728 X 90

Októberi hírek és programajánló

By Frizura & Szépség

Indiai Gasztrofesztivál a Lélek Palotájában – Vegán ízek forradalma 50-féle fogással. Engedjünk meg magunknak egy napot, amikor pocakunkat finomabbnál finomabb egészséges vegán ételek sorával kényeztetjük! Kóstoljuk végig mi is a több tucat ínycsiklandozó ételt, melyekből jó néhányat a szemeink láttára készítenek el!

Az Indiai Vegán Gasztrofesztivál a vegetáriánus világnap és Mahátma Gandhi születésének évfordulója, az erőszakmentesség világnapja alkalmából 50-féle vegán étellel várja vendégeit. A szervezők célja, hogy bebizonyítsák: a vegán étrend is lehet isteni finom. Nem csak ízletes, rendkívül változatos és egészséges is. A rendezvény során 10–17 óráig, nyitástól egészen zárásig készülnek a finom fogások. A rendezvényen az egyszerű, meleg reggeliktől a hatféle alapízt felsorakoztató ebédmenün át egészen a délutáni könnyebb csemegékig és édességekig mindent megtalálnak majd az érdeklődők.

A gasztronómiai rendezvény alkalmával megismerkedhetünk India tradicionális konyhaművészetével, amely a világ egyik legváltozatosabb és legízletesebb főzési hagyománya. A rendezvényen vegetáriánus séfek bemutatásával közelről is megismerhetjük a indiai fűszerek különleges világát, felhasználásuk módját, párosításukat. A fűszerhasználat mellett alapvető keleti konyhatechnikai eljárásokat is elsajátíthatunk. A szakácsok látványos főzőbemutatóval várják a kíváncsiskodókat, akikhez bátran fordulhatunk személyes kérdéseiddel is. Gyönyörködhetünk a hagyományos, szabadtéri, indiai agyagtűzhelyen való főzés látványában is, sőt meg is kóstolhatjuk az ott készült csemegéket. A fesztivál ideje alatt több mint 50 különféle vegán ételkülönlegesség között felsorakoznak majd a szabdzsik (zöldséges főételek), a különleges rizsételek, a közkedvelt csatnik (édes-csípős szószok), az egzotikus csemegék, lepénykenyerek, édességek és aromás italok. Mindezek mellett természetesen teret engedünk a vegán konyha egyéb variációinak is. Bemutatjuk például, hogyan készíthetjük el megszokott magyaros ételeinket vegán módon, hogyan alkossunk főzés nélküli nyers finomságokat, valamint megtanítunk pár gluténmentes sütési alternatívát, hiszen az indiai ételekben előszeretettel alkalmaznak a búza helyett magból, illetve hüvelyesekből nyert liszteket.

„Arany péntekkel” nyit az ősz legízletesebb gasztrofesztiválja. Már csak pár nap és október 12–14. között újra itt a 6. Kürtőskalács Fesztivál, melynek házigazdája idén Papp Gergő, „Pimasz úr” lesz. Különlegességként beköszönt az „Arany péntek” és szombaton a jótékonysági közösségi sütésen, a Kürtőskalandon megválasztják a legjobb kürtőskalácsdesszertet készítő „céges” csapatot a budai Gesztenyés-kertben. „Tapasztalatból mondom, hogy nincs még egy olyan ínycsiklandozó finomság, mint a kürtőskalács. Egyszerűen gyerekkorom óta rabja vagyok, olyan 8 éves lehettem, amikor egy nyári táborban a Tisza-parton először találkoztam a hungarikummal és egyből sokkot kaptam, hogy létezik ilyen ízmámor. A belül puha, kívül aranybarnára lakkozott mennyei tészta láttán tátva maradt a szám és azóta is ez az örök szerelmem. Sőt mondhatom, hogy most már az egész családom megszállottja. Nemrég még közelebbről is volt szerencsém megismerkedni a kürtőskalács-készítés rejtelmeivel, ami meg kell valljam, izgalmas küldetés, ugyanis igazi antitalentum vagyok a konyhában, de enni annál jobban szeretek” – mesél a kürtőskalácsos élményeiről Gergő, aki él-hal a fahéjas finomságért.

A Kürtőskalács Fesztiválon a hagyományokhoz hűen most is a szombati Kürtőskaland lesz a legnagyobb attrakció, amelyen Papp Gergő „Pimasz úr”, ha nem is ott alszik, de ott vendégeskedik, és a jelentkező csapatoknak őt kell lenyűgözni kürtőskalácsból készült desszertekkel. Az esemény tétje – akár az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda kreatív desszertjeiből inspirálódva –, hogy a versenyző csapatok újragondoljanak egy hagyományos magyar édességet kürtőskalács felhasználásával.

„Szerettük volna idén valami igazán kreatív ötlettel feldobni a jótékonysági közösségi kürtőskalácssütést, a Kürtőskalandot, így született meg a Süt a cég! felhívás, melynek lényege, hogy az idei évben hazai cégek nevezhetnek kétfős csapataikkal a jótékony sütésre. Azért is jutott eszünkbe ez a kis csavar, mivel október 13. (szombat) munkanap, így a cégek tarthatnak egy extra csapatépítéssel egybekötött munkanapot, melyen elsajátíthatják a kürtőskalács-készítés fortélyait és ráadásképp a hátrányos helyzetű gyermekeknek is örömet szerezhetnek. Emellett természetesen, ahogy eddig is, jelentkezhet bárki, barátok, családok, nem feltétel, hogy céges csapat legyen, maximum kitalálnak maguknak egy „cégért”!” – mesél a 6. Kürtőskalács Fesztivál legnagyobb szenzációjáról András Tünde, a rendezvény megálmodója.

