728 X 90

Öleljünk minél többet!

By Frizura & Szépség

Nagyon szeretek ölelni és ölelgetve lenni. Nincs olyan nap, hogy ne ölelném meg a szeretteim, ha tehetem. Ilyenkor mindig érzem az ölelés varázsát, jótékony hatását. Szembe jött velem egy összegzés, hogy milyen jótékony hatásai vannak, így azt gondoltam, hogy ezt nektek is olvasnotok kell. Íme az ölelés varázsereje 9 pontban.

Serkenti az oxitocint

Az oxitocin olyan neurotranszmitter, amely a limbikus rendszerre, az agy érzelmi központjára hat, elősegíti a megelégedettség érzését, csökkenti a szorongást és a stresszt, sőt az emlősöket monogámmá is teszi. Ez a hormon felelős azért, hogy ma mindannyian itt vagyunk. Ez a kis igazgyöngy szabadul fel a szülés idején, és segítségével az anyák megfeledkeznek a világra jövetelünkkor tapasztalt kínzó fájdalomról, és változatlanul szeretnek és idejüket velünk akarják tölteni. A Kaliforniai Egyetem új kutatása arra enged következtetni, hogy hasonlóan civilizáló hatást gyakorol az emberi hímekre, akik gyengédebbé válnak, erősödnek a kapcsolataik és társadalmi kötődéseik. Ezenkívül drámaian megnövekedett a vizsgált személyek libidója és szexuális teljesítménye. Ha megölelünk valakit, az agyalapi mirigyünk oxitocint küld a szervezetünkbe, csökkentve a pulzust és a kortizolszinteket. A kortizol a stresszért, a magas vérnyomásért és a szívbetegségért felelős hormon.

Támogatja a türelmet

A kapcsolatok javulnak, amikor az emberek időt szánnak arra, hogy értékeljék és elismerjék egymást. Az ölelés az egyik legegyszerűbb módja egy másik személy megbecsülésének és elismerésének kifejezésére. A világ egy forgalmas, nyüzsgő hely, és folyamatosan rohanunk a következő feladat után. Amikor a nap folyamán egy-egy pillanatra lelassítunk, hogy valakit szívből megöleljünk, használunk magunknak, másoknak és gondozzuk önmagunkban a türelmet.

Megelőzi a betegséget

A gyöngédség közvetlen hatással van a stressz csökkenésére, amellyel megakadályozza számos betegség kialakulását. A Miami Orvosegyetem Érintéskutató Intézete több mint 100 tanulmányt folytatott le és talált bizonyítékot jelentős hatásokra, mint például a koraszülöttek gyorsabb növekedése, a fájdalom csökkenése, az autoimmun betegségek tüneteinek csökkentése, cukorbeteg gyermekek glükózszintjének csökkenése és megerősödött az immunrendszer rákos betegeknél.

A csecsemőmirigy serkentése

Az ölelések erősítik az immunrendszert. A szegycsontra gyakorolt gyengéd nyomás és az érzelmi töltet a szolár plexus (napfonat) csakrát aktiválja. Ez stimulálja a csecsemőmirigyet, amely szabályozza és egyensúlyozza a szervezet fehérvérsejt-termelését, amitől egészséges és betegségmentes maradsz.

Kommunikáció szavak nélkül

A kommunikáció közel 70 százaléka nem verbális. A testbeszéd értelmezése akár egyetlen mozdulaton múlhat, és az ölelés kiváló módja annak, hogy önmagamat szavak nélkül fejezzem ki egy másik ember vagy állat irányában. Nemcsak a szeretetet és gondoskodást érzik az ölelésedben, hanem olyannyira befogadóvá válnak, hogy képesek lesznek továbbadni másoknak kezdeményezéseink gyümölcsét.

Önbecsülés

A ölelés növeli az önbecsülést, különösen a gyermekeknél. A tapintás, mint érzékelés a csecsemők számára nagyon fontos. A baba először érintés segítségével ismeri fel a szüleit. Születésünktől fogva a családunk érintése által érzékeljük, hogy szeretnek és hogy különlegesek vagyunk. Az önértékelés és a tapintás érzékelésének kisgyermekkori összefüggése még a felnőtt idegrendszerében is jelen van. Ahogy cseperedünk, anyánk és apánk ölelései sejtszinten épülnek be az emlékezetünkbe, így egy ölelés zsigeri szinten hat. Az ölelések azt erősítik bennünk, hogy képesek vagyunk saját magunk szeretetére.

A dopamin serkentése

Minden, amit bármelyikünk tesz, befolyásolja a dopaminszintet és -termelést. Az alacsony dopaminszint szerepet játszik a neurodegeneratív Parkinson-kór, valamint a hangulati betegségek, például a depresszió kialakulásában. A dopamin felelős a „jól érzem magam” érzésért és a motivációért! Az ölelések ösztönzik az agyat a dopamin, az örömhormon felszabadítására. A dopaminszenzorok azok a területek, amelyeket számos stimulálószer, mint a kokain és a metamfetamin is célba vesz. Bizonyos fajta dopaminreceptorok jelenléte kapcsolatot mutat az érzékiség utáni vággyal.

A szerotonin serkentése

Az érintés és az ölelés endorfint és a szerotonint szabadít fel és a vérerekbe jutva élvezetet kelt, megakadályozza a fájdalmat és a szomorúságot, csökkenti a szívproblémák kialakulásának esélyeit, segít a túlsúly megakadályozásában és az élet meghosszabbításában. Még a háziállat simogatása is nyugtató hatással bír és csökkenti a stressz-szintet. A hosszabb ideig tartó ölelés növeli a szerotonin szintjét, emeli a hangulatot és boldogságot teremt.

Paraszimpatikus egyensúly

Az ölelés kiegyensúlyozza az idegrendszert. A bőr apró, tojásalakú, Pacini-testecskéknek nevezett nyomásérzékelő központok hálózatával rendelkezik. Ezek érzékelik az érintést, és a bolygóidegen keresztül kapcsolódnak az agyhoz. Az ölelés fogadása és adása galvanikus bőrreakciót vált ki, ami megváltoztatja annak elektromos vezetőképességét. A bőr nedvessége és elektromossága az idegrendszer kiegyensúlyozottabb – paraszimpatikus – állapotát jelzi.

Az ölelésből soha nem elég. Ölelésre fel!

Molnár Gréta

Forrás: www.fenyorveny.hu

Cikkajánló:

Fáradtság? Gyengeség? Fejfájás? Figyeljünk a vashiány jeleire!

Hidratált és ragyogó arcbőr a NIVEA  Hydra Skin Effect termékcsaláddal

Mivel lepjük meg magunkat?

Schlovicskó Kata sminkmester 2021-es esküvői sminktippjei

Szeresd önmagad!

Almás süti Gretas Kitchen konyhájából

Kneipp-kúra a test, a lélek és a szellem harmóniájáért

Így segít a böjt a testnek és a léleknek

A séta a legjobb orvosság

Tavaszi szépségújdonságok

Így válasszunk a tavaszi arckezelések között!

A meditálás jótékony hatásai. Ismerd meg a Transzcendentális Meditációt!

 

Fotó: Internetpatika

Kulcsszavak: , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble