk táplálkozna ebből és meghálálná.

Mit gondolsz a parfümök ajándékozásáról? 

Én nem vagyok híve a parfümajándékozásnak. Az ajándékozó csak nagyon kevés esetben tud a másik személyiségével, hangulatával azonosulni. Amikor az emberek parfümöt ajándékoznak, akkor többnyire saját vágyukat vetítik ki az ajándékozottra. Előfordulhat egy jó kapcsolatban, hogy a férj bármilyen parfümöt vesz a feleségének, azt ő szereti és jól áll neki. Nagy százalékban azonban nem sikeres a választás és csak sorakoznak a parfümök a nem elégedett ajándékozottak polcain.

 Azt mondanám, hogy vagy együtt menjenek el és válasszanak illatot, vagy inkább egy tanácsadást ajándékozzon az illető, amelynek a végén a leginkább passzoló illatot tudja majd kiválasztani a megajándékozott.

Lepjük meg magunkat is néha egy finom illattal, ki ismerne minket jobban, mint saját magunk. J (szerk.)

A parfümök váltogatását te mennyire ajánlod?

Ez alkatfüggő. Ismerek olyan embert, aki 20 éve ugyanazt az illatot használja. Ezek az emberek a biztonságra törekszenek, és szeretik önmagukat kívülről is megerősíteni. Ezzel szemben vannak olyan emberek, akik napi háromszor olyan hangulatingadozáson mennek át, hogy akár 3 illatot is el tudnak magukon képzelni. Ekkor mondom, hogy hallgassunk az orrunkra, mert mindenki érzi, hogy mi a jó neki.

Vannak kedvenc illataid?

Rengeteg és ezek nem kifejezetten parfümök. Legutoljára egy jázminos fogkrémbe szerettem bele. Minden illatra figyelek, és megnézem, hogy mit szeretek benne. Parfümök terén sajnos nem vagyok hűséges típus. Ennek megvan az oka. Ha mondjuk 2 hétig ugyanazt a parfümöt használom, akkor ahhoz az élethelyzethez és történéshez kötöm. Később ez megnehezíti a parfüm számára, hogy egy semleges terepen használjam, mivel mindig a régi emlékeim jutnak eszembe róla.

Te készítesz is parfümöket?

Nem, mert az egészben nem az alkotás folyamata érdekel, én nem ezt találom érdekesnek, hanem inkább a befogadói oldalt. Én inkább együtt készítek parfümöket pl. Daniel Pescio francia parfümőr barátommal és egy aromaterapeuta-szakemberrel, aki botanikai parfümöket készíti.

 Miben más a te illattanácsadásod?

Egy kicsit talán a grafológiához vagy a  horoszkópkészítéshez tudnám hasonlítani. Egy tanácsadáson kirajzolódik az ember jelenlegi lelki állapota és hogy mire van szüksége, azaz több mint egyszerű parfümtanácsadás. Egy önismereti kaland egy izgalmas illatkóstoltatás köntösébe bújtatva.

Molnár Gréta

Amennyiben még többet szeretnétek tudni az illatokról és Csengéről, akkor látogassatok el ide: scentpoetry.hu

Cikkajánló: Schlovicskó Katalin sminkmester ünnepi sminktippjei

Karácsonyi ajándékötletek tőlünk

Prémium szépítő újdonságok

Kulcsszavak: , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség