728 X 90

Shaolin kungfu és Taiji a testi-lelki harmóniáért

By Frizura & Szépség

Az elmúlt hónapokban inkább a nőiesebb sportokról írtunk, így most bemutatunk kevésbé ismert és férfiasabb sportokat is. Hölgyek is bátran kipróbálhatják. Nagyon jó, ha több mozgásformát is kipróbálunk, és akár párhuzamosan 2-3 sportnak is hódolunk. Ezek lehetnek teljesen különbözőek is. A lenti három mozgásforma amellett hogy trenírozza a testet, komoly hangsúlyt fektet a lélek edzésére is, a testi-lelki harmónia megteremtésére. Nagy múlttal rendelkező irányzatok.

kungfu1

Shaolin kungfu

A Shaolin szó jelentése erdő fái vagy fiatal fák az erdőben.

A Shaolin kungfut a harcművészetek királyának nevezik, mivel 1500 éves múltra tekint vissza, és ebből származtatják az összes többi harcművészetet, ill. küzdősportot. Kínából származik, a Shaolin Templomból, melyet a harcművészetek után érdeklődők Mekkájaként tartanak nyílván.

A Shaolin kungfu magában foglalja a test és a lélek megedzését egyaránt, hogy ez a kettős harmonikus egyensúlyt teremtsen. Tradíciójának köszönhetően rendkívül színes és sokoldalú gyakorlatokból épül fel, melyek között megtalálható a számtalan pusztakezes és fegyveres formagyakorlat, a küzdelmi és önvédelmi technikák, és az egészségmegőrző, ill. meditációs gyakorlatok egyaránt.

wushu

Wushu

A wushu új keletű összefoglaló név, mivel régebben nem volt gyűjtőnevük a harcművészeteknek, egészen a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásáig. Ekkortól neveztek minden olyan technikát, ami harcművészettel volt kapcsolatos wushunak. A modern wushu Kína nemzeti sportja lett.

Erősíti művelőjének összpontosító képességét, fegyelmét és fizikai erőnlétét, amelyet tartós gyakorlással és elméleti ismeretek elsajátításával érhet el. Elve az, hogy minél kisebb erőkifejtéssel és sérelemokozással, minél nagyobb biztonságot nyújtson a közelharcban támadó ellen.

A modern wushu versenyei nyilvánosak, nemzetközileg meghatározott és elismert szabályok szerint folynak. Neve a sportágban hagyományosan elfogadott, nemzetközileg elismert. A kínai állam egyik legfontosabb sportcélja, hogy a wushut olimpiai sportággá alakítsa.

taiji1

Taiji

A taiji szó jelentése a legvégső mennyei ököl. Az a módszer, amely az élet megismerését úgy segíti elő, hogy testünket összehangolja tudatunkkal, amely a fejlődés intenzív és kellemes módját adja. A taiji egy kínai mozgásművészet, pontosabban egy kínai harcművészeti ág, ami abban különbözik a többi harcművészettől, hogy a tudat elsődleges szerepét hangsúlyozza, ezután az energiáét, és csak utána a fizikai megjelenését egy-egy mozdulatnak, vagy az erőnek. Abból indul ki, hogy a fizikai erő és gyorsaság fejlesztése csak egy bizonyos határig lehetséges, míg a tudat fejlesztése határtalan.

Az erőink és energiánk, ami maga a chi testünkben meghatározott rendszerben működik, hasonlóan a vérkeringéshez. Akkor vagyunk egészségesek, ha az energia áramlása erős és egyenletes. A taiji mozdulatai követik az energia áramlását, és ezt használják fel a harci alkalmazásokban is. Védés, hárítás és támadás. Összehúzódás és kiterjedés. Az energia kiáramoltatását és begyűjtését szolgálja minden egyes mozdulat.

A Shaolin kungfut gyerekek is kipróbálhatják, a taiji viszont inkább felnőtteknek ajánlott.

kungfu2

Ha valakinek felkeltettük az érdeklődését a fenti sportokkal kapcsolatosan vagy érdekli a kínai kultúra, akkor ajánljuk a következő programot.

X. Chan Wu Magyar Bajnokság és Kínai Kulturális Napok

– 2013. június 1. és 15. között Budaörsön.

Az egyhetes rendezvény Budaörsre repíti Kína kultúráját, tradícióját és egyik legnagyobb városának (Canton) képviselőit.

A június 1-jei nemzetközi nyílt bajnokságon a közönség megismerheti a kínai harcművészet csodálatos világát. A versenyen a világ számos országából érkező résztvevők mutatják meg a kungfuban elsajátított tudásukat. A tradicionális Shaolin kungfu kategóriákon kívül wushu, taiji és sanda versenyszámok is szerepelni fognak. Az egynapos bajnokság folyamán 4 korcsoporton belül 40 kategóriában indulhatnak a meghívott egyesületek versenyzői, melyek között számtalan pusztakezes és fegyveres formagyakorlat, illetve light és full küzdelem is helyet kap.

Az esti gálaműsorban kultúrák találkoznak, japán tradicionális Taiko dobshow és Shaolin harci parádé nyújt tartalmas szórakozást.

A versenyen kerül sor a Kínai Kulturális Napok megnyitójára. A bajnokság kezdetétől egy héten keresztül audiovizuális kiállítás nyílik a budaörsi városházán. A kiállítás betekintést nyújt Kína harmadik legnagyobb városának életébe, képek és filmek segítségével. A közönség megismerheti Kína tradicionális és modern arcát.

Június 4-én egész estés előadássorozat alkalmával lehetőség lesz betekinteni a kínai teaszertartás kultúrájába, a kínai írás művészetébe, a kalligráfiába, valamint az oroszlántánc és a kínai ősi gyógyítási technikák érdekes világába.

További információ: www.gongfu.hu


[an error occurred while processing the directive]

Leave A Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírlevél regisztráció

Frizura és szépség

Jazmin Communications

Jazmin Communications

Jooble

Jooble