728 X 90

Miért nem reggelizünk egészségesebben?

By Darók Ramóna

Nincs rá időnk és bonyolult elkészíteni – egy friss, országos felmérés szerint jellemzően ezzel indokoljuk azt, hogy többnyire nem azokat az ételeket fogyasztjuk reggelire, amelyeket igazán egészségesnek vélünk. A leginkább egészségesnek tartott gyümölcsök és zöldségek például nincsenek a legkedveltebb reggelifélék között. Viszont sokan annak ellenére esznek viszonylag gyakran édes péksüteményeket, hogy tudják, az egészségük szempontjából olyannyira nem ezek jelentik az ideális választást, hogy még a kolbászt és a szalonnát is „többre tartják”.

Miért nem reggelizünk egészségesebben?

Egészséges reggeli

Az elmélet és a gyakorlat csak ritkán találkozik, ha a honfitársaink reggelizési szokásairól van szó, hiszen bizonyos ételeket jóval többen tartanak egészséges választásnak, mint ahányan rendszeresen fogyasztják azokat. Sokan szeretnénk ugyanakkor egészségesebben reggelizni, de az időhiány közbeszól, ráadásul bonyolultnak is tartjuk az egészségesebb ételek összeállítását, mint a megszokottakét. Többek közt ez is kiderül abból a reprezentatív, országos kutatásból, amely a Kellogg’s megbízásából készült el

A hazánkban a felnőttek körében a legnépszerűbb reggelinek számító szendvicset – tízből hatan ezzel kezdik a napjukat – a fogyasztók nem sorolják a leginkább egészségesnek tartott reggelifélék közé, sőt, csupán a megkérdezettek fele véli egészséges választásnak a szendvicset. Épp fordított a helyzet a müzlikkel, gabonapelyhekkel és a zabkásával, hiszen tízből nyolcan egészségesnek tartják ezeket az ételeket, reggelire mégis csak a válaszadók negyede fogyasztja rendszeresen.

Zöldség vagy pékáru?

A kutatás eredményei között találni ennél is nagyobb ellentmondást. Azt, hogy zöldséget, gyümölcsöt csupán a felnőttek ötöde szokott reggelizni. Eközben ezeket tízből kilencen tartják egészséges választásnak. Szintén élesen eltér az édes péksütemények megítélése és kedveltsége- Ezeket az élelmiszereket a válaszadók negyede fogyasztja rendszeresené. Az egészségességre adott osztályzat egy ötös skálán még a hármast sem éri el. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egészségesség szempontjából még a zsírosabb reggelik (hentesáru, szalonna, kolbász) is valamivel nagyobb elfogadásnak örvendenek, mint a cukrosak (édes péksütemény, palacsinta).

Az idősebb korosztály reggelije

A fentiekhez képest meglepő lehet, de a megkérdezettek fele egészséges reggelit fogyaszt. Igaz, majdnem ilyen magas azok aránya is, akik az egészségesség, tudatosság, kiegyensúlyozottság szempontjából közepesnek ítélik meg saját reggelijüket. A kutatásból az is kiderült, hogy az idősebb korosztályra jellemző, hogy az átlagnál rendszeresebben reggelizik. Ezen kívül az is, hogy az ő reggelijük van a leginkább összhangban az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás követelményeivel. E téren a nyugdíjasok egy ötös skálán négyesre teljesítenek, szemben a válaszadók 3,55-ös átlagával.

A vizsgálat arra is igyekezett fényt deríteni, hogy miért nem fogyasztjuk gyakrabban az egészségesnek tartott ételeket. A reggelizők fele időhiány miatt nem tud a jelenleginél egészségesebben reggelizni. Tízből négyen pedig az egészségesebb ételek bonyolultságát nevezték meg akadályként.

 „Hajlamosak vagyunk a megszokott ételekkel indítani a napot, holott tudjuk, hogy nem feltétlenül ezek a legegészségesebbek. Örömmel láttuk viszont, hogy a magyar fogyasztók valójában nyitottak az egészséges reggelik iránt. Vettük a jelzést, hogy egyszerű, időkímélő megoldásra van szükségük – mondta Ádám Viktor, a Kellogg’s kutatási specialistája.

Fotók és forrás: Kellogg’s

Cikkajánló: Ilyenek a mi reggelizési szokásaink

Kulcsszavak: , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség