728 X 90

ÖRÖKSÉG zenekar: népi dallamok modern zenei köntösben

By Frizura & Szépség

A világzene megnevezésről sokat lehet hallani, de mit is takar valójában? Népzenei motívumokat, dallamokat, vagy akár teljes népdalok, feldolgozását, adaptálását, alkalmazását a mai modern, rock-pop környezetbe, népzenei, autentikus hangszerek megszólaltatásával a mai elektronikus hangszerek mellett. Ennek a mai divatos neve: világzene.

_MG_1495_jav

Az Örökség zenekar is ezt a műfajt képviseli hazánk zenei palettáján. 2011 elején alakultak kiválva a Kormorán együttesből, hátrahagyva maguk mögött tíz Magyar Örökség-díjjal elismert évet. Továbbra is a folkrock műfajban folytatva zenei pályájukat, énekelnek, zenélnek szeretett közönségünknek, s immáron az 5. évnek indulnak neki, mint Örökség.

bdcc3258
S hogy mi is az „örökségük”? „Leginkább egyfajta kettősség. Szórakoztatva elgondolkodtatni, nemcsak lendületes, rockos megszólalású dalokkal, hanem szívhez szóló lágyabb dallamokkal is. Énekelni hazáról, szeretetről, barátságról, szerelemről, a lélek rejtelmeiről, s mindarról, ami még foglalkoztat bennünket. Zenei megszólalásunkban helyet kap a hagyományos rockzenei hangszerek mellett az akusztikus gitár és olyan autentikus népi hangszerek, mint a hegedű, kaval, furulyák, tekerőlant, citera, tárogató, töröksíp. Megszólalásunkra mindemellett jellemző a vokális hangzás, s magyar népzenei dallamok megcsillanásai dalainkban” – mesélte Szabó Miklós, a zenekar gitárosa.

_MG_1515_jav

A zenekar tagjai: Géczi Erika ének, akusztikus gitár, Jelinek Zsu ének, Mr. Basary ének, Szabó Miklós gitár, Nagy László dob, Gulyás Ferenc népi hangszerek, Kovács „Kolbi” Marci hegedű, Kosz Szilveszter billentyűs hangszerek és Szilva János basszusgitár.

e1adf76a

A zenekar tagjai 2013-ban több elismerésben is részesültek. Gulyás Ferencet a Magyar Kultúra Lovagjává avatták népzenei munkássága elismeréseként, valamint Kovács Marcit kiemelkedő tevékenységéért junior Príma Primissima díjjal jutalmazzák.

!cid_07957BC0-CA0A-4785-B18D-17D1C07B24FF@localA napokban jön ki a legújabb albumuk Szabadság és szerelem címmel. A 15 új dalt tartalmazó CD szokás szerint több zenei stílust ötvöz a magyar népzene melódiáival, elemeivel.

December 19-én egy karácsonyi koncerten Budapesten is találkozhatunk az együttessel, ahol megszólalnak saját dalaik, az Ébredés és a Szabadság és szerelem című albumaikról, valamint a Kormoránban játszott legkedveltebb dalok.

Weboldal: www.azorokseg.hu


[an error occurred while processing the directive]

(1) Reader Comment

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications