Nap mint nap: gabonáink
Nagyon fontos, hogy minden nap fogyasszunk valamilyen gabonafélét. A legjobb, ha a teljes értékű gabonákat választjuk, hiszen ezeknek mindhárom része – csíra, korpa, magbelső – belekerül ételünkbe. A teljes értékű gabona több mint négyszer annyi élelmi rostot, kétszer annyi kalciumot, hatszor annyi magnéziumot és négyszer annyi káliumot tartalmaz, mint a finomított gabonák. Élelmirost-utánpótlásunkról nap mint nap gondoskodnunk kell! Ha elegendő rost kerül a szervezetünkbe, nem csak telítettség érzésünk lesz, hanem emésztőrendszerünk is egészségesen működik majd.
Mi a korpa? Ez tulajdonképpen a maghéj, a gabonaszem külső, rostos védőrétege. Tele van B-vitaminnal, fehérjével és magnéziummal. Jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, elősegíti a bélműködést, csökkenti az éhségérzetet. A fogyókúrás és diétás étrend kiegészítője is lehet. Az oldhatatlan élelmi rostok vízmegkötő képességének köszönhetően fejti ki jótékony hatását. Fogyasszanak búzakorpát, akik székrekedésben szenvednek, vagy aranyérproblémájuk van! Kutatások szerint a búzakorpa csökkenti a vastagbélrák kockázatát, kedvezően hat a vércukorszint emelkedésére, elősegíti a vérzsírszint csökkenést, mérsékli az epekőképződést, és jó hatással van a szívműködésre is. A kedvező hatás eléréséhez napi 3-szori búzakorpa fogyasztás ajánlott. Célszerű egy-egy kanál búzakorpát natúr joghurtba keverve fogyasztani.
Mi a csíra? A gabonaszem azon része, melyből az új növény kifejlődik. Fontos tápanyagokat tartalmaz: B-vitamin, B6-vitamin, E-vitamin, cink, vas, magnézium, kálium, króm, kalcium. A daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van nagy szerepe. Könnyíti az emésztési folyamatokat, védi csontunkat.
Mi a magbelső? Ez a gabonaszem tápanyag- és energiaraktára. A korpa alatt található, és legtöbbször ez marad csak meg a finomítási eljárások során. Tartalmaz szénhidrátokat, fehérjét és B-vitamint.
Napi ajánlott fogyasztási mennyiség: felnőttek számára 3 adag, azaz 48 gramm teljes értékű gabona.
1 adag teljes értékű gabonát tartalmaznak a következők:
- 1 szelet teljes értékű gabonából készült kenyér;
- 1 db teljes értékű gabonából készült péksütemény;
- 1-2 csésze, teljes értékű gabona hozzáadásával készült gabonapehely;
- 10 dkg, teljes értékű gabonából készült főtt tészta;
- 10 dkg főtt barna rizs;
- 2-3 pohár pattogatott kukorica.
Néhány tipp arra, hogyan fogyasszunk több teljes értékű gabonából készült ételt:
- fehér kenyér helyett teljes értékű gabonából készült barna kenyeret válasszunk;
- fehér rizs helyett barna rizst együnk;
- sütéshez, a főzelékek sűrítéséhez teljes kiőrlésű lisztet használjunk;
- zabpehelyből vagy teljes értékű gabonából készült kekszet fogyasszunk;
- chips helyett ropogtassunk pattogatott kukoricát, de csak mértékkel!;
- hagyjuk el a finomlisztből készült élelmiszereket, helyette teljes értékű gabona hozzáadásával készült gabonatermékeket fogyasszunk reggelire.
Boross Nóra
Fotó: www.kepguru.hu
Forrás: pro.nestle-cereals.com
Vélemény, hozzászólás?