„A tésztát idén is a csapatok gyúrják majd és ebben az évben sem marad el Magyarország kürtőskalács-szeretet térképének megrajzolása. A csavar pedig az, hogy egy klasszikus magyar édességet kell újragondolniuk a csapatoknak, természetesen az édes, parázson sült kürtőskalács-kombinációval.  A felhívás most az, hogy a csapatok híres vagy nem híres magyar desszerteket kürtőskalácsra hangoljanak. Feltétel, hogy édes desszert legyen, a libamájat és a piros aranyat hagyjuk most ki belőle” – egészíti ki a felhívás részleteivel Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős és az Édes Mackó ügyvezetője.

„A verseny tétje az, hogy az első 3 helyezettből választjuk ki azt a szerencsés céges csapatot, akinek a kreációja ott fog szerepelni egy teljes hónapig az Édes Mackó étlapján. Fontos az is, hogy vendéglátói körülmények között is könnyen elkészíthető legyen, megfizethető alapanyagokból készüljön és jól hangzó neve legyen. Az Édes Mackó vezetősége fenntartja a jogot a recept, a tálalás, a forma módosítására, természetesen az ötletgazda beleegyezésével. A nyertes csapat 10 db Holnemvolt Vár-belépőjegyet kap és a desszertjének bármikor elkészítjük neki az Édes Mackóban” – teszi hozzá Gáspár.

A 6. Kürtőskalács Fesztiválon a hagyományos kürtőskalácsok és a közkedvelt ínyencségek mellett az Édes Mackó finomságait: a Madárlátta Kürtőst, a Kürtős Gubát és a Kürtőst Grízt is megkóstolhatják majd a látogatók és természetesen glutén- és laktózmentes, valamint a fitneszkürtőskalács is készül majd a megannyi ízű, nagyságú és formavilágú kürtőskalács mellett. Sőt az „Arany pénteken” a 27 kürtőskalácsstand 1–1 kedvencét féláron fogja kínálni az édesszájúaknak.

A háromnapos Kürtőskalács Fesztiválon idén is szórakoztató koncertekkel színesítik a széles gasztronómiai kínálatot. Pénteken Petruska és a Lóci játszik koncertje között egy új kedvencünk lép fel, egy új szín a zenei palettán: a burleszk pop-rockot játszó Harlekin zenekar. Szombaton a gyermekeket a Kolompos zenekar szórakoztatja, míg este Biga és Wolf Kati koncertjén kapcsolódhatnak ki a látogatók. Vasárnap Gubás Gabi és Szabó Győző duettje, valamint a Wedding Boys & Flóra koncertje zárja a fesztivált. A Kürtőskalandra itt lehet regisztrálni: http://www.kurtoskalacsfesztival.hu/kurtos-kaland-2018 

 

Két év után az eddigi legérzelmesebb albumával tér vissza a négyszeres Grammy-díjas énekes, Michael Bublé. Az új lemez címe , vagyis Love, amelyről a When I Fall In Love már elérhető a zenemegosztókon. Bublé 2016-ban vonult vissza, miután 3 éves kisfiánál rákot diagnosztizáltak. A gyermek felépülése után teljes erőbedobással tér vissza karrierjének legérzelmesebb anyagával. „Nem számítottam arra, hogy valaha is újra zenélni fogok, az egész életem megváltozott az elmúlt két évben. Minden percemet a feleségemmel és a gyerekeimmel akartam tölteni, rajtuk volt a hangsúly. Ebben az időben annyian voltak mellettünk, imádkoztak értünk, hogy az egész életfelfogásom megváltozott. Megtanultam, hogy mennyi szeretet és emberség van a világon és azt éreztem, hogy ezt a zenémen keresztül is meg kell mutatnom. Ezekben a dalokban mindez megtalálható. Nagyon büszke vagyok erre az albumra” – mondta Bublé. A korongon két duett is helyet kapott, az egyikben Bublé a Legnagyobb showman című film betétdal énekesével, Loren Allreddel zenél, a másik dalban pedig a többszörös Grammy-várományos, Céline McLorin Salvant sokszínű hangja csendül fel. Az új lemez november 16-án debütál, addig pedig egy kis ízelítő, a When I Fall In Love, amelynek már a hivatalos videóklipje is elkészült.

 

Ki mondta, hogy itthon nem találunk rá a pihenésre? Bükfürdő és környéke egész évben a pihenésre és feltöltődésre vágyó utazók kedvelt célállomása. A csodálatos Répce-vidék gazdag madár- és növényvilága vonzó látványosság a természet szerelmesei számára, de az Alpokalja „harapható” friss levegője is különleges adomány, amelyet minden vendég kiegészítő szolgáltatásként kap meg. A színpompás őszi hónapok elsősorban azokat a vendégeket csábítják, akik számára az egészség és az azt megőrző programok is fontosak. Bükfürdő páratlan természeti adottsága minden bajra gyógyír. Megmártózni a selymes, meleg és rendkívül magas ásványianyag-tartalmú gyógyvizében vagy egy nagy sétát tenni az ezernyi színben pompázó őszi természetben már önmagában is nagy ajándék egészségünknek. De ezt az élményt még magas színvonalú medicalwellness-szolgáltatásokkal, gasztronómiai különlegességekkel és a helybéliek kedves mosolyával tehetjük teljesebbé. Időpont: 2018. október 7., vasárnap 10–17 óra. Helyszín: Lélek Palotája, 1039 Budapest, Lehel utca 15–17. Bejárat: I. kapu: 1039 Budapest, Lehel utca 15–17., II. kapu: 1039 Budapest, Attila utca 8.

Kulcsszavak: , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hírlevél feliratkozás

Frizura és szépség