728 X 90

Ma van a környezetvédelmi világnap! Műanyag másképp a The Body Shoppal!

By Frizura & Szépség

Ma van a környezetvédelmi világnap, így nagyon aktuális a téma, hogy a bolygónk fuldoklik a műanyagban. A műanyagszennyezés óceánokra gyakorolt elkeserítő hatása jól ismert, viszont van egy emberi oldala is a krízisnek, amiről alig lehet hallani.

Műanyagkrízis megoldása

Több mint 3 milliárd ember él a Földön hivatalos hulladékkezelési rendszer nélkül, ez majdnem az emberiség felét jelenti. Ez adott okot egy informális szemétszedő gazdaság kialakulására. A világ egyik leginkább marginalizált közösségében az emberek kezeletlen hulladék gyűjtésével próbálnak megélhetést biztosítani maguknak. A szemétszedők nagy része nő, akik a szegénységi küszöb alatt élnek és borzalmas körülmények között dolgoznak a társadalomból kitaszítva. Munkájuk mégis kritikus fontosságú a műanyag szemét folyókba és óceánokba jutásának megakadályozása szempontjából. A The Body Shop ezért bővítette ki közösségi kereskedelmi programját az újrahasznosított műanyaggal a Plastics For Change szervezettel közösen. A közösségi kereskedelem a The Body Shop egyedi, független testület által hitelesített fair trade programja. A fair trade kereskedelem világnapján a The Body Shop erről a nem szokványos oldaláról közelíti meg a műanyagkrízis megoldása felé vezető utat. A műanyagtól való teljes mértékű eltávolodás ugyanis nem megoldás. Felelősségteljes használat mellett értékként kezelve a műanyag lehet fenntartható.

Életek megváltoztatása

A The Body Shop azért hasznosítja újra a műanyagot, hogy ezzel segítsen életek megváltoztatásában. A cég útjára indította az újrahasznosított műanyagokkal való méltányos kereskedelmet Bengaluruban Indiában. A kezdeményezés a műanyagkrízis kevésbé ismert, emberi oldalát helyezi fókuszba. A The Body Shop a műanyagszennyezés ellen és a pozitív közösségi változásért is harcol. A cég egy hatalmas műalkotással tette emlékezetessé a kezdeményezés indulását, amely egy indiai szemétszedő nőt ábrázol. A londoni Borough Marketen megcsodálható installáció Bengaluruból származó műanyag szemétből készült, és május 10–11. között  volt megtekinthető.

Újrahasznosított műanyag Bengaluruból Indiából

Egyedül Indiában másfél millió szemétszedő van, akik több mint 6000 tonna műanyagot gyűjtenek össze és válogatnak ki minden egyes nap, ami különben a folyókba és óceánokba kerülne. India szemétszedőinek legnagyobb része dalitok, akiket korábban „érinthetetlenekként” ismertek. Ez azt jelenti, hogy elméletben ők láthatatlanok a társadalom számára, és korlátolt jogaik vannak.

Veszélyezteti őket a diszkrimináció, a rossz minőségű élettér, a méltánytalan munkakörülmények és a kiszámíthatatlan bérezési rendszer a műanyagokért, amiket összegyűjtenek. „Nagyjából 30 éve gyűjtöm a szemetet, gyermekkorom óta. Ez egy nagyon kemény és fizikailag megterhelő munka. A szemétszedőket több viszontagság fenyegeti, mint például a zaklatás, a késedelmes kifizetések és az egészségügyi problémák, viszont a szemétszedés által családot tudtam alapítani és főiskolára küldeni a gyermekeimet. Nagyon büszke vagyok arra, amit csinálok. Hiszek benne, hogy nagyon fontos szerepünk van a városok tisztán tartásában és a hatalmas mennyiségű műanyag szemét újrahasznosításában, amit a társadalom termel” – Anamma korábbi szemétszedő, jelenleg a Dry Waste Collection Központ menedzsere Bengaluruban.

A The Body Shop több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hátrányos helyzetű közösségekkel való munkában, és most ezt a szakértelmet hasznosítja a műanyagkrízissel szemben is. Már nagyon sok újrahasznosítható műanyag létezik.

A Plastics For Change szervezettel együttműködésben a The Body Shop elkezdett közösségi kereskedelmi újrahasznosított műanyagot használni a 250 ml-es samponok csomagolásában, köztük a Gyömbéres samponnal, amelyből 4 másodpercenként eladásra kerül egy a világon.* A flakon 100%-ban újrahasznosított műanyagból készül (a kupak kivételével). Ebből 15% közösségi kereskedelmi újrahasznosított műanyag, a többi pedig különböző európai forrásokból származó, de szintén újrahasznosított műanyag.

Ezenfelül a The Body Shop 2019 júniusától a 60 ml-es, a 250 ml-es és a 750 ml-es flakonok egy részében 100% PCR- (post-consumer recycled, vagyis fogyasztók által használt majd újrahasznosított) műanyagot fog használni. Ebbe beletartozik 49 fajta tusfürdő, 27 fajta testápoló, 20-féle arcápoló, 17-féle sampon és hajbalzsam, valamint 6-féle kézfertőtlenítő. Ezzel nagyjából 580 tonna új műanyagot spórol meg a The Body Shop évente. Az első évben a The Body Shop 250 tonna közösségi kereskedelmi újrahasznosított műanyagot vásárol fel, hogy azt közel 3 millió 250 ml-es hajápoló csomagolásában használja fel a 2019-es év vége előtt. A cél, hogy három éven belül a The Body Shop minden PET műanyag csomagolásában közösségi kereskedelmi újrahasznosított műanyagot használjon. Ez alatt a három év alatt a The Body Shop kb. 900 tonna közösségi kereskedelmi újrahasznosított műanyagot fog felvásárolni, ezzel 2500 szemétszedő megélhetését segítve Bengaluruban. Méltányos fizetést fognak kapni a munkahelyükért, ami biztos megélhetést és jobb munkakörülményeket jelent a számukra. Szintén segíteni fognak nekik az oktatáshoz, egészségügyhöz és pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutásban, és hogy megkapják a tiszteletet, amit megérdemelnek.

Cikkajánló: Júniusi szépítőújdonság csokrunk nektek!

 

Kulcsszavak: , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications