728 X 90

Minden, amit a Q10-ről tudni érdemes!

By Frizura & Szépség

Mi az a Q10? A Q10 koenzim manapság az egyik legtöbbet használt szépségipari összetevő. Szinte már elképzelhetetlen, hogy egy drogéria polcain ne lenne megtalálható Q10-et tartalmazó termék. A Q10 koenzim a szervezet biokémiai folyamatainak fontos része, amely a tápanyagokat energiává alakítja át a sejtek számára.

koenzim Q10

Hogyan keletkezik?

Ezt, az élethez nélkülözhetetlen molekulát, a testünk saját maga termeli. A tudomány fejlődésének köszönhetően Q10-et ma már mesterségesen is képesek előállítani.

Mi a szerepe?

Jelentősége sokrétű, de két fő feladata a következő: egyrészt aktiválja a sejtenergia 95%-át, amely szükséges a sejtek fejlődéséhez, védelméhez és regenerálódásához. Tehát, minél több van belőle, annál jobb! Másrészt pedig a Q10-nek antioxidáns hatása is van, így segíti a bőr védelmét a káros, bőröregedést okozó szabad gyökökkel szemben.

 

Hogyan működik a testben, a bőrben?

Amíg fiatalok vagyunk, a test Q10 szintje elég energiát biztosít az összes sejtünknek. Szintje azonban a kor előrehaladtával (már 20 éves korunk után) csökkenni kezd. A Q10 koenzimnek alapvető fontosságú szerepe van a sejtek anyagcsere-folyamataiban, és nagyon fontos az olyan sejtek számára, amelyek sok energiát igényelnek, így pl. a szív, a vesék, a tüdő és a bőr (mint a legnagyobb szerv) számára. Ahhoz, hogy a bőr fiatalos legyen, tudnia kell regenerálódni, ehhez energiára van szüksége. A krémekben megfelelő formában jelen lévő Q10 ebben nyújt támogatást.

 

Mikor van szükségünk Q10-re?

Kiegyensúlyozott étrend és egészséges életforma mellett a test képes elegendő Q10-et termelni. De jó tudni, hogy egyes betegségek, a környezeti ártalmak, az UV sugárzás és az öregedés hatására visszaesik a szervezet Q10 szintje. Ám ha ezt megfelelően pótolják, a hatása látványos.

 

A férfiak vagy a nők Q10 szintje csökken gyorsabban?

Annyi bizonyos, hogy a környezeti hatások, és a stressz jelentősen befolyásolják a Q10 szintet, akárcsak egyes gyógyszeres terápiák. A nemekre vonatkozó különbségek még nem egyértelműek, sokkal inkább a pszichés tényezők befolyását tartják fontosnak e kérdésben.

arcápolás - koenzim Q10

Mióta használnak Q10-koenzimet a bőrápolásban?

Frederick L. Crane tudós 1957-ben írt először erről a koenzimről, majd később a brit Peter Mitchell kutatta a molekula fontosságát, működését. Munkájáért 1978-ban kémiai Nobel-díjat kapott. Azóta számos új megállapítást tettek a molekula működésére, szerepére vonatkozóan mind tudományos, mind orvosi téren. A Beiersdorf az 1990-es évek elején kezdett intenzív kutatásokba a Q10 bőröregedésben betöltött szerepét illetően. Tudósai voltak az elsők, akik olyan ápoló termékeket fejlesztettek ki, amelyek a bőr saját Q10 szintjét támogatták. Ezen kutatásokra alapozva a NIVEA 20 évvel ezelőtt bevezette az aktív hatóanyagot tartalmazó Q10 termékcsaládot. Azóta a bőröregedés sejtszintű folyamatainak feltárására és a Q10-re irányuló kutatások mellett a termékfejlesztések is folyamatosak a márkánál.

 

Milyen élelmiszerekben van Q10?

Átlagosan napi 3-10 mg Q10-et fogyasztunk el az ételeinkkel. A hús, a tojás, a hal, a különféle magvak, a burgonya, a brokkoli és a spenót remek Q10 forrás.

 

Mennyi az ajánlott napi adag?

A klinikai vizsgálatok nem figyeltek meg mellékhatást a hosszú távú alkalmazás során, bár ajánlott napi adag nincs meghatározva. A stressz jelentősen növelheti az egyéni szükségletet, de ez függ az általános fizikai állapottól is.

 

És ha kevés van belőle?

A Q10 koenzimet a test magától is képes előállítani, szerepe létfontosságú. Amíg fiatalok vagyunk, a szervezetünk elegendő Q10-zel látja el sejtjeinket, így azok elég energiához jutnak. A fent már említett esetekben (idő múlása, stresszes élet stb.) azonban a Q10 szintje lecsökken. Ekkor a bőrsejtek anyagcseréje lassul, kevésbé képesek regenerálódni, és a rugalmasságuk is csökken. Minél jobban fel tudjuk tölteni testünket Q10-zel, annál jobban tudjuk támogatni a bőrsejtek természetes funkcióit.

Cikkajánló: Boldog születésnapot Q10! Szépüljünk a NIVEA Q10 Power erejével!

Fotó és Forrás : Nívea

Kulcsszavak: , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség