Mézeskalácsrecept, ahogy mi szeretjük
Nincs karácsony mézeskalácssütés nélkül. Ez már egy kislánykorom óta tartó rituálé. Korábban nagymamámmal sütöttem éveken át ezt a sütit is, sajnos vele már nem süthetem. Új sütőtársam egy ideje a kisfiam, aki nagyon szereti a formázást. Karácsonyi zene és vidám hangulat elengedhetetlen hozzá.
Hozzávalók
Egy csésze puha vaj
¾ csésze méz
¼ csésze barna cukor
4 csésze liszt
1 tojás
2-3 csomag vaníliacukor
1 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt fahéj (vagy használhatunk mézeskalács-keveréket is. Ha valaki fűszeresebben szereti, akkor használhat többet is a fűszerekből.)
¾ tk. szódabikarbóna
dió – minden formára 1 db
tejföl a megkenéshez
Elkészítés
Egy tálban a vajat a cukorral és mézzel simára kavarjuk, hozzáadjuk a tojást. Egy másik tálban összekeverjük a szárazanyagokat, azaz a lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát. Majd ezeket hozzáadjuk a vajas-cukros masszához és addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk.
A tésztát egy éjszakára, de legalább pár órára a hűtőbe tesszük. A tésztát kb. 70 mm vastagságúra gyúrjuk és formákat szúrunk ki belőle.
Nálunk már az évek alatt egy egész alakzatarzenál összegyűlt, de a kedvencek a rénszarvasos, ajándékos és a szívecske. A formákat sütőpapírra helyezzük és tejföllel vékonyan megkenjük.
Én jobban szeretem a tejföllel megkenni, mint tojással, mert nem szeretem a tojás ízét, amikor rásül. És végül jöhet a dió a tetejére. Lehet mandulát is használni, de nekem a dió passzol a legjobban hozzá az ízek összhangja miatt.
A mandulát inkább a fehércsokoládés mandulás kekszhez használom, ami szintén egy minden karácsonykor elkészítendő finomság nálunk. Ezt is ajánlom a figyelmetekbe, mert őrülten finom és sokáig el is áll, ha hagyják. Én személy szerint nem szeretem cukormázzal vagy színes cukordarabokkal megszórni, mert amúgy is édes a süti és nem kell plusz kalória sem. A dió nekem a tökéletes párja a mézeskalácsnak. A sütőt 190 fokon előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm 2-3 körben.
Amire érdemes figyelni, hogy sütés előtt mindig intenzívebbek az ízek, így ha sütés előtt még kicsit édesnek, vagy nagyon fűszeresnek érezzük, akkor tartsuk szem előtt, hogy a sütés után kevésbé fogjuk így érezni. Én már jártam úgy, hogy nem akartam tovább édesíteni vagy fűszerezni, mivel így is édesnek éreztem a masszát, de a sütés után rájöttem, hogy még tehettem volna bele ezekből az alapanyagokból. Az illat isteni, ami belengi a levegőt.
Boldog, vidám és stresszmentes karácsonyi készülődést kívánok nektek!
Jó étvágyat hozzá!
Gréta
Vélemény, hozzászólás?