728 X 90

Nyár végi hajápolási tanácsok

By Frizura & Szépség

Lassan vége a nyári hónapoknak és még reménykedünk az indián nyárban is szeptemberben, így a fényvédelemmel továbbra is kell foglalkozni. A napsugárzás nem csak bőrünk, de hajszálaink számára is különös megterhelést jelent.

Szeretnénk ragyogó és erős hajkoronát?

„Először ismerjük meg hajunk adottságait. Ahogy egyénre jellemző bőrtípussal rendelkezünk, éppúgy van csak ránk jellemző hajtípusunk is. Aktuális hajtípusunkat meghatározza fejbőrünk egészségi állapota, hajhagymáink száma és aktivitása, hajszálaink átmérője, hajszínünk, és hajszálaink aktuális vitális állapota”- árulta el Dr. Gyovai Viola, a BIOLA termékek alapítója, aki több mint 30 éve foglalkozik természetes kozmetikumok és hatóanyag kompozíciók fejlesztésével. „Ahogy bőrünk esetében úgy a hajnál is igaz, minél vékonyabb szálú és minél világosabb a haj, annál inkább hajlamos a roncsolódásra. A vastagabb és sötétebb szálú haj ellenállóbb a nyári igénybevétellel szemben, azonban a rendszeres vagy erős terhelésre kiszáradással, töredezéssel, fénytelenséggel válaszol.”

Vizes hajjal a napon

A nyár elképzelhetetlen vízparti élmények nélkül, még ha az a vízpart csak a fürdőkád is – nyáron gyakrabban mosunk hajat, és élvezzük vizes hajjal a napsütést. A klóros víz, a sós tengervíz UV-sugárzással, napsütéssel azonban a haj azonnali károsodásának receptje. A vízcseppek felnagyítják az uv-sugárzás hatását, mely kémiai változást kezdeményez a hajszálak érzékeny fehérjeszerkezetében. A napfénnyel járó UV sugárzás károsítja a hajszálakat borító szarulemezkék fehérjekötéseit, ezáltal a haj belső szerkezete sérülékennyé válik. Ez a mindennapokban gyengébb, töredezésre hajlamos, durva tapintású hajat eredményez. Ugye ismerős a nyári természetes hajszőkülés? Eleinte talán csinosnak találjuk, hajunk azonban erőtlenné, fénytelenné, szárazzá és töredezetté válik.

Klóros víz

A medencék hűs vize csábító a nagy nyári forróságban, nem is kell ellenállni a hívásának. Azt azonban fontos tudni, hogy a medencék vizében található klór reakcióba lép a kutikulával (haj külső hámrétegével), ezáltal durva tapintásúvá téve a hajat. A csobbanás után ezért érdemes a hajat kiöblíteni, strandolás után pedig alaposan megmosni és professzionális hajápolóval kezelni.

Festett és szőke haj fokozott veszélyben

A hajszínt a hajban lévő különböző fajtájú és mennyiségű melanin jelenléte határozza meg, ez található meg a különféle hajfestékekben is. A hajszálak cortexében (ez a kutilkula alatt húzódó réteg) található melaninhoz azonban elér az UV fény, és a létre jövő reakció világosítja a hajat; ahogyan mondani is szoktuk „kiszívja a nap”. Festett hajnál azonban kifejezetten bosszantó lehet, ha gondosan megválasztott hajszínünk megváltozik, így színezett hajnál különösen fontos a professzionális UV védő spray használata. De a fürdőzés ugyancsak rejt veszélyeket. Nyilvános medencék vizét gyakran kezelik réz-szulfáttal algásodás ellen, amely a szőke hajjal reakcióba lépve enyhén zöldes színűre változtathatja annak árnyalatát. A festett és természetes szőkéknek ezért bőséges öblítés és samponos hajmosás javasolt strandoláskor.

Tenger víz és só

Szerencsére sem a tengervíz, sem a homok nem roncsolja kémiai reakciók útján a hajunkat így nyugodtan élvezhetjük a tengeri fürdőzést. A só szárító hatása miatt partot érve mégis érdemes édesvízzel átöblíteni a hajunkat, és az a bőrünk védelme miatt is  hasznos. A homok csiszoló-hatású anyag révén ugyancsak károsíthatja a kutikulát, ha úgy fésülködünk, hogy homokszemek kerültek a hajunkba, így érdemes tőlük is mielőbb megszabadulni.

Nyár végi hajápolási rutin 4 pontban

🙂 Napsütésben, nyári sportokhoz mindig viseljünk kendőt, sisakot vagy kalapot, természetes vízben úszáshoz hajunkat is védjük úszósapkával, baseballsapkával vagy a fényártalmaktól védő antioxidánsokat, vitaminokat tartalmazó termékkel pl. napozás közbeni professzionális hajvédő termékekkel.

🙂 Hajmosáshoz könnyű, habsampont használunk (pl.: apróbojtorján és komló regeneráló samponhab), mely nem csak tisztít, de vitaminokkal táplál és regenerál is, nem nehezíti el a hajszálakat. A professzionális sun termékek is nagyon jók.

🙂 Hajmosást követően tápláló, az egészséges szerkezetű hajszálképződést elősegítő, természetes hatóanyagokban és növényi olajokban gazdag vitaminos hajbalzsammal ápoljuk a hajat.

🙂 Hajszárító helyett árnyékos, szellős helyen hagyjuk megszáradni a hajat, lehetőleg szabad levegőn, és soha ne a közvetlen napfényben.

Forrás: BIOLA

Fotó 2: Frizura & Szépség

Kulcsszavak: , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications