Nap mint nap: a kálcium
Rengeteg információ zúdul ránk nap mint nap: edd ezt, mert ettől aztán… szokj le erről, mert különben… csináld ezt, mert akkor… Nagyon nehéz megtalálni a helyes utat, nehéz éppen elegendőt enni/inni ebből vagy abból, nehéz pont annyi időt szánni a sportolásra, amennyi még nem káros, de éppen megfelelő izmaink átmozgatására.
Sokszor én is sodródom az árral, kipróbálok új dolgokat, elhatározom, hogy akkor ezt most beépítem a mindennapjaimba, rendszeressé teszem, figyelni fogok rá. Egy ideig sikerül is, lelkes és elszánt vagyok, majd szép lassan kikopnak az életemből. De vitathatatlan, hogy a szervezetünknek rengeteg dologra van szüksége, melyek beviteléről nekünk kell gondoskodnunk. Muszáj. Erőltetni kell, ha másképp nem megy.
Ha így könnyebb, írjuk ki a hűtőre, vagy színes tollal a noteszunkba minden napra: sport (heti 3x), sok zöldség és gyümölcs (naponta 2-3x), megfelelő vitaminok, ásványi anyagok, cukorszegény ételek, kevesebb szénhidrát.
Most induló sorozatunk célja, hogy minél több fontos és egészséges dolgot megismerjünk és beépítsünk a mindennapjainkba!
Ma a kalcium kap lehetőséget arra, hogy meggyőzzön minket: szükségünk van rá, nélküle nem élet az élet. A kalcium alapvetően a csontjainkat tartja karban, segít felépíteni azokat, növekedésükért, szilárdságukért felel, és megelőzi a csontritkulást. Emellett sok más nyavalyára is használhatjuk. Segít magas vérnyomásunk megszelídítésében, hozzájárulhat egyes rákbetegségek megelőzéséhez, és ha D-vitaminnal együtt szedjük, enyhülnek a változókori panaszok, és csökken a mellrák esélye. Továbbá a kalcium fontos szerepet játszik idegrendszerünk működésében, valamint izmaink összehúzódásában, és hozzásegíti szervezetünket a szabályos szívműködéshez. A rendszeres kalciumfogyasztók mélyebben alszanak, és csökken a légúti allergiás tüneteik gyakorisága is. És ha még nem lett volna elég ennyi: elengedhetetlen a véralvadáshoz, valamint a derék- és hátfájással küszködők is csodaszerként tekintenek rá. Kalciumhiány esetén szervezünk gyakori izomgörccsel, sűrű csonttöréssel és csontritkulás kialakulásával jelez nekünk.
Néhány tippet adunk arra, hogy hogyan építhetjük be mindennapjainkba különösebb erőfeszítés nélkül a kalciumot:
Sok helyen kínálnak kalciummal dúsított étrend-kiegészítőket, de itt is igaz a mondás: mindenből a természetes a legjobb. Próbáljuk kerülni ezeket a készítményeket, és inkább az étrendünkbe építsük be ezt a nélkülözhetetlen ásványi anyagot!
A legtöbb kalciummal a tejtermékekben találkozhatunk, de egyes zöldségek és gyümölcsök is büszkélkedhetnek vele. Együnk/igyunk ezekből minél többet:
- friss tej
- sajtok
- joghurtok (inkább a natúr változatot válaszuk, és friss gyümölcsökkel ízesítsük!)
- frissen facsart gyümölcslevek
- túró
- tejföl
- tejszín
- kelkáposzta
- brokkoli
- szójából készült termékek
- petrezselyem
- tojás
- bab
- csicseriborsó
- spenót
- mák
- olajos magvak
- mazsola
Fontos azonban, hogy ne számolatlanul vigyük be szervezetünkbe a kalciumot, meg kell tartanunk a napi ajánlott bevitelt!
Az 50 év felettieknek napi 1200 milligramm, a 19-50 éveseknek napi 1000 milligramm, a 1-8 éveseknek 1000-1300 milligramm, és a 0-12 hónaposoknak kb. 200-270 milligramm a megengedett napi adag.
Csontbarát receptek:
Csőben sült brokkoli
Hozzávalók: egy nagyobb fej brokkoli, vegeta, só, bors, tej, 5 dkg liszt, egy tojás sárgája, tejföl, 5 dkg margarin, sajt
A brokkolit szedjük rózsáira, majd öntsük fel hideg vízzel, és dobjunk rá egy kevés vegetát (vagy egy fél leveskockát)! Főzzük puhára! Készítsünk besamel mártást: 5dkg margarinon enyhén pirítsunk meg 5 dkg lisztet, majd habverővel kevergetve adjunk hozzá annyi tejet, amennyit felvesz (sűrűbb, mártás jellegű legyen, folyamatosan kevergessük, ne legyen csomós)! Sózzuk, borsozzuk! Ha kész, vegyük le a tűzről, adjunk hozzá 2-3 ek. tejfölt és egy tojás sárgáját, de ezt csak akkor, amikor már langyos a mártás, különben rántotta lenne belőle! A megfőtt brokkolit szedjük egy kivajazott, tűzálló tálba, majd öntsük nyakon a mártással! Tetejére reszeljünk sajtot! 200 fokon süssük, pirulásig!
Vaníliás krémtúró házilag
Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 dl tejföl, fél dl tejszín, 2 ek. méz, fél vaníliarúd kikapart magjai
Öntsük egy tálba a túrót, a tejfölt, a mézet és a vaníliamagokat, és botmixerrel keverjük el, majd adjuk hozzá a tejszínt is, és ezzel is turmixoljuk össze! Kiváló csemege reggelire vagy uzsonnára! Friss gyümölccsel is kínálhatjuk!
Boross Nóra
Fotó: www.kepguru.hu
Vélemény, hozzászólás?