728 X 90

Negatív kalóriás ételek – a fogyás nagyágyúi

By Frizura & Szépség

Ha a cím megnyerte tetszésünket, akkor tényleg működik a figyelemfelkeltő hatása! Pedig mekkora butaság! A negatív kalóriás étel elvileg azt jelentené, hogy több kalóriát égetünk el, mint amennyit tartalmaz. Az „étel” szép ősi magyar szó, amiben az „élet” van elrejtve, vagyis étel = „életet adó”. Jelen esetben úgyis mondhatnánk, energiát adó, hiszen az biztosítja számunkra az életet.

ha nem latom-akkor nincs (1)

Az ételeket azért esszük, hogy energiát vigyünk be szervezetünkbe

Ha egy étel nem visz be energiát, hanem elvon, akkor az definíciószerűen nem étel. Így például vízzel is megtölthetjük a gyomrunkat, sőt ha az hideg, akkor még tényleges kalóriát is elvon (erre még visszatérünk). Hogy ne intézzük el ennyivel, vesézzük ki egy kicsit jobban a dolgot. Az ételek szervezetünk számára hőt adnak. Ennek a mértékegysége a kalória, vagy kilokalória. Egy kilokalória egy liter víz 1 Celsius fokkal való emelésére elég. Az ételek által biztosított hőnek, vagy energiának a mértéke tehát a kilokalória, amit a köznyelvben csak kalóriának nevezünk. A szénhidrátok és a fehérjék durván hasonló, míg a zsírok hozzájuk képest kétszer akkora mennyiségű energiát képesek szolgáltatni.

Ahhoz, hogy az ételeket megemésszük, energiát kell felhasználni

Ezt hívjuk az ételek termikus hatásának, ami nagy átlagban az ételek által biztosított energia 10%-a. Ez az energia az emésztésre, a felszívódásra, a lebontásra, illetve a melléktermékek feldolgozására, kiürítésére fordítódik. A zsírok termikus hatása a legkisebb, az általuk bevitt energia pusztán 3%-a. Vagyis ha zsírból viszünk be 100Kcal energiát, csak 3 Kcal használódik a fenti folyamatokra. A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök termikus hatása 20% körül van, míg a fehérjéké a 30%-ot is elérheti. Ha negatív kalóriás ételről beszélünk, akkor ennek az értéknek 100% felett kellene lennie. Ráadásul nagyon éhesek lennénk tőle. Akkor meg egyszerűbb, ha nem eszünk.

A képet az is árnyalja, hogy különböző testfelépítésű emberek, különbözőképpen dolgozzák fel a tápanyagokat. A nagyobb izomtömeggel rendelkező emberek több kalóriát égetnek el a tápanyagok feldolgozása során, míg a nagyobb testzsír aránnyal rendelkezők kevesebbet.

meregtelenites_folyadekfogyasztas_vitaminsziget_com

Akkor mi az igazság?

Az igazság a zsíron odaát van. A termikus hatást nem lehet önmagában szemlélni. A rostok például emészthetetlen ételösszetevők. Bélmozgást okoznak, tehát energiát használnak fel, ellenben nem valódi ételek. Viszont vizet tartanak a bélben, javítják az emésztést, serkentik a bélmozgást, és paradox módon lassítják a felszívódást. Ez utóbbi az egyik kulcs. Energiaraktározásra (vagyis hízásra) ugyanis a kiugró vércukor szintek serkentik a szervezetet. Ezt a cukrok, üdítők, fehérkenyerek, fehér liszt, fehér rizs (fehér mérgek) nagyon jól csinálják. Ezek elkerülése elsődleges fontosságú, ugyanúgy, ahogy felszívódásuk lassítása is.
A bevezetőben a hideg vizet is említettem, mint valóban negatív kalóriás ételt, ami nem étel. A hideg víz azonban, megzavarja a gyomor működését, rontja a záróizmok funkcióját stb. Ha valaki ezzel akarna fogyni, több kárt tesz, mint hasznot.

ebed a dobozbol

A másik fontosabb szempont az anyagcsere fokozása

Amit a szervezet a bevitt kalóriáktól függetlenül szabályoz, és számos hormonális, pszichés, mozgással összefüggő összetevője van. Mestermirigye egyébként a pajzsmirigy, de ő csak egy szolga a gépezetben. Ennek részletei messze túlmutatnak témánkon, mégis rámutat egy fontos tényre. Ne dőljünk be rögtön a legújabb csodadiétáknak, fogyasztószereknek, negatív kalóriás ételeknek! Ha túlsúlyunk van, akkor a szervezet egyensúlya megbomlott. Sanszos, hogy tele vagyunk mérgekkel és irritáló összetevőkkel is.

Ezt az egyensúlyt pedig egy oldalról nem fogjuk visszaállítani, legfeljebb még jobban megzavarjuk. Inkább koncentráljuk, a helyes étkezésre. Kerüljük a magas vércukor ingadozást okozó finomított szénhidrátokat, együnk sok rostot, lúgosítsunk, iktassuk ki az irritációt okozó ételeket, méregtelenítsünk, mozogjunk megfelelően, és keressük meg, mit akarunk eltakarni azzal a zsírpárnával, vagy mitől védjük vele magunkat!

Tipp a makacs zsírpárnák eltüntetésére!

Nem ördögtől való, ha professzionális gépi kozmetikai kezelést is bevetünk a fogyás érdekében. Ilyen a kavitációs zsírbontó kezelés, ami célzott, jojó-effektus nélküli alakformálást biztosít. A kavitációs zsírbontás többek között azért népszerű, mert helyi zsírbontást végez, tehát pontosan onnan fogyaszt, ahol használjuk. Így könnyen eltüntethetjük a zavaró zsírpárnákat a combról, hasról, fenékről, karról, csípőről, ám elkerülhetjük a mellméret csökkenését vagy az arcbőr megnyúlását, amely a fogyókúrák gyakori velejárója pl. Forever Slim az elfoglalt nőknek.

Dr. Gulyás Tamás
Fotó és forrás: www.vitaminsziget.com


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications