728 X 90

Mit kell tudni a korpás hajról?

By Frizura & Szépség

A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete, az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan leválnak helyet adva így az újaknak. Amennyiben a bőr hámlásának ritmusa egészséges, nem alakul ki túlzott sejtelhalás, és ezért a hámlás szinte észrevétlen.

Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, az ilyenkor leváló hámsejtek szinte láthatatlanul kicsik. Korpásodás esetén a hajas fejbőrön gyulladás alakul ki, amely meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, így szemmel láthatóvá válik a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén a korpának nevezett levált szaruréteg. Ez a probléma még a leggyönyörűbb frizurát is tönkreteheti.

Száraz korpásodás esetén a faggyútermelődés nem kóros, a fejbőr nem zsíros, így a korpa nem tapad a hajhoz. Ilyenkor a haj legtöbbször száraz, fénytelen, könnyen letörik, igen nehezen fésülhető.

Hátterében genetikai tényezőkön kívül helytelen táplálkozás, B-vitamin-hiány, fejbőr megfázása, vegyi anyagok (pl. hajfesték, szőkítő anyagok) károsító hatása, kevés folyadékbevitel, stressz, legyengült általános állapot is állhat.

Zsíros korpásodás esetén a fokozott faggyútermelés miatt a leváló hámsejtek összetapadnak és nehezen távolíthatóak el a fejbőrről. Ezt a betegséget hormonok által kiváltott fokozott faggyútermelés okozza. A túltermelődött faggyú akár kóros gombásodás táptalajává is válhat, majd gyulladásos folyamat indulhat be, ami a fejbőr hámsejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra késztetheti, ez az, ami később nehezen eltávolítható korpa formájában jelentkezik.

A fejen lévő természetes gombák szaporodását gátolhatjuk, de véglegesen nem lehet őket kiirtani, mert hasonlóan a bélflórában élő baktériumokhoz, ezek a gombák a normál hajas fejbőr állandó lakói.

Száraz korpásodás esetén fontos, hogy két hajmosás között legalább három nap teljen el, mert a bőr természetes védelmét a samponnal gyengítjük, és 48 óra alatt áll helyre az eredeti állapota.

A korpás haj megelőzésére gyakori hajmosáshoz kímélő, a bőr PH-értékének megfelelő sampon használata ajánlott, mellyel meggátolható a korpa kialakulását elősegítő kórokozók elszaporodása. Ugyanezt a célt szolgálja a hajmosást követően használt savas hidratáló termék.

A korpásodást speciális készítményekkel jól lehet kezelni – az intenzíven korpás haj esetében azonban érdemes szakember (fodrász) véleményét is kikérni. Kritikus esetekben érdemes egy bőrgyógyászt is felkeresni.


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble