728 X 90

Rácsos Gretas Kitchen módra

By Frizura & Szépség

Ez a süti is ott van a karácsonyi sütijeim között. Nincs úgy karácsony, hogy ne sütném meg a többi kedvenc mellett. Emlékszem, hogy kb. 9 éves voltam, amikor először megsütöttem az első rácsos sütimet egyedül. Nagy izgalomban voltam, reggel korán keltem és mire a család felébredt, már kész is volt az első saját sütim.  Azóta kicsit alakítottam a tészta receptjén, mert én szeretek diót tenni magába a tésztába is, mivel így még finomabb lesz a linzertészta. Nagyi anno még nem tett! Nagyon sokat sütöttünk együtt, karácsonykor mi ketten voltunk a sütőbrigád. Tőle tanultam meg sütni és a sütés szeretetét is tőle kaptam.

Természetesen bármikor meg lehet sütni a rácsost, de nekem a nagyi miatt a karácsonyi ünnepekhez kötődik.

Hozzávalók

50–60 dkg liszt. Amennyiben darált diót is teszünk a tésztába, akkor kevesebb liszt kell pl. ha 10 dkg darált diót teszünk a tésztába, akkor a lisztből is ennyivel kevesebb kell bele. Nem szabad sokkal több diót tenni bele, mert akkor a tészta állaga megváltozik és nehezem lesz nyújtható.

20 dkg vaj,

cukor,

vaníliacukor,

sárgabaracklekvár, vagy amit szeretünk. Finom szilva- és szederlekvárral is, érdemes kipróbálni többfajta ízt. Én most is kétfajta lekvárral készítettem.

tojás 1 db.

tejföl. Bele kb. 1 evőkanállal, de ez a tészta állagától is függ. A rácsok bekenéséhez sütés előtt.  Én tojás helyett tejföllel szoktam bekenni.

sütőpor 1 db.

30–40 dkg dió. Itt egyrészről kell dió a tésztába kb. 10 dkg, és kell megszórni a lekvárt. Én szeretek sokat szórni rá.

reszelt citromhéj.

Elkészítés

Összekeverem a lisztet a sütőporral, a tojással és az olvasztott vajjal. Majd hozzáadom a cukrot, a vaníliacukrot és a citrom reszelt héját. Ezután beleöntöm a darált diót is és jól összedolgozom a tésztát. Amennyiben nem vagyok elégedett a tésztám állagával, akkor teszek hozzá még egy kis kanál tejfölt, például ha törik a tészta és nem nyújtható rendesen. A tészta 2/3-ból lesz az alja a sütinek és a maradék 1/3-ból pedig készül majd a rács.

Van hogy nem annyira nyújtható a tésztám, és nem sikerül kinyújtani az alapot a tepsibe, ilyenkor a sütőpapírra ráteszem a tésztát és már a sütőtálban egyengetem szét a tésztát, a süti majdani alsó részét. Ez egy kis csalás, de a kész sütinél már senki sem fogja észrevenni.

Amikor már a tészta szét van terítve a tepsi alján ujjnyi vastagságban, akkor jöhet rá a lekvár. Én ebből is szeretek többet tenni, de azért vigyázni kell, ha hígabb a lekvár. Olyat is szoktam csinálni, hogy a tepsi egyik felébe egyfajta lekvárt teszek és a másik oldalra egy másikat. Amikor jó beterítettem a tésztát a lekvárral, akkor jöhet a darált dióval való megszórása.

Közben elkezdem készíteni a rácsokat. Van hogy kinyújtom és késsel felvágom, de ha kicsit is törik a tészta, akkor ez nem mindig megy. Van hogy elkezdem sodorni a rácsokat.

Amikor készen vagyok az első sor rácsozással, akkor tejföllel megkenem a rácsokat. Majd jöhet a következő réteg rá, amit szintén megkenek tejföllel. Én jobban szeretem a tojássárgánál, mert amikor rásül, finomabb az íze a tejfölnek.

Sütés

Előmelegített kb. 180 fokos sütőben körülbelül 30 percet sütjük 170–190 fok között. Én légkeveréses sütőben sütöm.

Jó étvágyat hozzá!

 

Molnár Gréta – Gretas Kitchen

Cikkajánló:

Mézeskalácsrecept, ahogy mi szeretjük Gretas Kitchen módra

Fehércsokoládés mandulás kekszrecept Gretas Kitchen módra

Karácsony bűntudat nélkül: így ünnepeljünk hízás nélkül!

A datolya a karácsonyi menü új alapanyaga

Kulcsszavak: , , , , , ,

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications