Rácsos Gretas Kitchen módra
Ez a süti is ott van a karácsonyi sütijeim között. Nincs úgy karácsony, hogy ne sütném meg a többi kedvenc mellett. Emlékszem, hogy kb. 9 éves voltam, amikor először megsütöttem az első rácsos sütimet egyedül. Nagy izgalomban voltam, reggel korán keltem és mire a család felébredt, már kész is volt az első saját sütim. Azóta kicsit alakítottam a tészta receptjén, mert én szeretek diót tenni magába a tésztába is, mivel így még finomabb lesz a linzertészta. Nagyi anno még nem tett! Nagyon sokat sütöttünk együtt, karácsonykor mi ketten voltunk a sütőbrigád. Tőle tanultam meg sütni és a sütés szeretetét is tőle kaptam.
Természetesen bármikor meg lehet sütni a rácsost, de nekem a nagyi miatt a karácsonyi ünnepekhez kötődik.
Hozzávalók
50–60 dkg liszt. Amennyiben darált diót is teszünk a tésztába, akkor kevesebb liszt kell pl. ha 10 dkg darált diót teszünk a tésztába, akkor a lisztből is ennyivel kevesebb kell bele. Nem szabad sokkal több diót tenni bele, mert akkor a tészta állaga megváltozik és nehezem lesz nyújtható.
20 dkg vaj,
cukor,
vaníliacukor,
sárgabaracklekvár, vagy amit szeretünk. Finom szilva- és szederlekvárral is, érdemes kipróbálni többfajta ízt. Én most is kétfajta lekvárral készítettem.
tojás 1 db.
tejföl. Bele kb. 1 evőkanállal, de ez a tészta állagától is függ. A rácsok bekenéséhez sütés előtt. Én tojás helyett tejföllel szoktam bekenni.
sütőpor 1 db.
30–40 dkg dió. Itt egyrészről kell dió a tésztába kb. 10 dkg, és kell megszórni a lekvárt. Én szeretek sokat szórni rá.
reszelt citromhéj.
Elkészítés
Összekeverem a lisztet a sütőporral, a tojással és az olvasztott vajjal. Majd hozzáadom a cukrot, a vaníliacukrot és a citrom reszelt héját. Ezután beleöntöm a darált diót is és jól összedolgozom a tésztát. Amennyiben nem vagyok elégedett a tésztám állagával, akkor teszek hozzá még egy kis kanál tejfölt, például ha törik a tészta és nem nyújtható rendesen. A tészta 2/3-ból lesz az alja a sütinek és a maradék 1/3-ból pedig készül majd a rács.
Van hogy nem annyira nyújtható a tésztám, és nem sikerül kinyújtani az alapot a tepsibe, ilyenkor a sütőpapírra ráteszem a tésztát és már a sütőtálban egyengetem szét a tésztát, a süti majdani alsó részét. Ez egy kis csalás, de a kész sütinél már senki sem fogja észrevenni.
Amikor már a tészta szét van terítve a tepsi alján ujjnyi vastagságban, akkor jöhet rá a lekvár. Én ebből is szeretek többet tenni, de azért vigyázni kell, ha hígabb a lekvár. Olyat is szoktam csinálni, hogy a tepsi egyik felébe egyfajta lekvárt teszek és a másik oldalra egy másikat. Amikor jó beterítettem a tésztát a lekvárral, akkor jöhet a darált dióval való megszórása.
Közben elkezdem készíteni a rácsokat. Van hogy kinyújtom és késsel felvágom, de ha kicsit is törik a tészta, akkor ez nem mindig megy. Van hogy elkezdem sodorni a rácsokat.
Amikor készen vagyok az első sor rácsozással, akkor tejföllel megkenem a rácsokat. Majd jöhet a következő réteg rá, amit szintén megkenek tejföllel. Én jobban szeretem a tojássárgánál, mert amikor rásül, finomabb az íze a tejfölnek.
Sütés
Előmelegített kb. 180 fokos sütőben körülbelül 30 percet sütjük 170–190 fok között. Én légkeveréses sütőben sütöm.
Jó étvágyat hozzá!
Molnár Gréta – Gretas Kitchen
Cikkajánló:
Mézeskalácsrecept, ahogy mi szeretjük Gretas Kitchen módra
Fehércsokoládés mandulás kekszrecept Gretas Kitchen módra
Vélemény, hozzászólás?